Redactie ABM Financial News - Donderdag 23 februari 2017, 18:34 uur

PostNL heeft in het vierde kwartaal van 2016 zowel de omzet als de winstgevendheid zien teruglopen. Dit is de verwachting van 11 analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus.

De omzet van de post- en pakketbezorger bedroeg volgens de analisten over het vierde kwartaal van afgelopen jaar 992 miljoen euro. In dezelfde periode in 2015 lag de omzet nog op 1.007 miljoen euro. De postbezorging in Nederland droeg 553 miljoen euro bij aan de omzet in het afgelopen kwartaal, terwijl er bij pakketbezorging naar verwachting een omzet werd gerealiseerd van 276 miljoen euro. De internationale activiteiten waren vermoedelijk goed voor 281 miljoen euro.

Het onderliggende contante bedrijfsresultaat zou afgelopen kwartaal volgens de analisten zijn uitgekomen op 113 miljoen euro, waar dit resultaat vorig jaar nog 147 miljoen euro was.

KBC Securities verwacht lagere resultaten, omdat het vierde kwartaal vier werkdagen minder kende, de internationale volumes nog steeds onder druk stonden, en omdat er diverse eenmalige kostenposten waren. KBC Securities heeft een Houden advies op PostNL.

PostNL, dat worstelt met afnemende postvolumes, zag de briefpostvolumes in het vierde kwartaal volgens de marktvorsers met 9,0 procent dalen. Kostenbesparingen van naar verwachting 17 miljoen euro in het vierde kwartaal moeten die daling compenseren.

Over heel 2016 wordt er door analisten een omzet van 3.450 miljoen euro verwacht op een onderliggend contante bedrijfsresultaat van 248 miljoen euro. Het postbedrijf rekent zelf voor 2016 op een onderliggend contant bedrijfsresultaat tussen de 220 miljoen en 260 miljoen euro, nadat dit in 2015 nog 303 miljoen euro was.

Voor 2017 mikt de bedrijfsconsensus volgens KBC Securities op een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 255 miljoen euro, waar PostNL zelf uitgaat van 230 miljoen tot 270 miljoen euro.

Maandag voorbeurs publiceert PostNL de resultaten over het afgelopen jaar. Later op de dag vindt een beleggersdag plaats.

Jefferies, dat een koopadvies heeft op PostNL, verwacht dat het postbedrijf maatregelen zal aankondigen om de aandeelhouderswaarde te verhogen, nadat een overname door het Belgische Bpost voor 5,75 euro per aandeel vorig jaar stuk liep. Mogelijk zal PostNL besluiten om de betaling van het dividend te hervatten, meer zal focussen op het winnen van marktaandeel, de druk op concurrent Sandd verder zal opvoeren en de kostenbesparingen zal uitbreiden.

Analist Ruben Devos van KBC Securities hoopt bovendien meer inzicht te krijgen in het lopende onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt naar machtsmisbruik en de verwachtingen voor het lopende jaar.

Op een vlak Damrak koerste het aandeel PostNL donderdag 0,1 procent hoger op 4,41 euro.

Leren beleggen

Live koersen