Redactie ABM Financial News - Woensdag 1 februari 2017, 13:19 uur

Royal Dutch Shell heeft in het laatste kwartaal van 2016 een hoger resultaat geboekt, gesteund door een gedeeltelijk herstel van de olieprijs in het vierde kwartaal van 2016.

Analist Quirijn Mulder van ING verwacht dat het management de ongecompliceerde boodschap zich te transformeren in een slanke en doelgerichte onderneming zal blijven uitdragen, waarbij de nadruk voor groei bij diep water en chemicaliën ligt, terwijl de andere activiteiten de geldmachines moeten zijn. De belangrijkste ontwikkeling in het vierde kwartaal was volgens de analist de stijging van de olieprijs met 25 procent op jaarbasis. Mulder hanteert een Houden advies met een koersdoel van 27,00 euro.

Analisten van Morgan Stanley, die een Overwogen advies en een koersdoel van 2.750 pence op het fonds hanteren, zien twee punten van zorgen. De energiereus moet de hoge verwachtingen omtrent de vrije kasstroom nog steeds waarmaken. Daarnaast was het niveau van de nettoschuld volgens de analisten van de zakenbank in het derde kwartaal met 48 miljard dollar en een ratio van 30 procent van de verhouding vreemd vermogen/eigen vermogen hoog.

Volgens een analistenconsensus van Vara Research komt de winst van Royal Dutch Shell op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten, de zogenoemde geschoonde CCS-winst, in de laatste drie maanden van het jaar uit op 2.792 miljoen dollar. Dit zou een flinke stijging betekenen ten opzichte van de winst van 1.825 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Per aandeel komt de CCS-winst naar verwachting uit op 0,34 dollar.

De lagere olieprijzen zetten vooral de upstream-tak van Shell onder druk. Waar de exploratie en productie activiteiten in het laatste kwartaal van 2015 nog goed waren voor een geschoond resultaat van 493 miljoen dollar, verwachten de analisten dat de tak afgelopen kwartaal een CCS-resultaat van 223 miljoen dollar boekte.

De downstream activiteiten, die bestaan uit de raffinage van olie en aardgas en de distributie van deze producten, zullen echter naar verwachting voor de nodige compensatie zorgen. De analisten taxeren voor het vierde kwartaal een geschoonde CCS-winst van 1.705 miljoen dollar, van 1.524 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 2015.

De divisie Integrated Gas boekte het afgelopen kwartaal volgens de analisten naar verwachting een geschoonde CCS-winst van 1.142 miljoen dollar.

Royal Dutch Shell maakt donderdag voorbeurs de resultaten bekend over het afgelopen boekjaar. Het aandeel noteerde woensdag op een groen Damrak 1,1 procent hoger op 25,31 euro.

Leren beleggen

Live koersen