Redactie ABM Financial News - Maandag 6 februari 2017, 14:54 uur

De Amerikaanse futures duiden maandag op een licht lagere opening voor Wall Street, dat daarmee wat is weggezakt ten opzichte van eerder op de middag. Rond de klok van drie uur noteerde de S&P 500 0,2 procent in het rood, waar de index eerder nog licht in de plus noteerde.


"Het cijferseizoen gaat door hoewel vandaag een relatief rustige dag is en het tempo later in de week pas wordt opgevoerd", aldus Jamieson Blake van ADS Securities.

De macro-economische agenda is maandag vrijwel leeg. De voorzitter van de Philadelphia Fed, Patrick Harker, geeft een toespraak.

Na de banenrapporten en het rentebesluit van de Federal Reserve vorige week, is het deze week qua Amerikaanse economische publicaties überhaupt rustig. De markt zal naast de kwartaalcijfers die verschijnen dan ook vooral aandacht hebben voor al het nieuws rondom president Trump.

Volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda blijven de markten volatiel en beleggers voorzichtig vanwege de onvoorspelbaarheid van Trump.

Olie noteerde vanmiddag licht lager. De maart-future op een vat west Texas Intermediate daalde 0,2 procent op 53,71 dollar. Brent met levering april werd 0,4 procent goedkoper op 56,57 dollar.

De euro noteerde ongeveer een half uur voor de openingsbel op 1,0718 dollar. Bij de opening van de Europese beurzen maandagochtend verhandelde het muntpaar op 1,0775.

Bedrijfsnieuws

Hasbro verkocht in het vierde kwartaal vooral meer meisjesspeelgoed, zoals van Disney. De winst steeg van 176 miljoen naar 192 miljoen dollar of 1,52 dollar per aandeel, wat beter was dan de 1,27 dollar die de markt verwachtte, terwijl de omzet met 11 procent toenam tot 1,6 miljard dollar. Hier ging de markt uit van 1,5 miljard dollar. Het aandeel Hasbro steeg in de voorbeurshandel ruim 10 procent.

Tyson Foods heeft in het eerste kwartaal beter gepresteerd dan de markt verwachtte terwijl de guidance voor heel het boekjaar opwaarts werd bijgesteld. De winst kwam uit op 594 miljoen dollar of 1,59 dollar per aandeel en dat was veel beter dan de 1,27 dollar die door FactSet geraadpleegde analisten hadden verwacht. De omzet noteerde het afgelopen kwartaal fractioneel hoger op 9,2 miljard dollar. Hier ging de markt uit van een omzet van circa 9 miljard dollar. Voor heel boekjaar 2017 voorziet Tyson nu een hogere winst van tussen de 4,90 en 5,05 dollar per aandeel, waar drie maanden geleden nog werd uitgegaan van een bandbreedte van 4,70 tot 4,85 dollar. Het aandeel Tyson Foods daalde voorbeurs 0,6 procent.

Newell Brands boekte in het vierde kwartaal een lagere omzet en verlaagde de bandbreedte voor de omzet-outlook voor 2017. De omzet groeit dit jaar naar verwachting met 2,5 tot 4 procent, waar de retailer, bekend van merken als Sharpie markers, Parker pennen en Dymo labelmakers, eerder uitging van een omzetgroei variërend van 3 tot 4 procent. De winst per aandeel werd iets verhoogd, naar 2,95 tot 3,15 dollar, waar het concern eerder een winst van 2,85 tot 3,05 per aandeel voorzag. Het aandeel Newell Brands daalde in de voorbeurshandel in Amerika 2,5 procent.

Sysco heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een hogere omzet en bedrijfsresultaat geboekt. De Amerikaanse distributeur van voedingsmiddelen zag de winst met bijna 14 procent toenemen tot 492 miljoen dollar, bij een omzet die 10,7 procent opliep naar 13,5 miljard dollar. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs bijna 3 procent hoger.

Loews schreef in het vierde kwartaal weer zwarte cijfers, nadat een jaar eerder nog verlies werd behaald. De omzet bleef vrijwel stabiel op 3,3 miljard dollar. Voorbeurs werd in Amerika nog niet gehandeld in het aandeel.

Later in de week volgen onder meer General Motors, Disney, Coca-Cola en Twitter. Marktstrateeg James Swanson van MFS Investment Management wees erop dat hoewel de kwartaalcijfers een verbetering vertonen, er nog altijd sprake is van een krimp van de marges, wanneer de financiële sector buiten beschouwing wordt gelaten.

Slotstanden

Vrijdag sloot Wall Street fors hoger, dankzij een banenrapport dat de verwachtingen overtrof en financiële aandelen die in trek waren vanwege een aangekondigde versoepeling van de regelgeving binnen de sector.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,7 procent naar 2.297,41 punten, de Dow Jones index won 0,9 procent op 20.071,46 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent hoger op 5.666,77 punten.

Leren beleggen

Live koersen