Redactie ABM Financial News - Donderdag 23 februari 2017, 16:11 uur

Fugro heeft in 2016 de resultaten stevig onder druk zien staan. Dit verwachten de analisten van de cijfers die de bodemonderzoeker vrijdag voorbeurs publiceert.

Analist Quirijn Mulder van ING verwacht dat Fugro een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige posten, zal rapporteren van 200 miljoen euro. Dit is fors minder dan de 353 miljoen euro die in 2015 werd gehaald. Mulder voorziet een 27 procent lagere omzet van 1,7 miljard euro, tegen 2,4 miljard euro een jaar eerder.

Mulder, die een koopadvies hanteert en een koersdoel van 19,50 euro, verwacht dat de oliedienstverlener heel voorzichtig zal zijn met het afgeven van een outlook en slechts zal melden dat de marktomstandigheden zwaar blijven, waarbij de druk op de prijzen aanhoudt en aanhoudende kostenbesparingen noodzakelijk zijn. In zijn visie is de omvang van de orderportefeuille één van de belangrijkste graadmeters. "Zien we de eerste tekenen van herstel of is dit nog altijd ver weg?", aldus de analist.

Analist Dirk Verbiesen van KBC Securities voorziet een bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige lasten, van 169 miljoen euro op een omzet van krap 1,8 miljard, versus een consensus van respectievelijk 1,8 miljard en 187 miljoen euro. Ook Verbiesen verwacht, net als Mulder, niet dat Fugro met gekwantificeerde verwachtingen komt voor 2017.

"Wij verwachten dat de prijsstelling voor nieuwe contracten in de komende periode uitdagend blijven, wat in eerste instantie leidt tot een beperkt opwaarts potentieel voor de winstmarges", aldus Verbiesen. "Herstel van vraag en aanbod in de offshore oliedienstensector zal waarschijnlijk enige tijd duren, terwijl het eerste herstel op het vlak van exploratie en productie onshore in Noord-Amerika wordt verwacht." KBC Securities heeft een Houden advies op Fugro met een koersdoel van 17,00 euro.

Het aandeel Fugro noteerde donderdag op een vrijwel vlak Damrak 1,2 procent lager op 14,55 euro.

Leren beleggen

Live koersen