Redactie ABM Financial News - Donderdag 16 februari 2017, 14:51 uur

De Amerikaanse beurzen koersen donderdag af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren pakweg een half uur voor de openingsbel 0,3 procent in het rood.

Wall Street lijkt donderdag een pas op de plaats te maken, nadat het woensdag opnieuw records regende op Wall Street. "Deze rally kan snel ten einde komen als de verwachting voor een renteverhoging in maart toeneemt", waarschuwde analist Konstantinos Anthis van ADS Securities.

De voorzitter van de Fed, Janet Yellen, herhaalde woensdag in haar hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden het belang van geleidelijke renteverhogingen, nadat ze dit een dag eerder in de Amerikaanse Senaat ook al zei. "Yellen verraste economen gisteren met haar commentaar niet direct te willen reageren op het door Donald Trump vastgestelde beleid en het nivelleren van de belastingverlagingen met renteverhogingen", aldus analist Mati Greenspan van eToro. "De Federal Reserve zal slechts reageren als het beleid de inflatieverwachtingen beïnvloedt", aldus Greenspan.

Daarnaast is het vandaag 100 dagen geleden dat Trump de Amerikaanse verkiezingen won. "Wij denken dat Trump in de komende honderd dagen zal beginnen met zijn belastinghervormingen en wij zijn van mening dat het effect een game-changer kan betekenen voor Amerikaanse bedrijven", aldus econoom John Bailer van BNY Mellon. "In tegenstelling tot eerdere pogingen staan Trump en het door Republikeinen gedomineerde Congres achter hervormingen", voegde de marktvorser toe. Volgens collega Ulrich Gerhard is onzekerheid een dominerend thema wat Trump tot dusver betreft, waarbij sprake is van weinig concrete details over de aanstaande beleidsmaatregelen van de nieuwbakken president.

Op macro-economisch werd voorbeurs bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in januari is gedaald met 2,6 procent. Het aantal bouwvergunningen steeg daarentegen met 4,6 procent tot 1,285 miljoen vergunningen.

De bedrijvigheid in de industrie in de regio rond het Amerikaanse Philadelphia is in februari verder toegenomen. De zogenoemde Philly Fed index steeg van een neerwaarts herziene 23,6 punten in januari naar liefst 43,3 deze maand.

Tot slot werd bekend dat in de week eindigend op 11 het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is gestegen met 5.000 tot 239.000 aanvragen.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een maart-future West Texas Intermediate steeg 0,6 procent op 53,41 dollar, terwijl een april-future Brent 0,6 procent duurder werd op 56,10 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0644. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0633 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0605 op de borden.

Bedrijfsnieuws
Cisco Systems noteerde in de elektronische handel voorbeurs 1,2 procent hoger, nadat de Amerikaanse producent van netwerkapparatuur woensdag nabeurs beter dan verwachte resultaten rapporteerde.

Charter Communications verloor in de elektronische handel voorbeurs 0,4 procent, ondanks het feit dat het kabelbedrijf over het vierde kwartaal beter dan verwachte resultaten rapporteerde.

MGM Resorts noteerde in de elektronische handel voorbeurs 5,3 procent lager, hoewel het concern voorbeurs over het vierde kwartaal een nettowinst van 0,04 dollar per aandeel rapporteerde, tegenover een verlies van 1,38 dollar per aandeel een jaar eerder. De omzet steeg van 2,4 miljard naar 2,7 miljard dollar.

Hamburgerketen Wendy's heeft in het vierde kwartaal een lagere winst en omzet geboekt. De outlook van het bedrijf over het huidige boekjaar was conform de verwachting. De fastfoodketen rekent op een winst per aandeel variërend van 0,45 tot 0,47 dollar per aandeel. Analisten rekenden op een winst per aandeel van 0,46 dollar per aandeel. Het aandeel daalde 0,3 procent.

Dean Foods boekte in het vierde kwartaal een nettowinst van 0,36 dollar per aandeel op een omzet van 2,02 miljard dollar. Voor het huidige boekjaar voorziet het bedrijf een winst per aandeel van 1,35 tot 1,55 dollar. Analisten rekenden op een nettowinst van 1,57 dollar per aandeel. Het aandeel verloor voorbeurs 7,1 procent.

The Kraft Heinz Company realiseerde in het vierde kwartaal een fors hogere winst, terwijl de omzet daalde. Het aandeel daalde voorbeurs 2,4 procent.

Slotstanden
De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 0,5 procent hoger op 2.349,25 punten. De Dow Jones index eindigde 0,5 procent in het groen op 20.611,86 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,6 procent op 5.819,44 punten.

Leren beleggen

Live koersen