Redactie ABM Financial News - Vrijdag 24 februari 2017, 11:58 uur

De Amsterdamse beurs noteert vrijdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index daalde 0,2 procent op 496,74 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,8 procent.

In lijn met de Europese beurzen stond de Amsterdamse hoofdgraadmeter vrijdagochtend in de min. "Ondanks dat we deze week de 500 punten een aantal keer op de borden hebben zien staan, lijkt de rek tijdelijk uit de Europese markt", aldus beleggingsspecialist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx. "Ik verwacht dan ook dat we in Europa licht gaan wegzakken de aankomende week", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag in Europa bekend dat het consumentenvertrouwen in Frankrijk in februari stabiel is gebleven. De vertrouwensindex noteerde ongewijzigd op 100, de hoogste stand sinds november 2007. Vanmiddag verschijnen vertrouwenscijfers uit Amerika en data over de woningmarkt.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent op 54,13 dollar, terwijl een april-future Brent 0,6 procent lager bewoog op 56,23 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0592. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0590 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0580 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 9 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 2,0 procent, gevolgd door KPN met een winst van 1,1 procent.

Galapagos rapporteerde donderdag laat jaarcijfers. De biofarmaceut heeft de cashburn in 2016 conform verwachting zien uitkomen bij een sterke kaspositie en zag bovendien de omzet toenemen terwijl er onder de streep winst resteerde. Analist Peter Welford van Jefferies sprak van beter dan verwachte resultaten. KBC noemde de resultaten "uitstekend".

KPN heeft ICT-dienstverlener Divider overgenomen. De financiële details van de transactie werden niet vermeld.

Goldman Sachs heeft het koersdoel voor RELX licht verhoogd van 19,00 naar 19,16 euro met handhaving van het advies op Kopen. Deutsche Bank handhaafde het advies op Houden en verhoogde het koersdoel van 1.430 Britse pence naar 1.515 pence en voor de euro-koers naar 17,90 euro. Het aandeel steeg 0,3 procent.

Unilever noteerde 0,2 procent hoger, nadat Deutsche Bank het koersdoel verhoogde van 44,00 naar 49,00 euro en het koopadvies handhaafde.

Gemalto meldde vrijdag de relatie met MPT te hebben verstevigd, middels de introductie van twee applicaties in MPT's thuisland Myanmar. Het aandeel steeg 0,2 procent.

ArcelorMittal was met een verlies van 2,1 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen, gevolgd door ABN AMRO en Altice die achtereenvolgens 1,6 en 0,9 procent daalden.

Van de Midkapfondsen eiste Fugro vrijdagochtend de aandacht op. Fugro heeft in 2016, conform verwachting, een fors lagere omzet en bedrijfsresultaat geboekt. Fugro boekte in 2016 een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige posten, van 189,5 miljoen euro, in vergelijking tot 353,0 miljoen euro in 2015. Onder de streep boekte de oliedienstverlener een verlies van 308,9 miljoen euro, tegen een nettoverlies van 372,5 miljoen euro een jaar eerder. De omzet daalde in 2016 van 2,4 miljard euro, naar 1,8 miljard euro. Dit was conform de verwachting van analisten. Analist Martijn den Drijver van NIBC sprak van solide resultaten en bij Morgan Stanley wezen ze op de daling van de nettoschuld. Analist Dirk Verbiesen van KBC Securities merkte echter op geen significante winstaanjagers in de komende jaren te zien voor het bedrijf. Het aandeel steeg 3,6 procent en is daarmee de sterkste stijger onder de Midkapfondsen.

IMCD won 3,4 procent, waarmee het concern de op één na sterkste stijger is onder de AMX-fondsen, nadat Berenberg het advies verhoogde van Houden naar Kopen en het koersdoel opwaarts bijstelde van 38,00 naar 51,00 euro.

ASMI en Grandvision zijn met verliezen van achtereenvolgens 2,2 en 1,5 procent de sterkste dalers van de Midkappers.

Onder de kleinere fondsen was Brunel met een verlies van 5,5 procent de grootste verliezer, nadat de detacheerder de resultaten over het vierde kwartaal rapporteerde. Brunel heeft over het laatste kwartaal van 2016 minder omzet geboekt en de winstgevend vrijwel volledig zien wegsmelten. KBC Securities sprak van gemengde resultaten. Volgens analist David Vagman verraste Offshore echter positief met een minder sterke daling en een verbeterde brutomarge.

Ordina was met een winst van 1,9 procent de sterkste stijger onder de kleinere fondsen, gevolgd door NSI en Takeaway.com, die beiden 0,4 procent hoger noteerden.

Novisource is in een vergevorderd stadium met de aandeelhouders van Opdion Services over de acquisitie van Opdion. Dit meldde beide partijen vrijdag voorbeurs zonder financiële details van de transactie te vermelden. Het aandeel won 2,6 procent.

Leren beleggen

Live koersen