Redactie ABM Financial News - Vrijdag 24 februari 2017, 19:10 uur

Boskalis gaf de markt vorige week vrijdag nabeurs reeds een voorproefje op de jaarcijfers met de aankondiging een impairment te nemen van 840 miljoen euro op het service gerelateerde deel van de offshore olie- en gasactiviteiten.

Beleggers zetten het aandeel maandag massaal in de verkoop, waardoor het aandeel op de eerste dag van de nieuwe week 5,0 procent lager sloot. De maritieme dienstverlener wist gedurende het resterende deel van de week dit verlies niet weg te werken, waardoor het aandeel de week afsloot als één van de grotere dalers.

Boskalis meldde voor 365 miljoen euro af te waarderen op zijn schepen, 380 miljoen euro is voor goodwill en 90 miljoen euro voor Smit Lamnalco. Het concern uit Papendrecht zei dat de bezetting en winstmarges bij de zware zeetransport activiteiten stevig onder druk staan vanwege een structurele onbalans tussen vraag en aanbod. Een groot deel van de afschrijving heeft betrekking op de in 2013 overgenomen vloot van Dockwise.

Aandeelhouders hoeven zich volgens een woordvoerder van Boskalis geen zorgen te maken dat de aankondiging het begin inluidt van meer ellende. "We hebben goed en diep gekeken en we zijn nu klaar. Dit is de enige ronde", zei de zegsman. De zalvende woorden van de woordvoerder van het bedrijf sorteerden evenwel weinig effect.

Analisten meldden dat de afschrijving nauwelijks als een verrassing kwam. "Een afschrijving op bovengenoemde activa hing al enige tijd in de lucht, de omvang van de afschrijving is echter aanzienlijk groter dan wij hadden verwacht", zei analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers. "Dit is ons inziens ook een kenmerk van Boskalis dat qua accounting als conservatief of voorzichtig bekend staat", voegde hij toe.

"De sterke financiële positie van Boskalis blijft behouden, ook na deze non-cash afboeking is de solvabiliteit 55 procent. Eind 2016 bedroeg de cash positie circa 900 miljoen euro", zei de marktvorser.

Volgens Van Beek kunnen aandeelhouders, gezien de sterke financiële positie van het bedrijf, "rustig de storm laten uitrazen", mede omdat sprake is van een aantrekkelijk dividendrendement. Van Beek schat dat het concern over 2016 1,10 euro per aandeel aan dividend zal uitkeren.

Daarnaast redeneert de analist dat vele bedrijven in de sector het hoofd niet boven kunnen houden onder de huidige marktomstandigheden, wat overnamekansen biedt voor Boskalis. Theodoor Gilissen Bankiers handhaafde het Niet Aanbevolen advies met een koersdoel van 30,00 euro.

Analist Edwin de Jong van NICB reageerde terughoudender op de waarschuwing van Boskalis. Hij maakte uit de veel hoger dan verwachte afschrijving op dat de marktomstandigheden in de maritieme dienstverlening veel slechter zijn dan verwacht. De Jong verlaagde zijn koersdoel van 33,00 naar 30,00 euro en hield zijn advies op Neutraal. De analist van NIBC zei zijn verwachtingen voor het offshore energiesegment dit jaar "significant" te zullen verlagen.

Ook analist Dirk Verbiesen van KBC Securities noemde de omvang van de impairment "substantieel". Het laat volgens de analist tevens zien dat een herstelscenario na 2017 voor de offshore energie-activiteiten van het concern te ambitieus is. De analist meldde eerder vanaf 2017 een herstel te voorzien, maar zei nu een meer voorzichtig scenario met lagere marges voor 2018 in vergelijking tot 2017 te hanteren. Net als NIBC verlaagde KBC Securities het koersdoel voor Boskalis, van 45,00 euro naar 37,00 euro maar met een ongewijzigd Accumuleren advies.

Door de impairment van 840 miljoen euro is Boskalis in 2016 in de rode cijfers gekomen. "Dit kun je niet wegpoetsen", aldus de woordvoerder. Onderliggend zal de maritieme dienstverlener overigens wel zwarte cijfers schrijven. Aandeelhouders hoeven volgens de maritieme dienstverlener dan ook niet te vrezen voor het dividend.

Boskalis publiceert op 8 maart de resultaten over 2016, inclusief een strategische update "en daar zitten leuke nieuwe kansen in", benadrukte de zegsman. Boskalis heeft de middelen voor overnames en aandeelhouders kunnen dan ook rekenen op aankondigingen.

Het aandeel sloot vrijdag 0,1 procent hoger op 33,58 euro. Op weekbasis leverde Boskalis 4,0 procent in.

Leren beleggen

Live koersen