Redactie ABM Financial News - Dinsdag 28 februari 2017, 16:17 uur

Grote banken wereldwijd hebben in de eerste helft van vorig jaar meer dividend uitgekeerd dan een jaar eerder, ondanks een dalende winst, terwijl de kapitaalpositie stabiel bleef en er minder vers kapitaal werd opgehaald. Dit bleek dinsdag uit een periodieke rapportage door de Bank for International Settlements.

De honderd grootste banken ter wereld boekten in de eerste helft van vorig jaar 263 miljard euro winst, meldde de BIS. Banken van deze eerste categorie hebben een eigen vermogen van meer dan drie miljard euro en zijn internationaal actief. De BIS gaf geen vergelijkingscijfers voor deze voltallige groep.

Bij een subgroep van 88 grote banken daalde de nettowinst tot 189 miljard euro, van 217 miljoen euro in de eerste helft van 2015, bleek uit het rapport.

De hoeveelheid uitgekeerd dividend door deze subgroep van grootste banken steeg juist van 90,6 miljard euro naar 94,0 miljard euro, iets meer dan de helft van de winst.

Deze groep van 88 banken haalde 12 miljard euro vers kernkapitaal op bij beleggers, wat minder was dan de 15 miljard tot 20 miljard in de voorgaande drie halfjaarperiodes.

Systeembanken

De bulk van de winst werd behaald door de dertig banken die als cruciaal voor de stabiliteit van het mondiale financiële systeem worden beschouwd, namelijk 129 miljard euro. Zij keerden exact de helft van deze winst, 64,4 miljard euro, uit als dividend en haalden in totaal 8 miljard euro vers kapitaal op in de eerste helft van 2016. Tot deze groep behoort van de Nederlandse banken alleen ING Groep.

Bufferkapitaal

De 100 grootste banken wereldwijd hadden medio vorig jaar een CET1 kernkapitaalratio van 11,9 procent en een leverage ratio van 5,6 procent, nagenoeg ongewijzigd ten opzichte van een half jaar eerder.

De hoeveelheid eigen vermogen (CET1) steeg ten opzichte van een half jaar eerder met 103 miljard euro of 3,0 procent tot 3,557 miljard euro. Sinds eind juni 2011 is de hoeveelheid kapitaal van de 100 grootste banken met 70 procent gestegen, vooral te danken aan ingehouden winst.

Leren beleggen

Live koersen