Redactie ABM Financial News - Donderdag 23 februari 2017, 11:56 uur

De Amsterdamse beurzen noteren donderdag richting het einde van de ochtendhandel licht lager. De AEX index daalde 0,1 procent 498 punten, terwijl de AMX een winst van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent.

Volgens beleggersexpert André Brouwers van het Beleggingsinstituut komt de beurs in een soort vacuüm terecht, na de stijgingen van de afgelopen tijd. "Het is in ieder geval geen dag met storm op de beurs. Het valt een beetje stil".

De publicatie van de Fed-notulen woensdag brachten Wall Street niet in beweging, merkte Brouwers op. Het wachten is mogelijk op nieuws over de fiscale plannen van de Amerikaanse president Donald Trump. De vraag is of het "bezit van de zaak het einde van het vermaak" zal zijn, zoals het spreekwoord op de beurs luidt.

Brouwers ziet de beurs in brede zin verzwakken terwijl ook de volatiliteit fors lager is. "Het wordt tijd om af te koelen. Misschien kunnen we spreken van een stilte voor de storm."

Ook beurscommentator Youri Sleutel van Lynx stelde in een nieuwsbrief voor beleggers dat de beurs langzaam zijn glans lijkt te verliezen, nadat de AEX woensdag voor het eerst in anderhalf jaar boven de 500 punten kwam.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een april future West Texas Intermediate steeg 1,6 procent op 54,45 dollar, terwijl een april future Brent-olie 1,6 procent hoger bewoog op 56,76 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0545. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0546 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0573 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 11 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Wolters Kluwer met een winst van 1,2 procent.

Deutsche Bank verhoogde het koersdoel voor Wolters Kluwer van 39 naar 41 euro en handhaafde het koopadvies, na aanhoudende verbetering van de terugkerende omzet bij de kwartaalcijfers van woensdag. BlackRock heeft zijn belang in de uitgever vergroot tot 5,01 procent, van 4,08 procent, bleek verder uit een AFM-melding.

Sectorgenoot RELX noteerde vlak, nadat de uitgeverij vorig jaar 4 procent meer omzet boekte. De marge steeg van 30,5 procent in 2015 naar 30,7 procent. Analisten noemden de cijfers "iets beter dan verwacht" en NIBC en S&P Equity Research verhoogden hun koersdoelen. Volgens Brouwers moet RELX een technisch weerstandsniveau doorbreken, waar het aandeel nu tegenaan botst.

Ook ArcelorMittal noteerde een winst van ruim 1 procent. Citi verhoogde het koersdoel naar 11,00 euro.

De sterkste daler was NN Group. De verzekeraar verloor bijna 2 procent, nadat overnamedoelwit Delta Lloyd opnieuw een daling van de solvabiliteit meldde. Ongunstige sterftetabellen en strengere regels voor uitgestelde belastingbaten duwden de kapitaalbuffer van Delta Lloyd omlaag. NN Group zal na de verwachte overname hiervoor opdraaien.

Ook sectorgenoot Aegon stond 1,9 procent lager.

De Midkap-index werd overeind gehouden door de halfgeleiderindustrie. BE Semiconductors steeg 10,7 procent nadat de cijfers over het vierde kwartaal ruim boven de eigen verwachtingen uitkwamen. De omzet daalde met slechts 1 procent in het vierde kwartaal, waar het bedrijf had gewaarschuwd voor een daling met 10 tot 15 procent. De nettowinst was stabiel op krap 17 miljoen euro.

Sectorgenoot ASM International won 3,9 procent, na een koersdoelverhoging door Deutsche Bank, van 57 naar 60 euro. Het belang in Pacific Technology is inmiddels goed voor tweederde van de waardering, stelden de analisten.

De grootste daler was Intertrust, met een verlies van 1,4 procent.

Bouwbedrijf Heijmans rapporteerde definitief een verlies van 110 miljoen over 2016, met een schuld die opliep van 10 tot 100 miljoen euro. Het bedrijf meldde vorige week al voorlopige cijfers. De koers daalde 1,1 procent.

Onder de kleinere fondsen won Sif holding 1,7 procent. Sif kreeg woensdag een grote opdracht voor een windmolenpark Hohe Se in de Noordzee, voor de Duitse kust.

Automatiseerder Ordina leverde 4 procent in.

Atrium Real Estate stelde Liad Barzilai aan als topman van het vastgoedbedrijf, als opvolger van Josip Kardun. Het aandeel zakte 0,4 procent.

MDXHealth steeg 2,1 procent na sterke resultaten en een veelbelovende outlook. De omzet steeg met 70 procent in 2016 en het biofarmaceutische bedrijf verwacht voor 2017 een omzetgroei van 55 tot 75 procent.

Leren beleggen

Live koersen