Redactie ABM Financial News - Donderdag 16 februari 2017, 13:12 uur

De vierdekwartaalcijfers van NN Group waren iets slechter dan verwacht, door zwakke cijfers bij het schadebedrijf en bijzondere posten, maar onderliggend voldeed de verzekeraar aan de verwachtingen, met beter dan verwachte verkoopcijfers. Dit concludeerde analist Matthias De Wit van KBC Securities donderdag in een rapport.

De Solvency II-ratio steeg minder sterk dan voorzien, omdat analisten hadden gedacht dat er door de hogere rente minder bufferkapitaal nodig was voor de lange verplichting, maar hierin niet hadden meegenomen dat NN daarmee ook minder achtergestelde leningen en uitgestelde belastingbaten mocht meetellen als risicodragend vermogen.

Deze zogeheten Tier 2- en Tier 3-componenten mogen samen niet meer dan de helft van het benodigde bufferkapitaal vormen.

NN deed het commercieel gezien echter beter dan verwacht volgens De Wit, met een omzetgroei van 12 procent.

Het onderliggende operationele resultaat was bovendien solide. Het operationele resultaat zelf viel lager uit dan verwacht, door tegenvallende arbeidsongeschiktheids- en autoschadeclaims en een niet-ingecalculeerde post voor morbiditeit bij de Nederlandse levensverzekeringen. Geschoond voor deze afwijkingen waren de resultaten bij het levenbedrijf juist aanzienlijk beter dan verwacht, door goede kostenbesparingen en een sterke marge op investeringen.

Een koersdaling donderdag moet daarom worden gezien als een koopkans, gaf De Wit in overweging aan koopjesjagers op de beursvloer.

KBC Securities hanteert voor NN Group een koopadvies met een koersdoel van 41,00 euro. Het aandeel NN Group noteerde rond het middaguur 7,4 procent lager op 29,89 euro.

Leren beleggen

Live koersen