Redactie ABM Financial News - Donderdag 16 februari 2017, 12:11 uur

De Amsterdamse beurzen noteren donderdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index daalde 0,4 procent op 494,46 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,2 procent.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus weegt met name Royal Dutch Shell, dat ex-dividend noteerde, zwaar op de AEX, evenals NN Group, dat na publicatie van de jaarcijfers sterk onderuit ging, "hoewel het aandeel niet heel zwaar op de index weegt", aldus Schutte.

Daarnaast wees de beleggingsadviseur erop dat na de woorden van Fed-voorzitter Yellen voor achtereenvolgens de Amerikaanse Senaat en het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden de markt een renteverhoging in maart deels aan het inprijzen is. Daarbij zal volgens Schutte de komende weken in deze context extra aandacht uitgaan naar macro-publicaties.

Uit een publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat het ondernemersvertrouwen in Nederland in het eerste kwartaal is opgelopen. De index, die het ondernemersvertrouwen meet, noteerde op 14,7, liefst 5,5 punt hoger dan het vierde kwartaal van 2016 en bovendien het hoogste niveau sinds 2008.

Het aantal werklozen in Nederland daalde in januari. In januari waren er 480.000 mensen werkloos, in totaal 5,3 procent van de Nederlandse beroepsbevolking. In december lag het aantal werklozen nog op 482.000, een percentage van 5,4 procent van de beroepsbevolking.

Vanuit Italië kwam het nieuws dat het Italiaans handelsoverschot in december op jaarbasis is gestegen van 4,2 miljard naar 5,8 miljard euro.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een maart-future West Texas Intermediate steeg 0,2 procent op 53,22 dollar, terwijl een april-future Brent 0,3 procent hoger bewoog op 55,92 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0640. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0633 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0605 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 12 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ABN AMRO met een winst van 1,2 procent, na diverse positieve rapporten, waaronder een koersdoelverhoging van Deutsche Bank van 21,00 naar 22,00 euro met een onveranderd Houden advies. Barclays verhoogde het koersdoel van 24,00 naar 25,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies.

NN Group boekte in het vierde kwartaal minder winst dan een jaar eerder, maar versterkte de solvabiliteit door het schrappen van een aandeleninkoop in aanloop naar de overname van Delta Lloyd. De nettowinst daalde met ruim de helft van 360 miljoen euro naar 148 miljoen euro. De Solvency II-ratio verbeterde van 236 procent aan het einde van het derde kwartaal tot 241 procent. Daarnaast meldde het concern dat Satish Bapat vanaf 1 april NN Investment Partners gaat leiden. Het aandeel daalde 7,8 procent en was daarmee de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

Goldman Sachs verhoogde het koersdoel voor Altice van 27,00 naar 28,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Het aandeel noteerde 0,1 procent lager. Goldman Sachs verhoogde verder het koersdoel voor Randstad van 55,00 naar 56,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. Randstad steeg 0,1 procent.

DSM neemt Suzhou SunShine New Materials Technology over, een Chinese producent van PV-zonnepanelen. Bovendien verhoogden analisten van Berenberg en Credit Suisse het koersdoel voor DSM. Het aandeel won/verloor xx procent.

Citi Research verlaagde het advies voor AkzoNobel van Kopen naar Neutraal en stelde daarbij het koersdoel neerwaarts bij van 75,00 naar 68,00 euro. Barclays verhoogde het koersdoel voor AkzoNobel van 54,00 naar 56,00 euro, maar dit was onvoldoende om het Onderwogen advies eveneens te verhogen. Het aandeel verloor 0,5 procent.

Barclays verhoogde verder het koersdoel voor Heineken van 82,00 naar 84,00 euro met een ongewijzigd Overwogen advies. De bierbrouwer daalde 0,2 procent.

Van de Midkap-fondsen was Air France-KLM met een winst van 8,0 procent de sterkste stijger. Air France-KLM zag in het afgelopen kwartaal de omzet onder druk staan, maar noemde de resultaten in lijn met de eigen verwachting. De luchtvaarder behaalde in het afgelopen kwartaal een omzet van 6.086 miljoen euro, waar analisten hadden gerekend op 6.022 miljoen euro. De operationele winst daalde van 137 miljoen naar 94 miljoen euro.

Arcadis boekte conform de verwachting in het vierde kwartaal flink minder winst en ook op jaarbasis daalden de verdiensten. De operationele EBITA daalde in het vierde kwartaal met 49 procent tot 34,7 miljoen euro, terwijl de marge afnam van 10,8 tot 5,7 procent. De netto-omzet kwam 4 procent lager uit op 608 miljoen euro. De Groof Petercam zette Arcadis na publicatie van de cijfers op de verkooplijst. Het aandeel verloor 11,0 procent en was daarmee de sterkste daler onder de Midkap-fondsen.

Fugro verloor donderdag 2,2 procent, na tegenvallende cijfers van de Noorse sectorgenoot Petroleum Geo-Services.

Grootaandeelhouders Summit Partners, Avalon en Javak plaatsten ongeveer 5,9 miljoen nieuwe aandelen Flow Traders, krap 12,7 procent, bij institutionele beleggers. Met de plaatsing steeg het aantal vrij verhandelbare aandelen van Flow Traders naar 71,3 procent. Het aandeel noteerde 3,3 procent lager.

Van de AScX-fondsen was Probiodrug met een winst van 1,3 procent de sterkste stijger, gevolgd door Van Lanschot met een winst van 1,3 procent en Lucas Bols met een winst van 1,1 procent.

Ordina was met een verlies van 5,2 procent de sterkste daler van de kleinere fondsen. Ordina boekte in het vierde kwartaal minder omzet en resultaat, maar besloot wel om de uitkering van dividend te hervatten. De omzet over het vierde daalde 7,3 procent van 90,8 miljoen euro naar 84,2 miljoen euro. De terugkerende winst voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van goodwill (recurring EBITDA) daalde van 6,8 miljoen naar 5,1 miljoen euro.

Heijmans bereikte na een flink verlieslatend jaar overeenstemming met zijn banken over een verlenging van de financiering, waardoor de continuïteit van de onderneming naar eigen zeggen is gewaarborgd. Het aandeel verloor 2,7 procent.

Leren beleggen

Live koersen