Redactie ABM Financial News - Dinsdag 21 februari 2017, 11:54 uur

De Amsterdamse beurzen noteren dinsdag richting het einde van de ochtendhandel licht hoger. De AEX index won 0,2 procent op 496,75 punten, terwijl de AMX een winst van 0,3 procent liet optekenen. De AScX noteerde ook 0,3 procent hoger.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus ziet in de dinsdag gepubliceerde inkoopmanagersdata uit het eurogebied een bevestiging van het redelijke herstel dat de economie van de muntunie momenteel doormaakt. "De index zelf deed er eigenlijk niet zoveel op. Die beweegt vooralsnog in een zeer smalle bandbreedte. Het lijkt er op dat er gewacht wordt op impulsen", aldus Schutte.

De consumentenprijzen in Frankrijk zijn in januari op maandbasis gedaald. In januari daalden de prijzen op maandbasis met 0,2 procent, na een toename van 0,3 procent in december. Op jaarbasis was er in januari sprake van een inflatie van 1,3 procent, het hoogste niveau sinds november 2012. In de voorgaande maand bedroeg de inflatie nog 0,6 procent.

De bedrijvigheid van de Franse economie is in februari verder toegenomen, waarbij een toename in de dienstensector een lager groeitempo in de industrie compenseerde. De voorlopige inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 53,6 naar 52,3, maar de index voor de dienstensector steeg juist van 54,1 naar 56,7. Hier waren respectievelijk standen van 53,4 en 53,7 voorzien. De activiteit in de Duitse industrie- en dienstensector is in februari ook in een hoger tempo gegroeid. De samengestelde inkoopmanagersindex steeg van 54,8 in januari naar 56,1 in februari. Dit betekende het hoogste niveau in 34 maanden. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone nam daarmee tevens toe in februari. De index steeg van 54,4 naar 56,0, waarmee de index op het hoogste niveau in 70 maanden uitkwam. Hier was een indexstand van 54,3 verwacht.

Vanmiddag komt in de Verenigde Staten de voorlopige inkoopmanagersindex over februari van Markit naar buiten.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een april-future West Texas Intermediate bewoog 1,0 procent hoger op 54,31 dollar, terwijl een april-future Brent 0,9 procent hoger noteerde op 56,69 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0548. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0580 dollar.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter bleven de meeste koersen dicht bij de slotnoteringen van maandag, met uitzondering van Gemalto. Unilever houdt solide stand boven de 40,00 euro met een winst van 0,6 procent op 42,76 euro. SBM Offshore was de opvallendste daler met een min van 0,7 procent.

Goldman Sachs heeft het koersdoel voor Royal Dutch Shell licht verlaagd van 29,30 naar 29,00 euro en handhaafde de koopaanbeveling, maar haalde de energiereus wel van zijn zogeheten Conviction list, aangezien de zakenbank in de sector andere kansrijkere beleggingen ziet. Shell won 0,8 procent.

Gemalto en Microsoft slaan de handen ineen met betrekking tot Windows 10. In het kader van de samenwerking stelt Gemalto zijn nieuwste versie van zijn On Demand Connectivity en eSIM-technologie ter beschikking aan Microsoft. Het aandeel Gemalto noteerde de hoogste winst van de hoofdfondsen met een plus van 3,0 procent.

Morgan Stanley verhoogde het koersdoel voor Aegon van 4,40 naar 5,00 euro bij een ongewijzigd Gelijkgewogen advies. De koers van Aegon ging 0,1 procent omhoog.

Van de Midkapfondsen viel Arcadis op met een winst van 2,9 procent. ASR Nederland komt deze week met cijfers en noteerde 0,9 procent lager.

BAM Groep heeft in 2016 conform verwachting meer winst behaald en verwacht dat de winststijging in het lopende jaar doorzet. De winst voor belastingen kwam vorig jaar uit op 102,7 miljoen euro. Over 2015 bedroeg dit resultaat ruim 88 miljoen euro. BAM had zelf aangegeven een hogere winst voor belastingen te verwachten dan in het voorgaande jaar. KBC Securities rekende op 94 miljoen euro en ING op 93 miljoen euro. BAM wil een dividend uitkeren van 0,09 euro per aandeel. Over 2015 werd 2 eurocent uitbetaald. Voor dit jaar verwacht het bedrijf uit Bunnik dat de omzet "enigszins" lager en het gecorrigeerde resultaat voor belastingen juist hoger zal zijn dan in 2016. Ook voorziet het management dat herstructureringskosten lager zullen uitvallen dan in het vorige jaar. BAM Groep heeft in 2016 onderliggend grotendeels in lijn met de verwachtingen gepresteerd, al had het dividend hoger gemogen. Dit concludeerde analist Edwin de Jong van NIBC dinsdag, na "gemengde cijfers" van de bouwer. Peter Elverding en Jean-Pierre Hansen treden na afloop van de jaarvergadering in april dit jaar terug als commissaris van BAM Groep. De huidige voorzitter Elverding treedt terug vanwege gezondheidsredenen. De rol van voorzitter gaat na zijn vertrek naar Harrie Noy, de voormalige CEO van Arcadis, die reeds commissaris is bij BAM. Hansen gaat weg omdat zijn benoemingstermijn afloopt en hij heeft aangegeven niet voor een herbenoeming beschikbaar te zijn. Het aandeel BAM noteerde dinsdag 2,3 procent lager.

ING heeft het koersdoel voor GrandVision verhoogd van 25,50 naar 27,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgens analist Tijs Hollestelle onderstreepten de stabiele operationele prestaties en de onderliggende kasstroom "eens te meer" dat zelfs als de kwartaalgroei volatiel is, de business zelf "erg stabiel" is. De koers van het aandeel dikte 2,6 procent aan.

Intertrust draagt Toine van Laack voor als lid van de raad van commissarissen, als vervanger van Bert Groeneveen. De nominatie zal ter goedkeuring voorgelegd worden aan aandeelhouders tijdens de jaarvergadering, die gepland staat op 16 mei 2017. Van Laack zal commissaris Bert Groeneveen, die sinds 2015 tevens voorzitter van het Audit en Risk Committee is, opvolgen. Intertrust leverde 0,7 procent in.

UBS verhoogde het advies voor het aandeel Air France-KLM van Verkopen naar Kopen en het koersdoel van 4,60 naar 7,50 euro. De koers van het aandeel reageerde met een winst van 2,2 procent.

Bij de AScX-fondsen bleef het aantal verliezende fondsen beperkt tot vijf. Stern zakt 0,8 procent en voerde daarmee deze reeks aan. Ordina zag kans te herstellen van de averij van de afgelopen dagen en steeg 2,0 procent. Ook AMG won 2,0 procent. Heijmans kreeg er 1,5 procent bij.

Het Vlaamse Mediahuis heeft een eerste belang in Telegraaf Media Groep gemeld. Mediahuis meldde een kapitaalbelang van 6,71 procent met een stemrecht van eveneens 6,71 procent. Het aandeel TMG noteerde onveranderd.

Van de lokale fondsen was er aandacht voor Euronext. Goldman Sachs heeft het aandeel Euronext van de zogeheten Conviction List gehaald, maar het koersdoel verhoogd van 50,00 naar 51,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Analisten Chris Turner en Vishal Agarwal wezen dinsdag op de recente koersstijging van het aandeel Euronext van 25 procent sinds het dieptepunt begin november vorig jaar en hun verwachting dat de handelsvolumes in de eerste helft van 2017 onder druk komen te staan "vanwege cyclische tegenwind". Deze zwakkere volumes maken dat de marktvorsers hun winstramingen voor Euronext neerwaarts bijstelden. De analisten waren verder te spreken over de cijfers van Euronext over het vierde kwartaal van 2016 en stelden dat de groeistrategie van het management voor de langere termijn goed op schema ligt. Het aandeel Euronext noteerde dinsdag 0,2 procent lager.

Leren beleggen

Live koersen