Redactie ABM Financial News - Dinsdag 14 februari 2017, 16:10 uur

De Amerikaanse Federal Reserve zal de rente verder verhogen als de werkgelegenheid en de de inflatie zich blijven ontwikkelen conform de verwachtingen. Dit zei voorzitter Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank dinsdag tegenover de Senaat.

"In dit geval zou een verdere aanpassing van de federal funds rate vermoedelijk gerechtvaardigd zijn", aldus Yellen, nadat de centrale bank bij de afgelopen monetaire vergadering besloot de rente ongemoeid te laten. Eind 2016 verhoogde de Fed voor het eerst in ongeveer een jaar tijd de rente van 0,25 tot 0,50 procent naar een bandbreedte van 0,50 tot 0,75 procent.

"Te lang wachten met het stoppen van stimuleren zou onverstandig zijn", zo zei Yellen tegenover de Senaat. Dan bestaat het gevaar dat de Fed de rente mogelijk snel moeten verhogen, met alle risico’s van dien, zoals het verstoren van de financiële markten en het duwen van de economie in een recessie.

De Fed gaat gemiddeld uit van drie renteverhogingen dit jaar, bleek in december uit de 'dot plot' van het beleidscomité.

Mocht het tot een verdere verhoging komen, en Yellen herhaalde maar weer eens dat dit nog geen gelopen koers is, dan zal de rente altijd nog historisch laag zijn.

De Amerikaanse economie zal volgens de Fed in een “gematigd” tempo blijven groeien, terwijl de werkloosheid in januari op 4,8 procent stond, meer dan 5 procentpunt lager dan op de piek in 2010.

De inflatie loopt daarentegen op, vooral omdat de effecten van de dalende energieprijzen afnemen. Hoewel het consumentenprijspeil nog altijd niet bij gewenste 2 procent zit, is deze wel 1 procentpunt hoger dan in 2015. In de recente maanden bleven de inflatieverwachtingen echter nagenoeg ongewijzigd, wees Yellen op recente onderzoeken.

Veranderingen op het vlak van belastingen of andere economische beleidskwesties kunnen de vooruitzichten evenwel beïnvloeden, aldus Yellen.

De centraal bankier benadrukte geen oordeel te willen vellen over eventuele nieuwe besluiten van de regering Trump, maar wel waarschuwde zij dat altijd de groei op de lange termijn in het achterhoofd gehouden moet worden en de welvaart van de Amerikanen. "Sowieso is het belangrijk te onthouden dat fiscaal beleid is slechts één van de vele factoren die de economische vooruitzichten beïnvloeden."

De euro/dollar noteerde kort voor de getuigenis van Yellen op 1,0610, om vervolgens te dalen tot 1,0580.

Leren beleggen

Live koersen