Redactie ABM Financial News - Maandag 6 februari 2017, 11:56 uur

De Amsterdamse beurzen noteren maandag richting het einde van de ochtendhandel licht hoger. De AEX index steeg 0,2 procent naar 487,00 punten, terwijl de AMX een plusje van 0,1 procent liet optekenen. De AScX noteerde een winst van 0,4 procent.

"Na de stijging van vrijdag zit de AEX weer midden in de bandbreedte die begrensd wordt door 480 en 490 punten", aldus vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management. "Het verbaasd mij dat er nog geen zichtbare reactie is op het mediabericht over het voornemen van Iran om de olieproductie te verhogen, zeker nu Iran met de lancering van een raket zich volgens de Verenigde Staten niet aan de gemaakte afspraken houdt", aldus Montfrooij.

Met een relatief lege macro-economische agenda verschuift de aandacht zich volgens de vermogensbeheerder naar bedrijfsresultaten en verkiezingen, en dan met name in Frankrijk.

De fabrieksorders in Duitsland zijn in december veel meer dan verwacht gestegen. De orders liepen met 5,2 procent op ten opzichte van november. Geraadpleegde economen gingen uit van een stijging op maandbasis met 0,8 procent. Op jaarbasis namen de orders in december met 10,3 procent toe.

Olie noteerde maandag vlak tot licht lager. Een maart-future West Texas Intermediate bewoog vlak op 53,84 dollar, terwijl een april-future Brent 0,2 procent lager noteerde op 56,70 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0749. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0774 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er ook een stand van 1,0774 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerde het leeuwendeel winst, maar de plussen bleven bescheiden. ArcelorMittal sprong er aan deze kant van het spectrum uit met een winst van 1,0 procent. Hetzelfde gold voor de zeven verliezende aandelen.

ABN AMRO gaat een nieuwe topstructuur invoeren. De nieuwe structuur omvat een Executive Board op het niveau van zowel ABN AMRO Group als ABN AMRO Bank en een Executive Committee op het niveau van ABN AMRO Bank. In verband met de wijzigingen in de topstructuur treedt Chris Vogelzang per direct terug uit de Raad van Bestuur. Het aandeel won 0,8 procent.

Credit Suisse heeft een begin gemaakt met de beoordeling van het aandeel Ahold Delhaize met Outperform als eerste advies en 24,50 euro als eerste koersdoel. Het aandeel Ahold Delhaize steeg 0,6 procent.

Heineken noteerde maandag 0,3 procent lager. Onder het bod dat Heineken heeft gedaan op een aantal pubs van Punch Taverns, hebben aandeelhouders van de pubketen ruim 63 miljoen van hun stukken aangeboden aan Vine Acquisitions, waarmee de Nederlandse brouwer de deal sloot.

UBS verhoogde het koersdoel voor het aandeel ING van 14,60 euro naar 15,10 euro met handhaving van het advies op Kopen. ING ging met 0,2 procent omhoog.

Bij de Midkapfondsen was het aantal verliezers omvangrijker. TomTom voerde daar de lijst van dalers aan met een verlies van 1,0 procent, gevolgd door Flow Traders dat 0,9 procent inleverde.

De winnaars werden geleid door OCI dat 2,4 procent aandikte. Intertrust en Refresco volgden op ruime afstand met een winst van ieder 0,9 procent.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor het aandeel Aperam van 52,00 euro naar 54,00 euro. Het advies bleef staan op Kopen. Aperam ging maandag met 0,6 procent omhoog.

Bij de AScX-fondsen bleef het aantal dalende fondsen beperkt tot vier, waaronder geen enkele uitschieter. De grootste winst was weggelegd voor Fagron dat 2,1 procent steeg, gevolgd door Takeaway.com waar 1,3 procent bij kwam.

BinckBank heeft een nipte nettowinst geboekt in het vierde kwartaal van 2016, waarin de onlinebroker 13 procent meer transacties afhandelde dan in het voorgaande kwartaal, terwijl het beheerd vermogen bij het onderdeel Alex verder daalde, waardoor het doel van 2018 niet meer zal worden gehaald. BinckBank zei in het afgelopen jaar de middellange termijndoelstelling betreffende het geadministreerd vermogen te hebben behaald. Op de andere middellange termijndoelstellingen 2018 loopt de online broker op dit moment achter en het zal naar verwachting langer gaan duren om de beoogde doelstellingen te behalen. BinckBank mikte op 3,5 miljard euro beheerd vermogen in 2018. BinckBank boekte zoals verwacht een operationeel sterk resultaat in het vierde kwartaal, vergeleken met een kwartaal eerder, maar de uitstroom bij het beheerd vermogen en de hoge kosten zijn geen goed nieuws, vond analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers in een commentaar. Het aandeel steeg maandag 1,5 procent.

Kiadis Pharma gaat starten met een Fase 3 studie naar de werking met ATIR101, een potentiële behandeling tegen bloedaandoeningen als leukemie. Kiadis vordert goed met de pijplijn, gezien deze eerste goedkeuring, aldus KBC Securities maandag in een analyse. Kiadis noteerde maandag procent 1,6 procent hoger.

Van de lokale fondsen zag Euronext in januari de handelsvolumes op jaarbasis flink zien dalen, nadat een maand eerder nog sprake was van een lichte volumedaling. Dit maakte de beursuitbater van de beurzen in onder meer Amsterdam, Brussel en Parijs maandag voorbeurs bekend. De gemiddelde waarde van het dagelijkse handelsvolume daalde op jaarbasis met 25,6 procent tot 6.458 miljoen euro. Euronext noteerde maandag rond het middaguur 0,9 procent lager.

Leren beleggen

Live koersen