Redactie ABM Financial News - Vrijdag 24 februari 2017, 16:14 uur

J.C. Penney heeft in het vierde kwartaal de omzet licht zien dalen, maar wel weer zwarte cijfers geschreven. Dit maakte de Amerikaanse retailer vrijdag bekend.

De omzet daalde fractioneel tot 3.961 miljoen dollar. De vergelijkbare winkelomzet, voor de markt een belangrijke graadmeter, daalde 0,7 procent op jaarbasis in het vierde kwartaal.

Het operationeel resultaat (EBITDA) steeg met 288 miljoen dollar naar 427 miljoen dollar.

Waar een jaar eerder nog een nettoverlies werd gerapporteerd van 131 miljoen dollar, stond er in het vierde kwartaal van het afgelopen boekjaar een nettowinst van 192 miljoen dollar in de boeken.

Outlook
Voor 2017 verwachten de Texanen een omzet op basis van het gelijke aantal winkels die tussen het procent lager en het procent hoger uitkomt dan over het voorgaande jaar.

In de komende maanden wil J.C. Penney 130 tot 140 winkels sluiten, circa 13 tot 14 procent van het totale aantal winkels van de Amerikaanse retailer. De winkels zijn goed voor 5 procent van de totale jaaromzet van het bedrijf. "Met het sluiten van de winkels kunnen we effectiever concurreren tegen het groeiende aantal online retailers", aldus topman Marvin Ellison. Ook verdwijnen er twee distributiecentra. Het bedrijf hoopt met deze plannen 200 miljoen dollar te besparen.

De brutomarges stijgt naar verwachting met 20 tot 40 basispunten ten opzichte van de over het afgelopen boekjaar geboekte marge van 35,7 procent.

De aangepaste winst per aandeel komt over het lopende boekjaar uit tussen de 0,40 en 0,65 dollar per aandeel J.C. Penney. Over het afgelopen boekjaar was dit resultaat neutraal.

Het aandeel J.C. Penney noteerde vrijdag 9,5 procent lager op 6,21 dollar.

Leren beleggen

Live koersen