Redactie ABM Financial News - Maandag 20 februari 2017, 11:53 uur

De Amsterdamse beurzen noteren maandag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index verloor 0,8 procent op 495,15 punten, terwijl de AMX een plusje van 2 procent liet optekenen. De AScX noteerde 0,1 procent lager.

De AEX noteerde maandag lager, gedragen door het verlies van Boskalis en Unilever, dat 1,3 punt van het dagverlies voor zijn rekening nam, goed voor circa 40 procent van de averij van de AEX.

"De index moet standhouden boven de 494,50 punten en ik verwacht dat de dynamiek rondom Unilever daarvoor kan zorgen", aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. "Ik zie Unilever niet zo snel weer onder de 40,00 euro dalen. De intenties van Kraft Heinz illustreren naar mijn idee de behoefte aan schaalgrootte en dat kan een opdrijvend effect hebben op aandelenkoersen", aldus Van Eerden.

Van Eerden voorziet verder een relatief rustige handelsdag met een gesloten Wall Street. "Het voorlopige consumentenvertrouwen voor de eurozone is het belangrijkste richtpunt van vandaag. Morgen, dinsdag, is er iets meer dynamiek met verschillende inkoopmanagersindices uit Japan, Europa en de Verenigde Staten op de agenda", aldus de vermogensbeheerder.

Vanochtend was het op het macro-economische vlak relatief rustig met een handelstekort voor Japan, dat zijn import in januari voor het eerst in twee jaar tijd weer zag oplopen. De Duitse producentenprijzen stegen in januari met 2,4 procent op jaarbasis en daarmee sterker dan de toename van 2,1 procent die was voorzien.

Olie noteerde maandag hoger. Een april-future West Texas Intermediate bewoog 0,7 procent hoger op 54,14 dollar, terwijl een april-future Brent 0,8 procent hoger noteerde op 56,25 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0622. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0619 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0609 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter domineerden de winnaars, maar met de stevige koersverliezen voor Boskalis en Unilever noteerde de AEX toch een verlies. Opvallendste stijger betrof ABN AMRO waar 1,7 procent bij kwam, gevolgd door ArcelorMittal, dat 1,1 procent aandikte. Er waren in totaal achte verliezers, die op Boskalis en Unilever na, het verlies beperkt hielden tot 0,6 procent.

Kraft Heinz heeft zijn voornemen een bod op Unilever uit brengen weer ingetrokken. Unilever, vrijdag nog sterk in trek, leverde maandag 6,5 procent in. Volgens analisten van Barclays zal Unilever moeten werken aan toevoeging van meerwaarde voor aandeelhouderswaarde, nu de toenadering voor een overname van het concern door Kraft Heinz in gezamenlijkheid is afgeblazen. De marktvorsers van de Britse bank opperden dat Unilever nu agressiever aan zijn kostenbasis moet werken, om de marges in volgroeide markten meer in lijn met die van Kraft Heinz te brengen. Volgens analisten van S&P Equity Research is een consolidatie in de sector nog steeds actueel gezien de huidige lage rente.

KBC Securities heeft het koersdoel voor Randstad verhoogd van 53,00 naar 60,00 euro, maar verlaagde wel het advies van Kopen naar Accumuleren. Randstad presteerde volgens de analist sterk in het vierde kwartaal met een vergelijkbare groei van 6,6 procent. KBC Securities weinig impulsen voor een hogere koers, nu de Europese markt in de laatste fase van het herstel zit. Exane heeft het koersdoel voor het aandeel met 6 procent verhoogd naar 55,00 euro en het advies gehandhaafd op Neutraal. De marktvorsers zijn positief over de cijfers en verwachten dat de belastingsynergieën als gevolg van de overname van Monster Worldwide hoger dan voorzien zullen uitvallen. Het aandeel Randstad noteerde maandag 0,1 procent hoger.

Jefferies startte maandag met het volgen van het aandeel RELX met een koopadvies en een koersdoel van 19,60 euro. "Veel bedrijven ondergaan een transformatie, maar er zijn er weinig die zo succesvol waren als de herpositionering van RELX", zo stelden de analisten. Het aandeel RELX noteerde maandag 0,8 procent hoger.

Boskalis neemt over 2016 een non-cash impairmentlast van 840 miljoen euro op voor het service gerelateerde deel van de offshore olie- en gasactiviteiten vanwege verslechterende marktomstandigheden. Het aandeel noteerde maandag procent lager. Aandeelhouders van Boskalis hoeven zich geen zorgen te maken dat de vrijdagavond aangekondigde impairmentlast van 840 miljoen euro het begin is van meer ellende. Dit zei een woordvoerder van de maritieme dienstverlener tegenover ABM Financial News. NIBC heeft het koersdoel op Boskalis verlaagd van 33,00 naar 30,00 euro en handhaafde het advies op Neutraal, vanwege de sterk verslechterde marktomstandigheden in de offshore energie-sector en de daaruit voortvloeiende outlook. Ook KBC Securities verlaagde het koersdoel, van 45,00 naar 37,00 euro bij een gehandhaafd Accumuleren advies. Analist Dirk Verbiesen meldde niet verrast te zijn over de impairment. Het aandeel Boskalis daalde maandag 5,0 procent.

Van de Midkapfondsen noteerden er twaalf fondsen in het rood, aangevoerd door TomTom die 1,0 procent inleverde. Winnaars waren, naast koploper GrandVision, BAM Groep, dat 1,4 procent won, en Air France-KLM, dat 1,9 procent steeg.

Citi Research heeft maandag het advies voor de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij verhoogd van Neutraal naar Kopen met een ongewijzigd koersdoel van 7,50 euro. De analisten van Citi werden positiever over de winstverwachting voor de luchtvaartgroep, na publicatie van de cijfers over het afgelopen jaar. De marktvorsers mikken voor dit jaar op een operationele winst van 1.009 miljoen euro, terwijl zij eerder nog uitgingen van 888 miljoen euro. Daarmee zijn de analisten positiever dan de bedrijfsconsensus, die voorafgaand aan de jaarcijfers gemiddeld uitging van een operationele winst van 711 miljoen euro voor 2017.

GrandVision heeft in 2016 de verkopen stevig zien stijgen, daarbij geholpen door de opening van nieuwe winkels en overnames. Over heel 2016 steeg de omzet met 3,5 procent naar 3,32 miljard euro. Autonoom groeide de omzet ook met 3,5 procent en overnames droegen voor 3,1 procent bij. Tegen constante wisselkoersen namen de verkopen met 6,5 procent toe. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg in 2016 met 5,0 procent naar 537 miljoen euro. De marge lag op 16,2 procent tegen 16,0 procent een jaar eerder. Onder de streep restte een nettowinst aan aandeelhouders toe te wijzen van 231 miljoen euro. In 2015 verdiende GrandVision een vergelijkbare nettowinst van 213 miljoen euro. De kwartaalrapportage van GrandVision was in grote lijnen conform verwachting, hoewel er regionaal gezien mee- en tegenvallers waren, concludeerden KBC Securities en ING. Het aandeel werd maandag 2,2 procent duurder.

Bij de AScX-fondsen noteerden 14 fondsen op verlies. Aan de pluszijde was Basic-Fit gevraagd met een winst van 1,6 procent en Sif Holding dat 1,8 procent aandikte.

TMG noteerde maandag 3,6 procent hoger. Mediahuis/VP Exploitatie hebben het bod verhoogd van 5,25 naar 5,90 euro en aangegeven dat uiterlijk 8 maart 2017 een aanvraag tot goedkeuring van het biedingsbericht bij de Autoriteit Financiële Markten wordt ingediend. TMG heeft de ontvangst van het hogere bod maandag bevestigd. Talpa, dat ook een wil uitbrengen van 5,90 euro, gaaf maandag aan een aanvraag tot goedkeuring van het concept biedingsbericht voor 17 april bij de AFM in te dienen. KBC Securities schreef dat het moeilijk wordt voor Talpa om de biedingsstrijd nog te winnen. NIBC verwacht zeker nog een hoger bod.

ING heeft het advies voor het aandeel Ordina verlaagd van Kopen naar Houden en het koersdoel van 2,25 naar 1,80 euro. Analist Marc Zwartsenburg omschreef maandag het laatste kwartaal van het vorig jaar voor Ordina als zwak, met name in Nederland. Zwartsenburg verwacht dat het zogeheten terugkerende operationeel resultaat (EBITDA) daalt van 21,1 miljoen naar 15,5 miljoen euro. De analist voert aan dat dit samenhangt met de verwachte omzetdaling van 5 procent dit jaar en margedruk. Met name het publieke segment blijft zwak, terwijl ook het financiële segment bij Ordina tegenwind ervaart. Ordina heeft een actief wervingsprogramma lopen om 700 professionals te werven, een niveau dat Zwartsenburg uitdagend noemt. Voor de analist is 2017 een overgangsjaar voor Ordina. Het aandeel Ordina leverde 5,2 procent in.

Kiadis Pharma heeft een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeen geroepen voor de benoeming van Arthur Lahr tot statutair directeur. De koers noteerde maandag vlak.

Leren beleggen

Live koersen