Redactie ABM Financial News - Woensdag 1 februari 2017, 14:52 uur

De Amerikaanse beurzen stevenen woensdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,3 procent hoger.

De aandacht ligt vooral op macro-economische publicaties en het rentebesluit van de Federal Reserve die woensdagavond bekend wordt. Voorbeurs werd bekend dat de banengroei in de Amerikaanse private sector in januari flink hoger is uitgekomen dan was voorzien. Het aantal banen in de niet-agrarische sector steeg met 246.000. Er was gerekend op een lager aantal van 164.000 banen. Bovendien werd het cijfer voor december opwaarts bijgesteld met bijna 50.000.

"De reactie in de markt duidt op een positief ontvangen rapport, maar het komt voor dat het [officiële] banenrapport dat [vrijdag] volgt op de groei in de private sector toch een afwijkend beeld laat zien en is dan ook zeker geen garantie", aldus econoom Philip Marey van Rabobank.

Wat betreft het rentebesluit wordt niet verwacht dat de Fed de rente gaat verhogen. In plaats daarvan is de aandacht vooral gericht op opmerkingen over het tijdspad dit jaar van renteverhogingen en opmerkingen die inzicht kunnen geven hoe de Fed reageert op het beleid van president Donald Trump.

In Europa was sprake van een positief sentiment, met een winst van 1,0 procent voor de STOXX Europe 600. "Europese markten en de futures in de Verenigde Staten staan hoger dankzij positieve economische data uit China en Europa", zei marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK.

In Azië gingen ook de meeste aandelenmarkten omhoog, na dalingen in de twee afgelopen dagen. Beleggers namen vooral posities in vooruitlopend op het rentebesluit. De markten in China waren nog steeds gesloten vanwege de viering van het Chinese Nieuwjaar.

Olieprijzen gingen woensdag omhoog. De maart-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,0 procent naar 53,32 dollar. De april-future op een vat Brent olie stond 1,0 procent in de plus op 56,16 dollar.

De euro noteerde een half uur voor de openingsbel op 1,0786 dollar. Woensdagochtend verhandelde het muntpaar op 1,0783 en dinsdagavond bij het slot in New York kregen beleggers voor elke euro 1,0790 dollar.

Bedrijfsnieuws

Apple staat in de schijnwerpers nadat het technologiebedrijf resultaten over het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar rapporteerde. De omzet steeg als gevolg van sterke verkoopcijfers van de iPhone 7. Dit kon Apple echter niet doorzetten naar de winstgevendheid, omdat hogere kosten op de winstmarges drukten. De cijfers werden goed ontvangen door de markten. In de elektronische handel voorbeurs steeg het aandeel Apple met 4,5 procent.

Chipfabrikant Advanced Micro Devices heeft in het vierde kwartaal het verlies weten te halveren. Voor het eerste kwartaal voorziet AMD een daling van de omzet van circa 11 procent op kwartaalbasis met een marge van plus of min 3 procent, wat naar verwachting zal resulteren in een stijging van de omzet op jaarbasis van circa 18 procent. Het aandeel AMD steeg in de elektronische handel voorbeurs met 4,5 procent.

Leren beleggen

Live koersen