Redactie ABM Financial News - Maandag 13 februari 2017, 14:52 uur

De Amerikaanse beurzen koersen maandag af op een hogere opening van Wall Street. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren pakweg een half uur voor de openingsbel 0,3 procent in het groen.

Wall Street zet maandag de opwaartse trend van vorige week voort. "Het was een sterke week op de Amerikaanse aandelenmarkten en het is het vermelden waard dat zowel de S&P, als de Dow Jones Industrials, de Nasdaq Composite en de Russel 2000 allemaal op nieuwe recordniveaus sloten", aldus analist Bill McNamara van Charles Stanley. "De S&P had moeite met het niveau van 2.300 punten, maar daar werd vorige week mee afgerekend toen de index 0,8 procent won en beleggers positief reageerden op de meest recente commentaren van Donald Trump dat de markt zich moet voorbereiden op een 'fenomenaal' belastingpakket", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak staan maandag geen publicaties geagendeerd.

Olie noteerde in het rood, ondanks een positief rapport van de OPEC waaruit bleek dat de productie tussen december en januari met bijna 900.000 vaten per dag is afgenomen. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 0,7 procent op 53,49 dollar, terwijl een april-future Brent 0,8 procent goedkoper werd op 56,23 dollar.

De euro/dollar noteerde een half uur voor de openingsbel op 1,0627. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0622 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0636 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Restaurant Brands International rapporteerde maandag voorbeurs over het over het vierde kwartaal een vlakke omzet, terwijl de aangepaste EBITDA steeg. Het concern presteerde beter dan verwacht gewacht. De moedermaatschappij van Burger King en Tim Horton noteerde voorbeurs 0,6 procent hoger.

Verizon Communications noteerde 1,4 procent lager, nadat de grootste mobiele providor van het land de verkoop van onbeperkte data-abonnementen start. Het is voor het eerst sinds 2011 dat het concern een dergelijke dienst aanbiedt, volgens marktvolgers een teken dat het telecomconcern door de hevige concurrentie wordt gedwongen de strategie te wijzigen.

Teva Pharmaceutical Industries publiceert voorbeurs kwartaal- en of jaarcijfers. Het aandeel noteerde in aanloop naar de publicatie 4,0 procent hoger.

Allergan neemt Zeltiq Aesthetics over. Het concern uit New Jersey betaalt circa 2,5 miljard dollar voor het Californische Zeltiq, dat zijn omzet haalt uit de verkoop van de CoolSCulpting machine, waarmee een zogenoemde body-sculpting procedure wordt uitgevoerd. In de voorbeurshandel in New York steeg het aandeel Zeltiq Aesthetics bijna 13 procent. Allergan hield het bij een fractionele daling van 0,1 procent.

Slotstanden
De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,4 procent hoger op 2.316,10 punten. De Dow Jones index eindigde 0,5 procent in het groen op 20.269,37 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,3 procent op 5.734,13 punten.

Leren beleggen

Live koersen