Redactie ABM Financial News - Dinsdag 7 februari 2017, 14:48 uur

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een iets hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren pakweg een half uur voor de openingsbel 0,2 procent hoger.

"De S&P 500-index is sinds de verkiezingsdag [begin november vorig jaar] gestegen met 7,2 procent, maar de zogenaamde Trump-rally is inmiddels vertraagd, waarbij de meeste winst voor half december werd geboekt", aldus analist David Buik van Panmure Gordon. "Beleggers anticiperen op een sterkere economisch groei en soepelere regelgeving, maar analisten waarschuwden de laatste tijd voor te veel enthousiasme, aangezien de nieuwe regering ook risico's met zich meebrengt", voegde de marktvorser toe.

Inmiddels maakt de toonaangevende S&P 500 index met 35 handelsdagen de langste reeks ooit door zonder een koersverschil op dagbasis van meer dan een procent. Het vorige record, van 34 handelsdagen, eindigde op 20 september 1995.

Beleggers moeten het dinsdag net als de voorgaande handelsdag doen met een matig gevulde beursagenda. Voorbeurs werd bekend dat het Amerikaanse handelstekort in december is gedaald van 45,73 miljard dollar in november naar 44,26 miljard dollar in december. Economen rekenden op een tekort van 44,7 miljard dollar.

Nabeurs staat het Amerikaans consumentenkrediet in december geagendeerd.

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent op 52,73 dollar, terwijl een april-future Brent 0,5 procent goedkoper werd op 55,43 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0670. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0659 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0754 op de borden.

Valutahandelaar Laurens Maartens van De Nederlandse Betaal- en Wisselmaatschappij schreef de daling van de dollarkoers toe aan de handhaving van het monetaire beleid door de Europese Centrale Bank, zoals voorzitter Mario Draghi maandag nog eens aangaf tegenover het Europese Parlement, en de indicatie van gouverneur Patrick Harker van de Federal Reserve om bij de volgende beleidsvergadering in te stemmen met het voorstel de rente te verhogen.

Bedrijfsnieuws
S&P Global noteerde in de elektronische handel voorbeurs 0,1 procent lager, nadat de kredietwaardheidsbeoordelaar over het vierde kwartaal een ruime verdubbeling van de winst rapporteerde op een vrijwel identieke omzet.

Modehuis Michael Kors noteerde voorbeurs 11,1 procent lager, na teleurstellende kwartaalcijfers over zijn fiscale derde kwartaal en een zwakke outlook.

General Motors heeft in het vierde kwartaal een flink gedaalde nettowinst geboekt. Met een gestegen omzet resteerde er onder aan de verlies- en winstrekening een nettowinst van 1.835 miljoen dollar. Over het vierde kwartaal van 2015 lag de nettowinst nog op 6.266 miljoen dollar. De omzet steeg met 10,8 procent op jaarbasis tot 43,9 miljard dollar. Het aandeel verloor 0,5 procent.

Retailbedrijf Gap kon dinsdag voorbeurs rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het concern maandag meldde te verwachten de winstdoelstelling te overtreffen, na een beter dan verwacht kerstseizoen. Het aandeel noteerde voorbeurs 1,4 procent hoger.

Twenty-First Century Fox daalde voorbeurs 1,1 procent, nadat het concern maandag een daling van de omzet rapporteerde van de omzet, hoewel het cijfer de verwachtingen overtrof.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,2 procent lager op 2.292,56 punten. De Dow Jones index eindigde 0,1 procent in het rood op 20.052,42 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,1 procent op 5.663,55 punten.

Leren beleggen

Live koersen