Redactie ABM Financial News - Dinsdag 7 februari 2017, 13:13 uur

TomTom heeft in 2016 vermoedelijk aan de verwachtingen voldaan, hoewel daar enkele maanden terug wel een omzetwaarschuwing voor nodig was. Dit bleek uit een door het navigatiebedrijf opgestelde consensus waar zes analisten aan bijdroegen.


Volgens de analisten behaalde TomTom in 2016 een omzet van 983 miljoen euro, waaraan de consumententak 560 miljoen euro bijdroeg, Automotive 130 miljoen euro, Licensing 139 miljoen euro en Telematics 154 miljoen euro.

Het vierde kwartaal was bij TomTom goed voor een omzet van 261 miljoen euro, zo voorzien de analisten, bij een brutomarge van 58 procent. Daarmee zou de marge een procentpunt hoger liggen dan de 57 procent die voor heel 2016 wordt voorzien door de marktvorsers.

Kort voor de cijfers over het derde kwartaal van 2016 die in oktober stonden gepland, gaf TomTom reeds een omzetwaarschuwing af. Vanwege een zwakkere vraag naar PND's, de fysieke navigatiekastjes, in Europa zei de onderneming voor 2016 niet langer te mikken op een omzet van 1.050 miljoen euro, maar 980 miljoen euro.

Voor afgelopen jaar houdt TomTom nu rekening met een krimp bij de verkoop van PND's van ongeveer 20 procent in Europa. In Noord-Amerika rekent het bedrijf op een krimp van ongeveer 23 procent.

Ondanks de omzetwaarschuwing zag TomTom geen aanleiding om ook de verwachting voor de aangepaste winst voor 2016 te verlagen. Het navigatiebedrijf denkt dit jaar nog altijd aangepast 0,23 euro per aandeel te kunnen verdienen.

Analisten hebben vertrouwen in de winstontwikkeling van TomTom en taxeren een aangepaste winst per aandeel van 0,24 euro, ofwel 55 miljoen euro. Gerapporteerd zal de nettowinst 19 miljoen euro bedragen.

De netto kaspositie van TomTom per eind december wordt door de analisten ingeschat op 111 miljoen euro.

Groeidoelstellingen
Medio november zei CEO Harold Goddijn op een stevige omzetgroei te rekenen in de komende jaren voor de divisies Telematics, Automotive en Licenties, die de dalende verkoop van PND's, de fysieke navigatiekastjes, moet opvangen.

"We voorzien voor onze Telematics, Automotive en Licenties een gecombineerde samengestelde omzetgroei van ongeveer 15 procent tussen 2015 en 2020", aldus TomTom. Concrete verwachtingen voor de consumententak gaf de navigatiespecialist niet af.

Op een groene beurs steeg het aandeel TomTom dinsdag 1,5 procent op 8,39 euro. De navigatiespecialist maakt de jaarcijfers woensdag voorbeurs bekend.

Leren beleggen

Live koersen