Redactie ABM Financial News - Donderdag 2 februari 2017, 11:58 uur

De Amsterdamse beurzen noteren donderdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index won 0,2 procent op 480,75 punten, terwijl de AMX een plus van 0,2 procent liet optekenen. De AScX noteerde 0,4 procent hoger.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus sprak van een bijna lusteloos Damrak, dat door de winst van Royal Dutch Shell nog op peil wordt gehouden. "ING deed aanvankelijk aardig mee, maar heeft denk ik wat te lijden onder de koersdruk op Deutsche Bank die ook met cijfers naar buiten kwam. Deutsche Bank noteerde donderdag een koersverlies van 6,4 procent.

Schutte kijkt donderdag in eerste instantie naar de producentenprijzen in de eurozone, daarna naar de Bank of England die een volledig pakket aflevert met een rentebesluit, inflatiedata en groeivooruitzichten. "En dan is het vrijdag wachten op de banendata en je ziet dat de markt op dit moment ook zo acteert", aldus Schutte.

Naast de producentenprijzen van de eurozone over december volgen vanuit de Verenigde Staten nog de wekelijkse steunaanvragen en de arbeidskosten over het vierde kwartaal.

Olie noteerde donderdag hoger. Een maart-future West Texas Intermediate bewoog 0,1 procent hoger op 53,95 dollar, terwijl een april-future Brent 0,3 procent won op 56,99 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0812. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0790 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er een stand van 1,0786 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter waren de verliezende fondsen in de meerderheid, maar de verschillen met de slotnoteringen bleven, op een uitzondering als NN Group na, gering. Dat gold ook voor de winnende AEX-componenten.

Royal Dutch Shell steeg 1,4 procent, nadat de energiereus in het vierde kwartaal van 2016 een hoger aangepast resultaat boekte, die niet aan de verwachtingen voldeden. CEO Ben van Beurden benadrukte in een toelichting op de cijfers dat de Brits-Nederlandse energiereus middenin de hervorming van het concern zit, waarbij het afgelopen kwartaal een sterke kasstroom werd gegeneerd van meer dan 9 miljard dollar uit bedrijfsactiviteiten. De schuld werd gereduceerd en voor het tweede opeenvolgende kwartaal was de vrije kasstoom meer dan het dividend in contanten. Shell stelt voor het vierde kwartaal een dividend voor van 0,47 dollar per aandeel. Hoewel de aangepaste CCS-winst van Royal Dutch Shell onder de consensus uitkwam valt de teleurstelling mee, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers tegenover ABM Financial News.

ING Groep zag de winst in het vierde kwartaal van 2016 veel minder sterk dan verwacht zien dalen, dankzij groeiende rente-inkomsten, sterke resultaten op geldmarkten en meer activiteit van zakelijke klanten in de volatielere financiële markten. Beleggers kunnen een slotdividend van 0,42 euro per aandeel tegemoet zien, waarmee het totale dividend over 2016 uit komt op 0,66 euro per aandeel. KBC Securities verhoogde na de sterker dan verwachte kwartaalcijfers het koersdoel van 12,50 naar 13,50 euro met handhaving van het Houden advies. Een kleine tegenvaller noemde analist Matthias De Wit dat het slotdividend uitkwam op 0,42 euro per aandeel, waar analisten rekening hielden met 0,43 euro. ING won 0,7 procent.

Goldman Sachs verhoogde het advies voor ArcelorMittal van Neutraal naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 6,00 naar 9,30 euro. De analisten van de Amerikaanse zakenbank denken dat de staalprijzen zullen stijgen en de inkoopkosten zullen afnemen, waardoor de marges zullen stijgen. Ook zijn de marktvorsers positief over de blootstelling van de staalfabrikant aan Amerika. ArcelorMittal noteerde 2,5 procent hoger en ging daarmee aan kop onder de hoofdfondsen.

Unibail-Rodamco overtrof in 2016 zijn eigen winstverwachting en boekte het afgelopen boekjaar een stijging van de netto-huurinkomsten van 5,2 procent tot 1,5 miljard euro. Dit resulteerde in een terugkerende nettowinst van 1,1 miljard euro, een stijging van 8,1 procent. Voor het huidige boekjaar verwacht het concern een terugkerende winst per aandeel variërend van 11,80 tot 12,00 euro. In 2016 kwam de terugkerende winst per aandeel uit op 11,24 euro. Daarnaast bevestigde het vastgoedconcern voor de middellange termijn te verwachten dat de terugkerende winst zal groeien met 6 tot 8 procent. Het aandeel noteerde 0,6 procent lager.

NN Group lanceerde zijn bod van 5,40 per aandeel op het uitstaand aandelenkapitaal van Delta Lloyd officieel. De aanmeldingstermijn start op 3 februari 2017 en loopt af op 7 april 2017. Gestanddoening van het bod in onder voorbehoud van de voorwaarde dat ten minste 95 procent van alle geplaatste aandelen is aangemeld. De twee levensverzekeraars verwachten dat het bod in het tweede kwartaal van 2017 wordt afgerond. NN Group zakte 2,1 procent en Delta Lloyd steeg 0,1 procent.

ACCN, een joint venture van Boskalis en Inashco, haalde een opdracht binnen voor de verwerking van alle bodemassen van de afvalenergiecentrales van Attero. De totale contractwaarde voor een periode van 10 jaar bedraagt tenminste 100 miljoen euro, mede afhankelijk van de marktprijzen van de gewonnen metalen. Boskalis heeft een belang van 50 procent in ACCN. Boskalis verloor 0,3 procent.

ING plaatste Ahold Delhaize, BAM Groep, Basic-Fit, Fugro, NSI, PostNL en het in Brussel genoteerde Telenet Group op de favorietenlijst.

Van de Midkapfondsen ging Aperam aan kop met 2,2 procent. Goldman Sachs verhoogde het koersdoel van 46,00 naar 51,00 euro met een ongewijzigd Kopen advies. De analisten van de Amerikaanse zakenbank verwachten discussie over de gezonde balans van het bedrijf waarmee het dividend kan worden verhoogd of waarmee Aperam een rol kan spelen in de verdere consolidatie in de sector.

Fugro tekende een raamcontract voor onderzeese inspectie, reparatie en onderhoud met een waarde van circa 80 miljoen euro. De opdracht heeft een looptijd van drie jaar en vindt plaats in de Aziatische-Pacifische regio. Fugro begint in de tweede helft van dit jaar met de werkzaamheden. Het aandeel kreeg er 0,6 procent bij.

Bij de AScX-fondsen liep Basic-Fit met 2,1 procent op na het analistenrapport van ING, gevolgd door Amsterdam Commodities met een winst van 1,5 procent.

Verlies was er voor ICT Group dat 2,1 procent moest prijsgeven. BinckBank leverde 1,1 procent in.

Wessanen kreeg van KBC Securities een koersdoel van 15,00 euro, tegen eerder 13,50 euro. Het aandeel steeg 2,0 procent.

Leren beleggen

Live koersen