Redactie ABM Financial News - Dinsdag 28 februari 2017, 14:51 uur

Wall Street beweegt dinsdag richting een licht lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden pakweg een half uur voor de openingsbel 0,1 procent lager.

De markt staat dinsdag met name in het teken van de speech van president Donald Trump voor het Amerikaanse Congres, "hoewel de verwachtingen laag zijn", aldus analisten Christoph Riniker en Sanja Tesic van Julius Baer. "De financiële markten zijn in afwachting van de speech van Trump, waarbij hij de kans heeft om meer duidelijkheid te geven over zijn plannen", aldus de analisten. Een van de verwachte onderwerpen zijn de fiscale plannen. "Vanuit het perspectief van de aandelenmarkten zien we dat de risicobereidheid onder beleggers is toegenomen, wat de afgelopen weken tot positieve prestaties op de beurzen leidde", voegden de marktvorsers toe.

Daarnaast blijft een mogelijke renteverhoging door de Federal Reserve de gemoederen in de Verenigde Staten bezighouden. Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets wees erop dat sinds de laatste beleidsvergadering van de centrale bank de Amerikaanse economie aanhoudende tekenen van verbetering heeft laten zien. "Er lijkt een brede consensus dat we op ten minste twee tariefverhogingen kunnen rekenen dit jaar. Alleen over de timing van deze verhogingen is niets bekend", aldus Hewson.

Een drietal Fed-functionarissen geeft dinsdag speeches. Philadelphia Fed-president Patrick Harker spreekt aan de Temple University. San Francisco Fed-voorzitter John williams geeft een speech over de economische outlook bij de Kamer van Koophandel in Santa Cruz en St. Louis Fed-voorzitter James Bullard spreekt aan de George Washington University.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal met 1,9 procent groeide, terwijl economen vooraf rekenden op een groei van 2,1 procent. Marktanalist Philip Marey van Rabobank constateerde minder groei in de investeringen, maar wel een betere consumptie dan in de eerste raming. "Het cijfer is daarmee in zijn totaliteit naar ons idee nog geen aanleiding te veronderstellen dat de Federal Reserve hierin reden ziet in maart een renteverhoging door te voeren", aldus Marey.

De groothandelsvoorraden daalden in januari op maandbasis met 0,1 procent, na een plus van 0,9 procent in december. Op jaarbasis was sprake van een stijging van 2,2 procent.

Later op de dag verschijnt de S&P/Case-Shiller huizenprijsindex van december, gevolgd door de inkoopmanagersindex van de regio Chicago van februari. The Conference Board publiceert zijn consumentenvertrouwensindex over februari.

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 0,7 procent op 53,69 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,7 procent goedkoper werd op 55,55 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0602. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0584 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0587 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Hertz Global kon voorbeurs rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het autoverhuurbedrijf maandag laat een groter dan verwacht verlies rapporteerde over het afgelopen kwartaal. Desondanks steeg het aandeel voorbeurs 1,6 procent.

Valeant Pharmaceuticals leed in het vierde kwartaal een hoger nettoverlies op een lagere omzet. De negatieve nettoresultaat nam toe van 385 miljoen naar 512 miljoen dollar. De omzet daalde van 2,7 miljard dollar naar 2,4 miljard dollar. Het aandeel verloor in de elektronische handel voorbeurs 6,5 procent.

Target rapporteerde voorbeurs over het vierde kwartaal een nettowinst van 817 miljoen dollar, ofwel 1,45 dollar per aandeel, op een omzet van 20,69 miljard dollar. De cijfers stelden beleggers teleur, zo kwamen de vergelijkbare verkopen met een min van 1,5 procent aan de onderkant van de eerder neerwaarts bijgestelde verwachting uit. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 13,4 procent lager.

SeaWorld Entertainment heeft in het vierde kwartaal een nettoverlies 11,9 miljoen dollar geboekt, tegen 11,0 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet daalde van 267,9 miljoen naar 267,6 miljoen dollar. De cijfers vielen tegen. In de elektronische handel voorbeurs werd niet in het aandeel gehandeld.

Cerberus Capital Management rondde de eind vorig jaar aangekondigde overname van de Europese activiteiten van Staples af, waar Staples een belang van 15 procent in zal houden.

Slotstanden
De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,1 procent hoger op 2.369,75 punten. De Dow Jones index eindigde 0,1 procent in het groen op 20.837,44 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,3 procent op 5.861,90 punten.

Leren beleggen

Live koersen