Redactie ABM Financial News - Maandag 6 februari 2017, 13:21 uur

Fagron heeft in 2016 vermoedelijk aan de eigen verwachtingen voldaan. Dit bleek uit de taxaties die analisten aandroegen voor de bedrijfsconsensus.

In 2016 wilde Fagron een omzet genereren van tenminste 415 miljoen euro en een aangepast bedrijfsresultaat (EBITDA) van 85 miljoen tot 95 miljoen euro.

Na negen maanden zat Fagron op een omzet van 313,6 miljoen euro, 2,5 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deze daling was vooral het gevolg van de omzetkrimp bij Essentials.

Analisten gaan voor heel 2016 uit van een omzet van 420,1 miljoen euro met een aangepaste EBITDA van 91,2 miljoen euro. Dit zou volgens de analisten resultaten in een nettowinst van 25,0 miljoen euro.

Aan de jaaromzet droeg de tak Specialty Pharma Services 151,1 miljoen euro bij, een groei van 6,1 procent op jaarbasis. Trademarks was goed voor 4,4 procent meer omzet van 52,6 miljoen euro, maar Essentials zag de verkopen juist met 7,5 procent dalen tot 208,4 miljoen euro. Deze divisies zagen de totale EBITDA met 7,5 procent teruglopen tot 90,2 miljoen euro.

Het onderdeel HL Technology, waarvan Fagron de strategische opties momenteel onderzoekt, droeg afgelopen jaar 7,9 miljoen euro bij aan de omzet. De EBITDA steeg met 9 procent naar 1,3 miljoen euro.

Verder zal Fagron, zoals het zelf al aankondigde, bij de impairment test in december een "substantiële afboeking van goodwill" hebben gedaan, vooral bij Freedom Pharmaceuticals. Analisten schatten deze post op 42,7 miljoen euro.

Schulden
Eind 2016 mag Fagron een schuldratio hebben van maximaal 5,02. Halverwege vorig jaar zat de magistrale bereider op 3,4 en analisten denken dat dit ultimo december was gedaald naar 3,25.

In 2017 zal Fagron de 'buy and build' strategie vermoedelijk weer oppakken. CEO Hans Stols zei bij de cijfers over het derde kwartaal al tegen ABM Financial News dat er een lijstje met potentiële overnamekandidaten is, maar Fagron was op dat moment nog met niemand daadwerkelijk in gesprek. Alvorens er gesprekken kunnen worden opgestart is nog toestemming nodig van de raad van commissarissen en de grote investeerders.

De markt kijkt er verder naar uit of Fagron voor de nieuwe faciliteit voor steriele bereidingen in het Amerikaanse Wichita, alle benodigde licenties heeft ontvangen en de validatieprocessen zijn afgerond, zoals de magistrale bereider eerder zei te verwachten. Ook zal er aandacht zijn voor een update over verschillende juridische kwesties waarmee de onderneming kampt. Volgens Stols zijn dit de laatste zaken waar nog een streep onder moet worden gezet.

Fagron maakt dinsdag voorbeurs de cijfers over 2016 bekend. Het aandeel noteerde maandag op een rood beurs 0,5 procent hoger op 9,22 euro.

Leren beleggen

Live koersen