Redactie ABM Financial News - Maandag 27 februari 2017, 11:51 uur

De Amsterdamse beurzen noteren dag richting het einde van de ochtendhandel licht lager. De AEX index daalde met 0,1 procent naar 494,35 punten, terwijl de AMX 0,7 procent zakte. De AScX noteerde plusje van 0,1 procent.


"Het is voorlopig een rustige maandag. Beleggers zijn in afwachting van het optreden van de Amerikaanse president Donald Trump morgen voor het Congres van zijn land en wat ons betreft zal hij met serieuze teksten moeten komen. Het is een officieel optreden en dan zal hij met feiten moeten komen", aldus vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management.

Vermeulen is op fondsenniveau voorzichtig gestemd over PostNL, "die met zijn visie voor 2020 misschien wel wat ver vooruit kijkt." De intensere samenwerking van TomTom met Qualcomm beschouwt Vermeulen als positief.

Vanochtend was het op het vlak van macro-economische nieuws rustig met alleen de Spaanse inflatie en de geldhoeveelheid in het eurogebied.

De Spaanse consumentenprijzen zijn in februari stevig blijven stijgen. Op jaarbasis kwam de inflatie in februari uit op 3,0 procent, evenveel als in januari. De geldhoeveelheid in de eurozone is in januari gestegen.

Vanochtend komt van de muntunie het economisch sentiment over februari bekend.

In de Verenigde Staten staan vanmiddag twee data op de agenda: de orders voor duurzame goederen over januari en de aanstaande woningverkopen over dezelfde maand.

Olie noteerde maandag hoger. Een april-future West Texas Intermediate bewoog 0,9 procent hoger op 54,47 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,2 procent opliep naar 56,96 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0584. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0568 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0561 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter was ArcelorMittal het fonds met de opmerkelijkste wijziging in zijn koers. Er ging 1,2 procent vanaf. De overige verliezers, maar ook winnaars hielden de verschillen beperkt tot onder het procent, met uitzondering van Philips.

Philips is een samenwerking aangegaan met OneLife Health en nam bovendien een minderheidsbelang in de Duitse startup. Goldman Sachs is maandag opnieuw begonnen met het volgen van Philips met een koopadvies en een koersdoel van 37,00 euro. Analisten van de Amerikaanse zakenbank zetten Philips op de favorietenlijst, waarbij werd opgemerkt dat de huidige waardering van de Healthtech-divisie niet strookt met de significante winstontwikkeling en de groei van de vrije kasstroom. Het aandeel noteerde maandag 1,1 procent.

De reorganisatie van ING België zal minder ontslagen kennen dan aanvankelijk verwacht. Dit schreef De Tijd zaterdag. Een mondeling akkoord tussen de vakbonden en de bank op donderdag zou betekenen dat niet 1.700 banen verloren gaan via een collectief ontslag, maar dat het aantal gedwongen ontslagen beperkt wordt tot 890. "Er is bovendien afgesproken om te streven naar een uiteindelijke doelstelling van 400 ontslagen", voegde de zakenkrant daaraan toe. ING reageerde namens een woordvoerder met de mededeling dat de onderhandelingen moemnteel lopen en dat de uitkomst daarvan eerste intern en vervolgens extern worden gevoerd. Het aandeel ING ging met 0,5 procent omlaag.

De pensioenfondsen PMT en PME en vermogensbeheerder MN hebben Unilever opgeroepen toch vooral de lange termijn niet uit het oog te verliezen. "We lazen in de media dat Unilever opties onderzoekt om 'versneld aandeelhouderswaarde te creëren'. Deze poging om aandeelhouders gerust te stellen baart ons toch zorgen. Voor ons als aandeelhouders betekent echte aandeelhouderswaarde creëren juist focus op de lange termijn. Zoals Unilever de afgelopen jaren juist zo mooi heeft laten zien", stond te lezen in de oproep van PMT, PME en MN. Het aandeel Unilever noteerde maandag 0,9 procent hoger.

Onder de Midkapfondsen domineerden de verliezers en waren de verschillen met de slotnoteringen van vrijdag ook groter dan bij de AEX-fondsen, met name bij fondsen met nieuws.

Arcadis leverde 1 procent in en BE Semiconductor Industries 1,5 procent. Intertrust was de grootste stijger met een plus van 0,9 procent.

PostNL heeft de verwachtingen voor dit jaar neerwaarts bijgesteld, maar keert over 2016 wel dividend uit. PostNL stelt een dividend van 0,12 euro per aandeel voor. PostNL was maandag minder positief over de ontwikkeling van het onderliggend contant operationeel resultaat voor dit jaar. Het postbedrijf mikte eerder nog op een contant operationeel resultaat tussen de 230 miljoen en 270 miljoen euro, maar stelde dit maandag bij naar 220 miljoen naar 260 miljoen euro hetgeen volgens PostNL de impact weergeeft van aanvullende implementatiekosten in verband met extra kostenbesparingen van 115 miljoen euro. Wel werd PostNL vanwege een "snellere transformatie" positiever over de resultaten voor 2020. Voor 2020 mikt de onderneming op een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 310 miljoen tot 380 miljoen euro, terwijl er eerder nog werd uitgegaan van 285 miljoen tot 355 miljoen euro. Het bedrijf is verder van plan om in de periode tot 2020 per jaar 500 tot 600 banen te schrappen, in overeenstemming met het tempo waarin het aantal banen in de afgelopen jaren is afgenomen. Later op maandag vindt er een beleggersdag plaats van PostNL. Het aandeel PostNL noteerde een verlies van 5,7 procent en was daarmee de grootste daler van de Midkap-fondsen.

TomTom en het Amerikaanse Qualcomm presenteren vandaag in Barcelona nieuwe plannen om het autonoom rijden sneller realiteit te maken. TomTom liep maandag 0,3 procent terug.

Vakbond CGT heeft vrijdag alle medewerkers van Air France opgeroepen te staken op 7 maart, wanneer de luchtvaartmaatschappij salarisonderhandelingen voert. Het aandeel Air France-KLM noteerde maandag 2,1 procent lager.

NIBC heeft na de jaarcijfers het koersdoel voor Fugro flink verhoogd van 19,00 naar 21,50 euro en analist Martijn den Drijver handhaafde daarbij het koopadvies op de bodemonderzoeker. Volgens Den Drijver was het management van Fugro afgelopen vrijdag tijdens de toelichting op de jaarcijfers optimistischer dan in het persbericht. Fugro noteerde 1,9 procent lager.

Bij de AScX-fondsen was Wessanen met een verlies van 1,8 procent. Heijmans won 1,2 procent, Stern 1,1 procent en Van Lanschot zelfs 1,3 procent.

Het Belgische Mediahuis heeft het belang van Delta Lloyd in Telegraaf Media Groep definitief in handen gekregen. Hierdoor verwerft Mediahuis een belang van 11,24 procent in TMG Het aandeel zakte maandag 0,2 procent.

Leren beleggen

Live koersen