Redactie ABM Financial News - Dinsdag 7 februari 2017, 11:51 uur

De Amsterdamse beurzen noteren dinsdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index won 0,3 procent op 483,71 punten, terwijl de AMX een plus noteerde van 0,5 procent. De AScX noteerde een winst van 0,5 procent.

Volgens vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management ligt de markt er verrassend goed bij, "zeker gezien de scherpe daling van de industriële productie van Duitsland in december. Ik had op basis van dat cijfer een min voor de AEX verwacht", aldus Van Eerden.

De Duitse industriële productie over december daalde op maandbasis scherp met 3,0 procent. Er was een stijging op maandbasis voorzien van 0,4 procent. Volgens econoom Carsten Brzeski van ING is de daling minder dramatisch dan het lijkt. "Het koude winterweer en de feestmaand waren de belangrijkste redenen voor de scherpe daling in december", schreef Brzeski.

Van Eerden sluit niet uit dat de AEX in de loop van deze week onder druk kan komen te staan. "De index wil niet echt door stijgen en daarmee neemt de kans toe dat er een kleine correctie optreedt. Technisch gezien ligt er een stevige steun op 477 punten. Als dat niveau niet houdt dan ligt er ruimte tot 462 punten", aldus de vermogensbeheerder.

Van Eerden wijst verder op het verschil in rente-ontwikkeling tussen de eurozone en de Verenigde Staten, waarmee de euro onder druk staat. "Daar komt dan nog de verkiezingsstrijd in Duitsland en met name Frankrijk bij en ook dat kan de euro verder onder druk brengen", aldus Van Eerden.

In de Verenigde Staten komt vandaag de handelsbalans over december en later op de avond het consumentenkrediet, eveneens over december.

Olie noteerde dinsdag lager. Een maart-future West Texas Intermediate bewoog 0,5 procent lager op 52,71 dollar, terwijl een april-future Brent 0,6 procent verloor op 55,37 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0659. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0709 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0754 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter was het aantal winnaars in de meerderheid. Unibail-Rodamco zette dinsdagochtend de grootste plus neer met een winst van 1,9 procent, gevolgd door Heineken dat 1,4 procent aandikte. Verliezen beleven beperkt tot ongeveer 0,5 procent.

Galapagos heeft uitbreidingsplannen en kijkt naar een mogelijke verhuizing van het hoofdkantoor in Mechelen naar een groter pand. Dit liet CEO Onno van de Stolpe weten tegenover De Tijd. Het nieuwe kantoor zou plaats hebben voor 200 extra personeelsleden en opnieuw in Mechelen liggen. De topman sluit niet uit dat partner Gilead op een zeker moment een bod zal uitbrengen, aangezien het anders hoge mijlpaalbetalingen en royalties moet uitkeren. Het aandeel won dinsdag 0,5 procent.

Berenberg start met het volgen van Philips en geeft het concern een Houden advies en koersdoel van 27,00 euro. De marktvorsers wijzen op de heroriëntatie van het bedrijf richting een toegewijd gezond technologie bedrijf. Berenberg concludeerde dat Philips een uitstekende marktpositie heeft en de sterke technologie en opwindende mogelijkheden het bedrijf mogelijkheden biedt nieuwe en ontwikkelde markten aan te boren. Het aandeel Philips noteerde dinsdag vrijwel onveranderd.

NIBC heeft dinsdag het advies voor KPN verlaagd van Kopen naar Accumuleren en het koersdoel van 3,55 naar 3,20 euro. Volgens analist Martijn den Drijver is er nog altijd opwaarts potentieel, maar zijn er slechts beperkt aanjagers voor de koers. Het aandeel is volgens de marktvorser ook niet langer ondergewaardeerd. KPN noteerde eveneens vrijwel onveranderd.

NN Group heeft een belang in Delta Lloyd van Talpa Beheer overgenomen. NN Group koopt van Talpa een belang van 5,3 procent in de Amsterdamse verzekeraar en betaalt daarvoor 5,36 euro per aandeel ofwel bijna 132 miljoen euro. NN financiert deze overname uit eigen kasvoorraden. NN Group steeg 0,3 procent.

HSBC heeft dinsdag het koersdoel op ING verhoogd van 14,20 naar 15,00 euro en handhaafde het koopadvies. Analist Robin Down was vooral geïnteresseerd in de veranderde regulering en het effect op de risico gewogen activa (RWA). Dit kan volgens Down in de praktijk tot een forse stijging leiden in risico gewogen activa en de daarmee samenhangende noodzakelijke risicobuffers. De analist is echter van mening dat de markt de gevolgen voor de bank overschat, omdat de toegepaste gestandaardiseerde methode, die de basis zal zijn voor de RWA-berekening, veel minder verlieslatend zal blijken, waardoor de risicobuffers waarschijnlijk worden verlaagd. ING verloor 0,3 procent.

Van de Midkapfondsen noteerde slechts een zestal fondsen onder het slot van maandag met Air France-KLM als sterkste daler. Het aandeel zakte 0,9 procent. Winnaar was BAM dat 1,9 procent won, waarna Sligro Food Group volgend met een winst van 1,1 procent.

Wereldhave heeft met een syndicaat van banken een bestaande doorlopende kredietfaciliteit uitgebreid en verlengd tot ten minste 2022. Onder de nieuwe afspraken breidde Wereldhave een bestaande kredietfaciliteit van 300 miljoen euro, die in eerste instantie afloopt in maart 2019, uit met een nieuwe kredietfaciliteit van eveneens 300 miljoen euro, die afloopt in februari 2022. Volgens Wereldhave verbetert de schuldpositie van de onderneming als gevolg van de herfinanciering, vanwege lagere marges en kosten. Het aandeel Wereldhave won dinsdag 0,5 procent.

Bij de AScX-fondsen verschilde het beeld niet van hetgeen zich bij de AEX en de Midkap aftekende: veel winnaars een handvol verliezers. Advanced Metallurgical Group steeg 3,2 procent, Stern Group 2 procent.

HSBC heeft dinsdag het koersdoel voor Sif verhoogd van 20,00 naar 24,00 euro bij handhaving van het koopadvies. De analisten van HSBC wezen op het volle orderboek voor 2016 en de goede verwachtingen voor 2017. Sif heeft volgens de Britse bank dan ook een goede marktpositie, vooral dankzij de XL monopiles. Voor dit jaar mikt HSBC op een omzet bij Sif van 455 miljoen euro, 11 procent meer dan de oude taxatie. Sif Holding dikt 2,6 procent aan.

ING heeft dinsdag het koersdoel voor BinckBank verhoogd van 5,25 naar 5,50 euro met een onveranderd Houden advies. Volgens analist Albert Ploegh verraste Binck in het vierde kwartaal van 2016 met de inkomsten uit de handelsactiviteiten. Het aandeel BinckBank noteerde een verlies van 0,3 procent.

Fagron heeft in 2016, conform de taxaties van analisten, voldaan aan de eigen verwachtingen, maar moest wel een flinke afboeking doen. Fagron keert over 2016 geen dividend uit. Voor 2017 is Fagron positief over de mogelijkheden die het bedrijf ziet in de verschillende markten waarin het actief is. Fagron leverde dinsdag 2,7 procent in.

Klépierre heeft in 2016 aan de eigen verwachtingen voldaan en stelde aandeelhouders een hoger dividend in het vooruitzicht. Het aandeel noteerde dinsdag 3,4 procent hoger.

Leren beleggen

Live koersen