Redactie ABM Financial News - Donderdag 9 februari 2017, 14:49 uur

De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag af op een licht hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,1 procent in het groen.


Met weinig richtinggevend nieuws gaat de aandacht met name uit naar bedrijfscijfers van onder andere The Coca-Cola Company en Twitter. "Resultaten zijn tot nu toe voor het grootste deel beter dan verwacht geweest", zei chief investor Chris Zaccarelli van Cornerstone Wealth. "De verhouding tussen risico en beloning is lang niet zo goed als het was voor de [Amerikaanse] verkiezingen", voegde de marktvorser evenwel toe.

"Een algemeen gebrek aan economisch nieuws lijkt ervoor te zorgen dat veel handelaren aan de zijlijn staan in afwachting van nieuwe richting", zei Remo Fritschi van ADS Securities.

Een uur voor opening werd bekend dat het aantal werkloosheidsuitkeringen in de afgelopen week onverwacht is afgenomen. De steunaanvragen daalden met 12.000 tot 234.000, terwijl er was gerekend op een niveau van 248.000.

Na opening van de beurzen verschijnen ook nog de groothandelsvoorraden over december.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een maart-future West Texas Intermediate steeg 1,0 procent op 52,89 dollar, terwijl een april-future Brent 0,9 procent duurder werd op 55,59 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0682. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0691 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0689 op de borden.

"De gemengde signalen door de Trump regering over de waarde van de dollar, in combinatie met het gebrek aan duidelijkheid over het begrotingsbeleid, hebben de greenback kwetsbaar gemaakt voor verliezen", zei analist Lukman Otunuga van FXTM.

Otunuga wees er evenwel op dat ook de euro onder druk is komen te staan voorafgaand aan verkiezingen in meerdere Europese landen die tot onzekerheid leiden. Momenteel wordt met name gevreesd voor een winst van de eurosceptische Marine Le Pen in Frankrijk.

Bedrijfsnieuws
Twitter daalde met krap 10 procent nadat de microblogdienst flink teleurstelde met zijn resultaten. Het verlies bleek te zijn opgelopen van 90 miljoen dollar een jaar eerder naar 167 miljoen dollar. De omzet steeg met 1,0 procent van 710 miljoen naar 717 miljoen dollar. Geraadpleegde analisten voorzagen een omzet van 740 miljoen dollar.

Coca-Cola realiseerde in het vierde kwartaal van 2016 een lagere winst op een gedaalde omzet. "Sterke prijs/mix afstemming en aanhoudende focus op omzet en prestaties in volgroeide markten hielpen om macro-economische druk in opkomende markten te compenseren", zei bestuursvoorzitter Muhtar Kent in een toelichting op de cijfers. In de elektronische handel voorbeurs daalde het aandeel 1,9 procent.

Yum! Brands boekte in het vierde kwartaal van 2016 bij een licht gestegen omzet duidelijk meer resultaat, wat zich vanwege hogere rentekosten echter vertaalde in een lagere nettowinst. Het aandeel steeg 0,5 procent.

Aandelen van Anthem en Cigna kunnen op belangstelling rekenen, nadat een Amerikaanse rechter de voorgenomen fusie tussen beide zorgverzekeraars woensdagavond blokkeerde. De fusie ter waarde van 37 miljard dollar zou mededingingsregels overtreden.

Slotstanden
De Amerikaanse beurzen zijn woensdag verdeeld gesloten, waarbij met name de financials op de indexen drukten. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,1 procent naar 2.294,67 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 20.054,34 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent hoger op 5.682,45 punten.

Leren beleggen

Live koersen