Redactie ABM Financial News - Dinsdag 7 februari 2017, 18:37 uur

De Federal Reserve besloot vorige week de rente te handhaven omdat de doelstellingen omtrent de inflatie en werkgelegenheid nog niet zijn bereikt. Dit zei voorzitter Neel Kashkari van de Federal Reserve Bank of Minneapolis dinsdag in een verklaring.

"We zitten nog steeds iets onder ons inflatiedoel [van 2,0 procent] en we hebben nog geen maximale werkgelegenheid bereikt", zei Kashkari. Volgens hem is een "enigszins accommoderend monetair beleid" dus nog steeds gepast om de Amerikaanse economie te stimuleren.

Kashkari heeft voor het eerst stemrecht binnen het Federal Open Market Committee en hield zich eerder bij de Minneapolis Fed vooral bezig met kwesties binnen de bankensector. Daardoor is niet helemaal duidelijk wat zijn opvattingen zijn over het rentebeleid van de Fed.

"Ik probeer te vermijden om voorspellingen te doen over het tijdstip van de volgende renteverhoging en het aantal dat ik verwacht. Dit om de verwarring te beperken en omdat we niet zeker weten hoe de economie zich gaat ontwikkelen", aldus de centraal bankier.

Zoals de markt had voorzien, liet de Fed de zogenoemde federal funds rate vorige week ongemoeid op 0,50 tot 0,75 procent, nadat die benchmark in december met 25 basispunten was verhoogd. Daarnaast verschafte de centrale bank waar weinig duidelijkheid over wanneer de volgende renteverhoging plaats zal vinden. Gemiddeld gaat het beleidscomité zelf uit van drie verhogingen.

Leren beleggen

Live koersen