Redactie ABM Financial News - Dinsdag 14 februari 2017, 14:52 uur

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een vlakke opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel vrijwel onveranderd.


Voorbeurs krijgen beleggers cijfers over de Amerikaanse producentenprijzen te verwerken, waarna een half uur na de openingsbel voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve zal getuigen voor de Senaat over het monetaire beleid van de centrale bank.

De producentenprijzenindex steeg op maandbasis met 0,6 procent. Economen rekenden op een stijging van 0,3 procent. In december stegen de producentenprijzen nog met 0,3 procent. Op jaarbasis stegen de producentenprijzen in januari met 1,6 procent.

Beleggers willen volgens marktanalist Mati Greenspan van eToro weten of de Fed nog altijd mikt op drie renteverhogingen in het lopende jaar. Indien dit het geval is, blijft de vraag resteren wanneer de centrale bank hiermee van start gaat.

"Dit is van belang en heeft een directe impact op de Amerikaanse dollar en alle andere markten", aldus Greenspan.

De marktvorser denkt dat Yellen niet het achterste van haar tong zal laten zien, door een eerste renteverhoging in maart niet als optie te noemen maar tevens niet uit te sluiten. "Op die manier kan de Fed reageren als Trump besluit om te handelen”, aldus de marktanalist van eToro. De Amerikaanse president zou onder meer opteren voor belastingverlagingen en een uitbreiding van de overheidsbestedingen.

Een ander plan van Trump, om een effectieve belasting op ingevoerde goederen in de Verenigde Staten van 10 procent in te stellen, in combinatie met een subsidie op export van 10 procent, zou volgens economen van UBS de Amerikaanse groei stimuleren, maar de wereldeconomie een dreun toedienen die vergelijkbaar is met de instorting van de olieprijs in de afgelopen jaren.

De Fed zou volgens UBS niet per se hoeven te reageren op de plannen, maar kunnen opteren voor een renteverhoging, omdat de binnenlandse vraag een impuls zou krijgen door de hogere prijzen voor importgoederen, terwijl de sterkere buitenlandse vraag naar goedkopere Amerikaanse goederen tegelijk ook de binnenlandse productie zou stimuleren.

Verder zei voorzitter Robert Kaplan van de Federal Reserve van Dallas maandag dat de Fed wat hem betreft de rente in een rustig tempo moet verhogen. Vandaag is Kaplan in Houston Port voor een speech. Atlanta-gouverneur Dennis Lockhart houdt een rede voor de Huntsville Rotary Club.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een maart-future West Texas Intermediate steeg 0,5 procent op 53,21 dollar, terwijl een april-future Brent 0,7 procent duurder werd op 55,98 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0613. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0615 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0598 op de borden.

Bedrijfsnieuws
PSA Group, het moederbedrijf van het Franse Peugeot, is in gesprek met het Amerikaanse General Motors over een strategische samenwerking in Europa, waarbij een overname van Opel door PSA tot de mogelijkheden behoort. General Motors noteerde voorbeurs 4,5 procent hoger.

Aetna en Humana zien af van een miljardenfusie. Dit maakten de Amerikaanse zorgverzekeraars dinsdag voorbeurs bekend. Het voornemen van Aetna en Humana om een combinatie te vormen werd in januari al door een rechter geblokkeerd. Als gevolg van het besluit om af te zien van een fusie, betaalt Aetna 1 miljard dollar aan Humana bij wijze van break-up fee.

T-Mobile US boekte in het vierde kwartaal van 2016 een hoger aangepast bedrijfsresultaat, gesteund door een stijging van de omzet. In het huidige boekjaar verwacht T-Mobile 2,4 miljoen tot 3,4 miljoen nieuwe klanten met een postpaid-abonnement bij te kunnen schrijven. Het concern mikt op een aangepaste EBITDA van 10,4 miljard tot 10,8 miljard dollar. Het aandeel T-Mobile noteerde dinsdag in de elektronische handel voorbeurs 0,2 procent lager.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,5 procent hoger op 2.328,25 punten. De Dow Jones index eindigde 0,7 procent in het groen op 20.412,16 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,5 procent op 5.763,96 punten.

Leren beleggen

Live koersen