Bent u op zoek naar een manier om te beleggen maar u weet niet waar u moet beginnen? Graag delen we een simpele beginnersvriendelijke strategie met u, te gebruiken om uw risico's te beperken m.b.v. statistieken. Probability-trading valt onder technisch beleggen, men krijgt het al snel warm wanneer het woord 'technisch' valt maar wij garanderen u dat het veel makkelijker is dan het klinkt. Deze strategie is namelijk niets meer dan nagaan wat de waarschijnlijkheid is van een toekomstige koersbeweging, waarmee u (meerdere) trades gebruikt om winst te maken.

Algemeen is het zo dat u op een langer termijn winst maakt wanneer u over meerdere handelingen, meer succesvolle dan mislukte handelingen maakt. U heeft namelijk niets aan een euro winst wanneer u daarna 4 euro verlies maakt. Dit principe geldt ook voor het beleggen. Echter is het met deze strategie zo dat elke trade succesvol is omdat u elke keer informatie wint om daarmee uw setup te verbeteren. Een setup is een variant van een strategie, die zowel door een ander als door u ontwikkelt kan worden. Zodra u een goede probability-setup heeft is elke mislukte trade bij voorbaat al gedekt door uw setup gezien het feit dat u al rekening heeft gehouden met verliezen.

U vraagt zich nu vast af waar u moet beginnen. Hieronder gebruiken we de Nederland 25 (AEX) als instrument m.b.v. de Plus500 handelsplatform. We gaan na wat de waarschijnlijkheid is dat we vanaf een bepaald punt op een long-positie (kooppositie), winst kunnen maken door op een bepaald punt onze positie te sluiten. We gebruiken hier een termijn van twee beursweken (10 doordeweekse dagen). Hoe groter de termijn, hoe betrouwbaarder de setup. Als u deze statistieken zou hebben over een termijn van 6 maanden, dan zou dit flink bijdragen aan de probability oftewel de waarschijnlijkheid. We houden het hier op 10 handelsdagen:

Klik voor vergroting op afbeelding


Het volgende wat we doen is, is proberen een patroon te herkennen zodat wij long (speculeren op een koersstijging) kunnen gaan. We zoeken naar twee terugkerende tijdstippen, een openingstijdstip met een zo laag mogelijke koersstand en een sluitingstijdstip met een zo hoog mogelijke koersstand. We merken op dat doorgaans in de ochtend de koersen laag staan en rond de namiddag de koersen gewoonlijk hoger staan dan in de ochtend. Echter zien we hier dat op 5 september de koersstand om 16:00 gedaald is, ten opzichte van de koersstand om 8:00. Laten we kijken of dit ook zo is op de daaropvolgende dagen over een termijn van twee weken:


Koersstijging van 3.03 punten ten opzichte van de koersstand om 8:00.


Koersstijging van 1.68 punten ten opzichte van de koersstand om 8:00.


Koersstijging van 1.96 punten ten opzichte van de koersstand om 8:00.


Koersstijging van 1.62 punten ten opzichte van de koersstand om 8:00.


Koersstijging van 0.53 punten ten opzichte van de koersstand om 8:00.


Koersstijging van 3.15 punten ten opzichte van de koersstand om 8:00.


Koersstijging van 2.06 punten ten opzichte van de koersstand om 8:00.


Koersdaling van 1.6 punten ten opzichte van de koersstand om 8:00.


Koersdaling van 0.10 punten ten opzichte van de koersstand om 8:00.


We kunnen dus zeggen dat van de tien keren, slechts drie keren de koers om 16:00 lager geëindigd is. In totaal is er een winst van 14.03 punten en een verlies van 3.25 punten wat een nettowinst van 10.78 punten geeft. Echter zal dit in de praktijk hoger uitvallen omdat het verlies beperkt zal worden door een stop-loss. Ook kunnen we zeggen dat we over de zeven winstposities een gemiddelde koersstijging van 2 punten hebben en over de verlies-posities een gemiddelde koersdaling van 1.08 punten hebben. Op het eerste gezicht zijn deze statistieken niet interessant maar het vertelt ons wel in hoeverre wij de stop-loss, de openings- en sluitingstijd kunnen/moeten bijstellen voor winstoptimalisatie en risicobeperking.

Wanneer de koers dan toch daalt tot een bepaald niveau, wordt deze automatisch gesloten door de stop-loss. Met een stop-loss verliest u nooit meer dan u wilt. Hanteer geen al te strakke stop-loss want het kan zo zijn dat de koers omhoogschiet na een geringe daling zoals in de koers van 7 september te zien is. Sowieso was de afspraak dat elke positie om 16:00 gesloten wordt ongeacht de koersstand. Het niet houden aan de vooraf vastgestelde setup zou de betrouwbaarheid van de setup schaden. Vergeet niet dat het gaat om het totale en niet om slechts één positie. Los van deze setup zou het wel kunnen om een positie later op de dag te sluiten of zelfs de positie te houden tot de volgende dag.

Het is wel belangrijk om de setup up-to-date te houden door telkens hierin nieuwe informatie te verwerken. Naast het behouden en bijwerken van uw primaire setup kunt u altijd sleutelen aan de openings- en sluitingstijden om nieuwe setups te creëren, die wellicht lucratiever kunnen zijn. U kunt setups creëren gebaseerd op slechts één dag, bijv. een patroon die voorkomt alleen op de woensdagen of tijdens een bepaalde periode van het jaar. Het principe is dat elke patroon mogelijk een nieuwe setup kan zijn.


U heeft geen enorm kapitaal nodig om te starten met beleggen gezien de lage handelsgrootte van 0.5.
U kunt geheel GRATIS zonder storting een (demo)account aanmaken. Meer info: Plus500 traderpagina


Beleg mee en maak hier uw gratis Plus500 demo-account aan!


*80.5% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Leren beleggen

Live koersen