Redactie ABM Financial News - Woensdag 22 februari 2017, 17:17 uur

Unilever is een "uitvoerig" onderzoek gestart naar de mogelijkheden om het creëren van aandeelhouderswaarde te versnellen. Dit meldde het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern woensdag.

Het concern voorziet daarbij een verbetering van de operationele marge in 2017 aan de bovenkant van de bandbreedte van 40 tot 80 basispunten.

"De gebeurtenissen van vorige week hebben de noodzaak om de waarde die we in Unilever zien sneller te kapitaliseren", luidde de korte verklaring van het bedrijf, daarmee refererend aan het vorige week afgewezen bod van de Amerikaanse sectorgenoot Kraft Heinz van circa 143 miljard dollar.

Het concern verwacht de studie begin april te hebben afgerond en dan nadere bekendmakingen te kunnen doen.

Verklaring geen verrassing
De verklaring van Unilever kwam voor analist Joost van Beek van Theodoor Gillissen Bankiers niet onverwacht. De marktvorser merkte daarbij op dat marktkenners berekend hebben dat een fusie met Kraft Heinz enorme synergie- en kostenvoordelen zou hebben opgeleverd en dat aandeelhouders nu, na het afwijzen van het bod van de Amerikaanse sectorgenoot, iets terug verlangen.

Van Beek veronderstelt dat Unilever vooral naar mogelijkheden voor verdere kostenverlaging zal kijken. "Ze hebben met deze verklaring even wat tijd gekocht", zo zei hij.

Analist Andrew Wood van Bernstein sprak van "een indrukwekkend snelle start van het management als reactie op de toenadering van Kraft Heinz."

"Of [de aankondiging van Unilever] nu betekent dat ze enkele van hun onderpresterende merken verkopen, hun herstructureringsplannen gaan versnellen of de prijs van hun meer populaire producten verhogen, de kans bestaat zeker dat een aantal merken worden geschrapt wanneer het bedrijf zijn aandeelhouders in april een update geeft", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Een andere optie is dat Unilever zijn aandeelhouders beloont met een speciaal dividend, of dat er aandelen zullen worden teruggekocht, hoewel topman Paul Polman van het laatste geen voorstander is, zeiden analisten tegen The Wall Street Journal. Unilever voerde in 2007 voor het laatst een aandelenterugkoopprogramma uit en keerde in 1999 voor het laatst een speciaal dividend uit.

"Het vuur is de CEO van Unilever aan de schenen gelegd", aldus een grote belegger tegen de Amerikaanse zakenkrant. Macro-economische omstandigheden zetten druk op de omzet en de gewenste verbeteringen komen nog niet echt van de grond. In 2016 behaalde Unilever een 1,0 procent lagere omzet van 52,7 miljard euro. Verder kwam de onderliggende omzetgroei in het vierde kwartaal, van 2,2 procent, onder de consensus van de markt, van 2,8 procent, uit.

Op een rood Damrak noteerde het aandeel Unilever woensdag 4,2 procent hoger op 44,47 euro.

Leren beleggen

Live koersen