Redactie ABM Financial News - Woensdag 1 februari 2017, 11:56 uur

De Amsterdamse beurzen noteren woensdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index won 0,9 procent op 481,01 punten, terwijl de AMX een plus van 0,6 procent liet optekenen. De AScX noteerde 0,7 procent hoger.

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management noemde de sfeer op de aandelenmarkten afwachtend. "Dat heeft veel te maken met de verwachte data uit de Verenigde Staten en het rentebesluit van de Federal Reserve. Het is wel zaak dat we de plus van vandaag met net zulke goede volumes op het bord zetten als waarmee het verlies van dinsdag gepaard ging", aldus Montfrooij.

Montfrooij ziet voor de AEX een neerwaarts potentieel als de index onder de 480 punten blijft. "We hebben in januari met de index tussen de 480 en 490 gezeten, gisteren sloten we hier onder en als dat de nieuwe realiteit voor de graadmeter wordt, schat ik in dat we met de AEX verder omlaag gaan", aldus de vermogensbeheerder.

Vanochtend kwam al een flinke reeks macro-economische data naar buiten. In de eurozone zag Spanje de bedrijvigheid in de industrie verder aantrekken. De bedrijvigheid in de Franse industrie groeide in januari in een fractioneel hoger tempo en de groei van de Italiaanse industrie vertraagde in januari licht. De bedrijvigheid in de Duitse industrie is in januari in een hoger tempo gestegen en dat gold ook voor de industrie van de eurozone als geheel.

De Britten publiceerden een vertraging in de groei van de industrie.

Vanmiddag komen in de Verenigde Staten de hypotheekaanvragen, de banengroei in de private sector in januari, de bouwuitgaven over december, twee inkoopdata voor de industrie over januari van respectievelijk Markit Economics en het ISM, de olievoorraden, het rentebesluit van de Federal Reserve en de autoverkopen over vorige maand.

Olie noteerde woensdag hoger. Een maart-future West Texas Intermediate bewoog 0,2 procent hoger op 52,91 dollar, terwijl een april-future Brent 0,1 procent won op 55,66 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0795. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0783 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0790 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter stonden alle componenten op winst, met uitzondering van Vopak dat 0,4 procent inleverde en KPN dat 0,4 procent daalde.

KPN zag in het vierde kwartaal van 2016 bij een vlakke omzetontwikkeling de winst conform verwachting verzwakken in vergelijking tot dezelfde periode een jaar eerder, maar kon wel de vrije kasstroom versterken. Aandeelhouders kunnen een gewoon dividend van 0,10 euro per aandeel tegemoet zien over 2016, hetgeen over 2017 zal stijgen naar vermoedelijk 0,11 euro. KPN rekent in 2017 op een geschoond bedrijfsresultaat dat overeenkomt met dat over 2016 en mikt op 1,2 miljard euro aan investeringen. KPN heeft volgens analist Marc Hesselink in het vierde kwartaal van 2016 conform verwachting tot iets beter dan verwacht gepresteerd. Wel stelde Hesselink dat de zakelijke markt er een stuk zwakker dan gedacht voor stond in het afgelopen kwartaal, terwijl de consumentenmarkt "een mooie plus" liet zien. Bovendien gaat KPN volgens de marktvorser nog gebukt onder de negatieve ontwikkeling van het werkkapitaal. Bernstein beoordeelde de cijfers als duidelijk beter dan verwacht.

De lijst van stijgers werd aangevoerd door Galapagos dat 3,2 procent bijschreef, gevolgd door ArcelorMittal waar 2,4 procent bij kwam.

Royal Dutch Shell steeg 0,7 procent nadat ING het koersdoel voor het aandeel verhoogde van 27,00 naar 30,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. De energiereus rapporteert donderdag voorbeurs zijn resultaten over het vierde kwartaal. Analist Quirijn Mulder ligt met zijn verwachtingen iets boven de consensus. Mulder verwacht niet dat Royal Dutch Shell met een koerswijziging zal komen.

Gemalto ontving een opdracht van Bridge Alliance om zijn on-demand connectiviteit-oplossing te leveren. Gemalto ging met 0,6 procent omhoog.

Ook in de AMX was een grote minderheid voor verliezers. PostNL zakte 0,2 procent en Refresco Group zag 0,5 procent van de koers verdwijnen.

De meeste winst was weggelegd voor BAM Groep, dat 1,5 procent aandikte. De rest van de winnende fondsen zat qua winstpercentage redelijk dicht bij elkaar.

Theodoor Gilissen Bankiers verlaagde het advies voor ASR Nederland van Aanbevolen naar Niet Aanbevolen met een ongewijzigd koersdoel van 25,00 euro, volgend op de recente koersstijging en een ongunstige uitspraak over een woekerpolis van de verzekeraar. ASR Nederland won 0,3 procent.

Onder de kleinere fondsen waren er woensdag iets meer verliezers, maar de minnen bleven beperkt tot een half procent voor hekkensluiter Ordina.

Fagron was de sterkste stijger met een winst van 1,9 procent, gevolgd door BinckBank met een winst van 1,7 procent.

Telegraaf Media Groep verschafte Talpa Holding toegang tot zijn boeken om daarmee een gelijk speelveld te creëren voor de partijen die overwegen een bod uit te brengen op het bedrijf. Het aandeel noteerde 0,6 procent hoger.

Ajax bereikte overeenstemming met vleugelspits David Neres Campos over een overgang van Sao Paulo FC naar de Amsterdamse club. De Braziliaan tekende in Amsterdam een contract dat loopt tot en met 30 juni 2021. Ajax betaalt in eerste instantie een transfersom van 12 miljoen euro, maar dit bedrag kan oplopen tot maximaal 15 miljoen euro. Het aandeel Ajax noteerde 0,9 procent hoger.

Leren beleggen

Live koersen