Redactie ABM Financial News - Donderdag 9 februari 2017, 11:58 uur

De Amsterdamse beurs koerste donderdag gedurende de ochtend hoger. De AEX won rond de klok van half elf 0,4 procent op 485,63 punten, terwijl de AMX fractioneel steeg, maar de AScX 0,1 procent daalde.

Volgens beleggingsspecialist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx waren de beperkte winsten toe te schrijven aan het "voorzichtige herstel" na het sluiten van de Europese beurzen op woensdag. Ook speelden de hogere olieprijzen de beurzen in de kaart, aldus Sleutel, ondanks de "belabberde data" van woensdag. De Amerikaanse ruwe olievoorraden bleken afgelopen week fors gestegen, waardoor de vrees werd aangewakkerd dat de productieverlaging door OPEC-landen wordt gecompenseerd door een aantrekkende aanbod van Amerikaanse schaliegas producenten.

Olie noteerde in het groen. Een maart-future op een vat ruwe olie steeg met 0,8 procent naar 52,78 dollar, terwijl een april-future op een vat Brent 0,9 procent meer waard werd op 55,62 dollar.

Bovendien nemen de zorgen over Azië, en dan met name China af, zo merkte de beleggingsspecialist op. "Hogere koperprijzen en sterke bedrijfscijfers schetsen een positief beeld", aldus Sleutel.

Verder gebeurde er volgens Sleutel "niet heel veel" op de beurzen, waarbij ook de Amerikaanse futures vooralsnog weinig beweging laten zien. Volgens de beleggingsspecialist wachten beleggers op nieuwe impulsen zoals de Franse verkiezingen en de situatie omtrent de Griekse schulden.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de Nederlandse inflatie fors in de lift zit. In januari namen de consumentenprijzen op jaarbasis toe met 1,7 procent, na een stijging met 1,0 procent in december en 0,6 procent in november. De stijging van deze omvang in januari is statistisch gezien uitzonderlijk. Vooral autobrandstoffen en elektriciteitsprijzen stuwden de inflatie. De kerninflatie, dat wil zeggen zonder de volatiele componenten energie, voeding, alcohol en tabak, bedroeg in januari 1,4 procent op jaarbasis, tegen 0,9 procent in december.

Daarnaast bleek de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie in december met 4,7 procent op jaarbasis te zijn gestegen, na een groei van 2,9 procent in november. "Al vijftien maanden produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder", zo rekende het CBS voor. Verder kwamen er in januari 19.700 banen bij in Nederland. Vooral het aantal banen in de zakelijke dienstverlening steeg fors met 11.800.

Uit Duitsland kwamen cijfers over de internationale handel naar buiten, waaruit bleek dat de Duitse export in december op jaarbasis met 6,3 procent is gestegen naar 97,4 miljard euro, terwijl de import met 7,4 procent steeg naar 78,7 miljard euro.

Later op de dag krijgen beleggers nog inzicht in de Amerikaanse wekelijkse steunaanvragen en de groothandelsvoorraden over december.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0700, ten opzicht van een stand voor het muntpaar bij het sluiten van de Europese beurzen van 1,0705.

Stijgers en dalers
In de AEX koersten 20 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van Galapagos dat 1,8 procent bijschreef. Ook Altice werd met een winst van 1,3 procent aanzienlijk meer waard. ING Groep schreef 1,1 procent bij.

In de hoofdgraadmeter moest SBM Offshore de rode lantaarn dragen met een verlies van 1,6 procent, na publicatie van de cijfers over het afgelopen jaar die woensdag nabeurs naar buiten kwamen. De dienstverlener aan de olie- en gassector boekte in 2016 een hoger bedrijfsresultaat op een lagere omzet, vanwege de aanhoudende moeilijke marktomstandigheden. De omzet bedroeg het afgelopen jaar 2,0 miljard dollar, een daling van 23 procent ten opzichte van een jaar eerder, toen het bedrijf een omzet boekte van 2,6 miljard dollar. Volgens Barclays presteerde SBM "iets" beter dan verwacht. Analisten van Morgan Stanley vonden dat het bedrijf een teleurstellende outlook afgaf, die voor beleggers zwaarder zal wegen dan de dividendverhoging van 10 procent.

ArcelorMittal daalde met 1,4 procent en ook Heineken kon met een min van 0,7 procent niet in het groen komen.

In de Midkap was het Philips Lighting dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 3,9 procent. Philips verkocht 26 miljoen aandelen Philips Lighting aan institutionele beleggers voor een bedrag van 608 miljoen euro. Door de verkoop zal het belang van Philips in Philips Lighting dalen van 71,2 naar 53,9 procent.

Verder stegen Sligro Food Group en Intertrust met respectievelijk 0,8 en 0,6 procent. TomTom bleek de gebeten hond met een verlies van 1,5 procent, nadat het aandeel woensdag ook al 8,2 procent aan beurswaarde prijsgaf na publicatie van de jaarcijfers. Vooral de afgegeven outlook viel tegen. Aperam verloor 1,4 procent.

Onder de kleinere fondsen won Fagron 1,6 procent, terwijl Wessanen juist 1,6 procent verloor.

Leren beleggen

Live koersen