Redactie ABM Financial News - Dinsdag 28 februari 2017, 13:19 uur

Ahold Delhaize heeft in het vierde kwartaal van 2016 een lager pro forma bedrijfsresultaat op een gedaalde omzet gerealiseerd. Dit is de gemiddelde verwachting van analisten, zoals opgenomen in een door het supermarktconcern zelf samengestelde analistenconsensus.

De analisten verwachten, na de uitvoerige presentatie van voorlopige omzetcijfers en verwachtingen op 19 januari, weinig verrassingen in de definitieve cijferrapportage op woensdag. Ahold Delhaize zal de eerder afgegeven verwachtingen herhalen, om de beoogde synergievoordelen van de fusie van 500 miljoen euro in 2019 te behalen en in 2017 een "sterke" vrije kasstroom van 1,6 miljard euro te realiseren.

De marktvorsers gaan volgens de consensus uit van een 9,5 procent lager onderliggend bedrijfsresultaat (EBIT) van 573,0 miljoen euro en een onderliggende winst per aandeel uit voortgezette activiteiten van 0,28 euro tegen een vergelijkbare 0,33 euro een jaar geleden. De lagere resultaten worden mede veroorzaakt doordat het laatste kwartaal van 2016 een verkoopweek minder telde dan een jaar geleden.

De op 19 januari bekendgemaakte pro forma omzet, wat een juiste vergelijking met de gecombineerde cijfers van voor de fusie mogelijk maakt, daalde van 15,7 miljard naar 15,5 miljard euro. Dit cijfer lag iets boven de verwachting van analisten, die gemiddeld een omzet van 15,4 miljard euro hadden verwacht.

De aangepaste vergelijkbare pro forma omzet tegen constante valuta, in een vergelijkbaar aantal winkels en rekening houdend met een extra verkoopweek in het vierde kwartaal van 2015, steeg echter met 2,8 procent.

Analisten van Barclays en Jefferies zijn vooral benieuwd naar de verwachtingen voor de prijsontwikkelingen in de Verenigde Staten en de verwachtingen van het concern voor de verdere marktontwikkelingen daar. Jefferies, dat een koopadvies hanteert, kijkt verder uit naar mededelingen over de online-uitrol bij Delhaize. Barclays hanteert een Neutraal advies en kijkt verder uit naar mededelingen over de nettoschuld en het dividend.

Analist Niamh McSherry van Deutsche Bank is vooral benieuwd naar indicaties voor de ontwikkelingen in de eerste helft van 2017 en hanteert Houden als advies. Morgan Stanley hoopt meer duidelijkheid te krijgen over de verwachte EBIT-marge. De Amerikaanse zakenbank hanteert voor Ahold Delhaize een Overwogen advies.

Analist Alan Vandenberghe van KBC Securities, die het advies op Kopen heeft staan, is van mening dat de flexibiliteit op de balans het bedrijf ruimte geeft om meer te doen dan het lopende aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro.

De definitieve cijferrapportage van Ahold Delhaize verschijnt woensdag voorbeurs. Op een rode beurs noteerde het aandeel dinsdag 0,7 procent hoger op 20,17 euro.

Leren beleggen

Live koersen