Redactie ABM Financial News - Vrijdag 24 februari 2017, 14:51 uur

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een lagere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren pakweg een half uur voor de openingsbel in het rood. Futures op de Dow Jones index daalden 0,4 procent, waarmee er een eind dreigt te komen aan de tiendaagse recordreeks van de index.

"Verse records op de aandelenmarkten in de Verenigde Staten zijn niet meer verrassend. Integendeel, het leidt geleidelijk tot angst", aldus marktanalist Ipek Ozkardeskaya van London Capital Group. "Niemand weet hoe en wanneer deze opwaartse trend ten einde komt", voegde hij toe.

"Het is denkbaar dat de markt een pas op de plaats maakt in afwachting van een reeks toespraken volgende week, waaronder van de voorzitter van de Fed Janet Yellen en bestuurslid Stanley Fischer, terwijl de toespraak van president Donald Trump voor het Congres aanstaande dinsdag ook belangrijk is", aldus Konstantinos Anthis van ADS Securities.

"Beleggers zullen daarbij vooral opletten of de president zijn zeer optimistische toon over de voorgestelde hervormingen voortzet of dat hij zal proberen de verwachtingen te temperen, zoals Steven Mnuchin, de minister van Financiën", aldus Anthis.

Op macro-economisch vlak staan vrijdag in de Verenigde Staten een tweetal publicaties geagendeerd. De Universiteit van Michigan publiceert data over het consumentenvertrouwen in februari en verder verschijnen de nieuwe woningverkopen in de Verenigde Staten in januari.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 0,8 procent op 54,01 dollar, terwijl een april-future Brent 1,0 procent goedkoper werd op 56,00 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0615. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0590 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0580 op de borden.

Bedrijfsnieuws
Hewlett Packard Enterprise noteerde in de elektronische handel voorbeurs 8,8 procent lager, nadat het IT-bedrijf donderdag laat een tegenvallende omzet rapporteerde en zijn winstverwachting voor het huidige boekjaar neerwaarts bijstelde.

RH, voorheen bekend als Restoration Hardware, steeg bijna 15,0 procent, nadat het concern donderdag laat meldde hoger dan verwachte kwartaalresultaten te voorzien.

J.C. Penney heeft in het vierde kwartaal de omzet licht zien dalen, maar wel weer zwarte cijfers geschreven. De omzet daalde fractioneel tot 3.961 miljoen dollar. Het operationeel resultaat (EBITDA) steeg met 288 miljoen dollar naar 427 miljoen dollar. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 2,0 procent lager.

Foot Locker rapporteerde voorbeurs over het vierde kwartaal beter dan verwachte resultaten. Het aandeel noteerde voorbeurs 2,9 procent hoger.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag vlak op 2.363,81 punten. De Dow Jones index eindigde 0,2 procent in het groen op 20.810,32 punten, wat een nieuw record was, en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,4 procent op 5.835,51 punten.

Leren beleggen

Live koersen