Redactie ABM Financial News - Woensdag 22 februari 2017, 16:16 uur

BE Semiconductor Industries heeft in het vierde kwartaal van 2016 vermoedelijk aan de eigen verwachtingen voldaan, hoewel een positieve verassing tot de mogelijkheden behoort. Dit bleek uit de verwachtingen van analisten van ING en Kepler Cheuvreux.

Besi verwacht zelf in het vierde kwartaal een omzet te behalen die 10 tot 15 procent lager uitkomt dan in het voorgaande derde kwartaal als gevolg van "typische seizoenspatronen". De brutomarge schat Besi in op 49 tot 51 procent.

"Afgaande op wat we tot nu toe aan cijfers uit de sector hebben gehad, zie ik geen reden waarom Besi niet aan haar guidance zou voldoen", aldus analist Peter Olofsen van Kepler Cheuvreux.

De marktvorser denkt dat Besi aan deze eigen doelstelling zal voldoen met een omzet van 82,5 miljoen euro en een brutomarge van 50 procent.

In het derde kwartaal lag de omzet op 94,3 miljoen euro, wat voor het vierde kwartaal zou betekenen dat de omzet tussen de 80 miljoen en 85 miljoen euro uitkomt. ING voorziet een omzet van 83,0 miljoen euro met een brutomarge van 50,0 procent.

"Bottomline resulteert naar mijn verwachting een nettowinst van 10,3 miljoen euro, ofwel 0,26 euro per aandeel", aldus Olofsen.

Als Besi donderdag verrast met de cijfers over het vierde kwartaal, dan zal dit volgens Olofsen eerder positief dan negatief zijn.

"Maar ik ben vooral benieuwd naar wat ze gaan zeggen over het eerste kwartaal. In lijn met het normale seizoenspatroon verwacht ik dat ze zullen mikken op een hogere omzet dan in het vierde kwartaal", aldus de marktvorser van Kepler Cheuvreux, die een Reduceren advies op het aandeel heeft met een koersdoel van 29,00 euro.

Ook analist Nigel van Putten van ING, die een koopaanbeveling op Besi heeft met een koersdoel van 32,00 euro, noemde de outlook die de toeleverancier uit Duiven zal afgeven belangrijker dan de cijfers over het afgelopen kwartaal. De analist rekent voor het lopende kwartaal op een omzetgroei op kwartaalbasis van 7 procent. Een omzetstijging van 5 tot 10 procent betekent volgens Van Putten dat Besi "op koers is voor het halen van de consensus". Alles hierboven zal door de markt volgens de analist positief worden opgepakt.

Tegenover ABM Financial News zei CEO Richard Blickman van Besi in een toelichting op de cijfers over het derde kwartaal "voorzichtig" te zijn. Destijds zei de topman dat 2017 vermoedelijk een positief jaar zou worden, waarin al in het eerste kwartaal een kentering in de omzet te bespeuren zou zijn.

Kaspositie
Eind derde kwartaal beschikte Besi over een netto kaspositie van 132 miljoen euro, een toename van 21 procent op jaarbasis. "Ruim voldoende cash", aldus analist Edwin de Jong van NIBC, maar toch besloot de toeleverancier van de halfgeleider industrie om eind 2016 nog eens 125 miljoen euro op te halen met de uitgifte van converteerbare obligaties.

"Dit [de toekomstige kaspositie] zal worden aangewend voor investeringen in nieuwe technologie, maar overnames hebben altijd een belangrijk onderdeel uitgemaakt van de groeiplannen van Besi en deze converteerbare obligaties ondersteunt Besi in deze strategische richting", zo voegde De Jong van NIBC, die een Accumuleren advies hanteert met een koersdoel van 34,00, daaraan toe.

Bij de laatste kwartaalcijfers, voor de uitgifte van de converteerbare obligaties, zei Blickman nog tegen ABM Financial News dat Besi sterk gepositioneerd is en dat er "geen reden is om heil te zoeken in dergelijke grote [overname]stappen".

Besi maakt de cijfers over het vierde kwartaal donderdag voorbeurs bekend.

Op een rood Damrak verloor het aandeel BE Semiconductor Industries woensdagmiddag 2,4 procent op 33,75 euro.

Leren beleggen

Live koersen