Redactie ABM Financial News - Dinsdag 28 februari 2017, 11:59 uur

De Amsterdamse beurzen noteren dinsdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index noteerde 0,4 procent lager op 493,06 punten, terwijl de AMX 0,1 procent zakte. De AScX noteerde een verlies van 0,3 procent.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus ziet als belangrijkste richtpunt de speech van de Amerikaanse president Donald Trump voor het Amerikaanse Congres. "Daar wordt flink naar uitgekeken en tot die tijd verwacht ik weinig beweging, ook al is de inkoopmanagersindex van de regio Chicago nog zo'n betrouwbare indicator voor de richting van de economie en ook al krijgen we de volgende raming van de groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal", aldus Schutte.

Vanochtend kwamen uit Japan verdeelde macro-economische data met een gedaalde industriële productie en gestegen detailhandelsverkopen.

De economische groei van Frankrijk is in het vierde kwartaal licht aangetrokken ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Uit Italië komt vanochtend inflatie over februari en vanmiddag uit de Verenigde Staten de groei over het vierde kwartaal, de groothandelsvoorraden over januari, de huizenprijzen over december, de inkoopmanagersindex van de regio Chicago en het grote Amerikaanse consumentenvertrouwen van de Conference Board. Daarna is het een tijdje stil tot dat de Amerikaanse president om 03.00 uur vannacht zijn opwachting maakt in het Amerikaanse Congres met zijn speech.

Olie noteerde dinsdag lager. Een april-future West Texas Intermediate bewoog 0,3 procent lager op 53,89 dollar, terwijl een mei-future Brent ook 0,3 procent inleverde op 56,27 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0585. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0588 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er een stand van 1,0589 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter is het aantal plussen gering en de plussen die er zijn blijven ruim onder het procent. Aan de min-zijde viel ArcelorMittal op met een verlies van 1,7 procent een verdere beperking op de staalimport uit China door Brussel.

Aalberts Industries heeft in 2016 hogere resultaten behaald en wil meer dividend uitkeren. Aalberts zei over de toekomst "verdere duurzame winstgevende groei" te verwachten, maar kwantificeerde dit niet. Aalberts wil over 2016 een dividend uitkeren van 0,58 euro per aandeel. Dit is 12 procent meer dan de 52 eurocent die over 2015 werd betaald. Het aandeel zakte dinsdag 6,5 procent.

Berenberg heeft het koersdoel voor het aandeel Wolters Kluwer verhoogd van 33,00 van 37,00 euro met handhaving van het advies op Houden. Analisten van Berenberg verhoogden de winsttaxaties voor Wolters Kluwer voor de middellange termijn met 2 tot 3 procent, waarbij zij uitgaan van een autonome omzetgroei van 2,7 procent in 2017, gelijk aan de groei in 2016, en licht hoger dan de 2,4 procent waarop de consensus ligt. Daarnaast voorzien de analist een hogere kasstroom. Het aandeel Wolters Kluwer noteerde dinsdag 0,3 procent lager.

Onder de Midkapfondsen liep ASM International met 1,6 procent terug, gevolgd door BE Semiconductor Industries met een verlies van 1,3 procent. Aperam leverde 0,9 procent in. Winnende fondsen zijn ook hier in de minderheid met voor Fugro een plus van 1,7 procent.

Jefferies heeft dinsdag het koersdoel voor Philips Lighting verhoogd van 17,00 naar 20,00 euro met handhaving van het advies op Underperform. Analisten van Jefferies hebben de raming voor het aangepaste operationele resultaat (EBITA) voor 2017 met 8 procent verhoogd, terwijl deze voor 2018 met 2 procent neerwaarts werd bijgesteld. De marktvorsers denken dat 2017 voor het bedrijf op winstniveau een piekjaar wordt, waarna enkele jaren van daling volgen. Philips Lighting zakte 0,3 procent.

Jefferies heeft het koersdoel van PostNL verhoogd van 5,00 naar 5,25 euro en handhaafde het advies op Kopen. De spoedige hervatting van dividenduitkering, in combinatie met een duidelijk dividendbeleid, resulteert in een gemiddeld dividendrendement van meer dan 6 procent, voegde Kerstens toe. PostNL won dinsdag 0,6 procent.

ING is dinsdag gestart met het volgen van Flow Traders met een koopaanbeveling en een koersdoel van 40,00 euro. Analist Rosine van Velzen verwacht dat Flow Traders de markt zal blijven verslaan, hetgeen zal resulteren in een samengestelde jaarlijkse groei van de winst per aandeel tussen 2016 en 2019 van 16 procent. Doordat de activiteiten van Flow Traders relatief weinig kapitaalintensief zijn, betekent dit volgens Van Velzen dat de onderneming er een aantrekkelijk dividendbeleid op na kan houden. Flow Traders noteerde een plus van 1,7 procent.

Bij de AScX-fondsen was Heijmans de sterkste stijger met een winst van 1,7 procent, waarna een gat viel van van meer dan meer dan een procent met de resterende winnende fondsen. Aandelen die verlies moesten toelaten waren Advanced Metallurgical Group waar 1,7 procent van de koers af ging. Kiadis zakte 1,8 procent.

Van de lokale fondsen boekte Esperite naar eigen zeggen goede vorderingen in de onderhandelingen over vers kapitaal met een potentiële externe investeerder, maar heeft het de financiering nog steeds niet rond. De koers van Esperite steeg 0,3 procent.

Leren beleggen

Live koersen