Redactie ABM Financial News - Donderdag 9 februari 2017, 13:21 uur

SBM Offshore blijft voorzichtig over de marktontwikkelingen en verwacht dat herstel zich vanaf dit jaar geleidelijk inzet. Dit benadrukte de Schiedamse oliedienstverlener donderdag in een toelichting op de jaarcijfers, die woensdag nabeurs verschenen.

"De industrie zit nog steeds in een moeilijke fase", zei CEO Bruno Chabas. SBM Offshore is evenwel voorzichtig optimistisch en voorziet dat er binnen de markt minimaal twee FPSO-projecten worden toegekend en maximaal zeven, hoewel dat volgens het concern erg optimistisch gedacht is. In 2018 loopt de toekenning in het gunstigste geval op naar acht nieuwe FPSO-projecten.

Waar die projecten worden toegekend, wilde SBM Offshore niet zeggen. Het bedrijf zou in de race zijn voor het Libra-project van Petrobras, maar die toekenning werd in december weer uitgesteld.

Outlook
Dat het bedrijf voorzichtig is over de vooruitzichten, bleek ook uit de outlook die bij de jaarcijfers werd gegeven. SBM Offshore voorziet voor 2017 een omzet van 1,7 miljard dollar, opgesplitst in circa 200 miljoen dollar voor de divisie Turnkey en 1,5 miljard dollar voor de Lease & Operate tak.

Verder wordt een bedrijfsresultaat (EBITDA), op basis van de zogenoemde Directional boekhoudmethode, voorzien van circa 750 miljoen dollar. Analist Quirijn Mulder van ING schreef in reactie op de cijfers dat wanneer de EBITDA-marges in 2017 uitkomen op het niveau van afgelopen jaar, dit kan leiden tot een bedrijfsresultaat van 900 miljoen dollar voor Lease & Operate en een negatief bedrijfsresultaat bij Turnkey van tussen de 100 miljoen en 150 miljoen dollar.

Analisten van Morgan Stanley noemden de outlook teleurstellend en schreven dat die zwaarder weegt dan de dividendverhoging, en mogelijk reden is voor de wat negatieve koersreactie donderdag. Het aandeel SBM Offshore verloor donderdag op een positief gemutst Damrak 1,4 procent op 14,11 euro.

SBM Offshore kondigde aan dat men over 2016 een dividend wil uitkeren van 0,23 euro per aandeel, wat een stijging betekent van 10 procent ten opzichte van 2015. Over het dividendbeleid op de langere termijn zei het concern dat men streeft naar een stabiel dividend dat in de loop der tijd moet stijgen. De guidance is daarbij een pay-out ratio van tussen de 25 en 35 procent van het onderliggende nettoresultaat. In 2016 lag deze payout ratio op circa 30 procent. SBM Offshore benadrukte donderdag dat de kasstroom vooralsnog toereikend is om dividend uit te blijven keren en dat men het dividend niet wil verlagen.

Geen nieuws over kwesties Brazilië en Amerika
Bij de jaarcijfers en in de toelichting kon SBM Offshore weinig nieuws melden over de lopende juridische kwesties in Brazilië en Amerika, behalve dat men blijft samenwerken met de autoriteiten.

In Brazilië werd vanwege de slepende smeergeldaffaire vorig jaar al een schikking getroffen, maar de Hoge Raad verwierp die uiteindelijk. Analist Mulder van ING verwacht dat SBM Offshore uiteindelijk een hoger schikkingsbedrag zal moeten betalen, maar wanneer de zaak daadwerkelijk wordt opgelost valt moeilijk te voorspellen.

Resultaten 2016
In 2016 verbeterde het bedrijfsresultaat van 561 miljoen naar 725 miljoen dollar en resteerde onder de streep een stabiele nettowinst van 24 miljoen dollar. De aangepaste winst daalde van 180 miljoen naar 150 miljoen dollar en de omzet nam met 23 procent af tot 2 miljard dollar, met een halvering van de opbrengsten bij Turnkey die niet volledig kon worden gecompenseerd door een omzetstijging bij Lease and Operate.

Het orderboek kwam eind december 2016 uit op 17,1 miljard dollar, tegenover 18,0 miljard dollar eind juni 2016 en 18,9 miljard dollar ultimo 2015.

Analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus mikten op een omzet van 2,1 miljard dollar over 2016 met een bedrijfsresultaat van 730 miljoen dollar.

Leren beleggen

Live koersen