Redactie ABM Financial News - Dinsdag 21 februari 2017, 13:07 uur

ASR Nederland zal woensdag naar verwachting een stijging van het operationeel resultaat bekendmaken, dankzij een beter resultaat uit levensverzekeringen. Dit blijkt uit een consensusverwachting van analisten, gepubliceerd door de verzekeraar zelf.

De elf geraadpleegde analisten rekenen gemiddeld op een operationeel resultaat over 2016 van 581 miljoen euro, tegen 521 miljoen euro in 2015.

De bulk van het resultaat is afkomstig van het levenbedrijf, met 518 miljoen euro. Dit was een jaar eerder nog 434 miljoen euro.

Er is geen consensusverwachting voor de nettowinst. De operationele winst na belastingen komt naar verwachting uit op 2,68 euro per aandeel, tegen 2,38 euro een jaar eerder.

De Solvency II-ratio van ASR bleef stabiel op 188 procent, zo verwachten de analisten, vergeleken met het derde kwartaal.

ASR heeft een dividend aangekondigd van 175 miljoen euro, maar als het vierde kwartaal een hoger resultaat oplevert dan de voorgaande drie kwartalen, zou dit nog kunnen worden verhoogd, denkt analist Albert Ploegh van ING.

Verschillende analisten denken dat ASR te voorzichtig is over hoeveelheid kapitaal die de verzekeraar zelfstandig genereert. De verwachte toevoeging van 9 procentpunt per jaar aan de Solvency II-buffer zou kunnen worden verhoogd naar 11 procentpunt. Dat zou een belangrijke aanjager voor de koers kunnen zijn.

ASR publiceert de jaarcijfers woensdag voorbeurs. Dinsdagmiddag noteerde het aandeel 0,8 procent lager op 24,60 euro.

De koers steeg fors nadat de verzekeraar op 12 januari meldde drie miljoen eigen aandelen te zullen inkopen voor 22,15 per aandeel, gelijktijdig met het afbouwen het staatsbelang van 64 procent naar iets meer dan 50 procent door de Nederlandse staat.

Leren beleggen

Live koersen