Redactie ABM Financial News - Maandag 13 februari 2017, 11:54 uur

De Amsterdamse beurzen noteren maandag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index won 0,3 procent op 491,10 punten. De AMX steeg 0,7 procent. De AScX noteerde een winst van 0,2 procent.

"Het is macro-economisch een erg rustige maandag, met alleen groeidata uit Japan", aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. "Het bezoek van de Japanse premier aan de Verenigde Staten verliep vlot en met een plus op de Japanse beurs oogt de beurs in Amsterdam maandag prijshoudend", aldus Van Eerden.

"Technisch ligt er een weerstand op 492 punten, maar daar ziet de vermogensbeheerder de graadmeter vandaag nog niet zo snel doorheen gaan. In het geval dat gebeurt dan kan de AEX even naar 500 punten, zo is mijn verwachting", aldus Van Eerden.

Van Eerden verwacht dinsdag en woensdag vanuit macro-economische cijfers weer meer impact. Dan komen onder andere diverse inflatie- en groeidata uit de eurozone en de Verenigde Staten naar buiten.

De economie van Japan groeide in een eerste raming over het vierde kwartaal zowel op jaar- als kwartaalbasis minder dan verwacht. Voor maandag is de macro-economische agenda verder leeg. De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag wel een ontmoeting met de Canadese premier in het Witte Huis.

Olie noteerde maandag lager. Een maart-future West Texas Intermediate bewoog 1,0 procent lager op 53,35 dollar, terwijl een april-future Brent 1,1 procent lager noteerde op 56,05 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0641. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0622 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0636 op de borden.

Stijgers en dalersIn de Amsterdamse hoofdgraadmeter was het aantal verliezers letterlijk op één hand te tellen, waarbij de minnen niet verder opliepen dan 0,4 procent. Randstad was één van de opmerkelijkste stijgers met een plus van 1,6 procent. Het bedrijf maakt dinsdag voorbeurs de cijfers over het vierde kwartaal en heel 2016 bekend.

ING heeft het koersdoel voor ArcelorMittal verhoogd van 5,70 naar 8,50 euro bij een ongewijzigd Houden advies. De koersdoelverhoging volgt op de kwartaalresultaten die het staalbedrijf vorige week bekendmaakte. Het aandeel ArcelorMittal won 2,4 procent en was daarmee de sterkste stijger onder de hoofdfondsen.

Heineken heeft de Braziliaanse brouwersactiviteiten van Kirin ingelijfd. Met de transactie is een som van 664 miljoen euro gemoeid, waarmee de ondernemingswaarde van Brasil Kirin op 1.025 miljoen euro uitkomt. Heineken voorziet significante kostensynergieën. Afronding van de transactie wordt, afhankelijk van instemming van de relevante autoriteiten, in de eerste helft van dit jaar verwacht. Heineken noteerde maandag een plusje van 0,1 procent.

ING Groep zal voor 1,1 miljard dollar aan perpetuele obligaties aflossen met een call date op 15 maart 2017 en een rendement van 7,20 procent. Het aandeel ING noteerde maandag 0,1 procent lager.

Standard & Poor's heeft vrijdag de outlook voor Aegon verlaagd van Stabiel naar Negatief, maar hield wel vast aan de AA- rating voor de verzekeraar. Volgens S&P ziet Aegon zich geconfronteerd met uitdagingen in Europa gelet op de lage rentestanden, gecombineerd met minder gunstige omstandigheden in de Verenigde Staten en een verzwakte balans na "verscheidene eenmalige verliezen in de afgelopen jaren". Deze omstandigheden maken het volgens de kredietbeoordelaar lastig om de winstgevendheid te herstellen en de balans sterk genoeg te houden. Aegon kreeg er maandag 1,2 procent bij.

Onder de Midkapfondsen was het aantal verliezers iets hoger dan bij de AEX: zeven, met als stevigste daler Intertrust, dat vrijdag cijfers publiceerde. Het aandeel zakte maandag 1,4 procent.

Winnaars waren Air France-KLM waar 2,1 procent bij kwam, Arcadis met een winst van 1,8 procent, BAM Groep met een plus van 1,7 procent, PostNL dat 1,2 procent aandikte en TKH Groep dat 1,4 procent duurder werd.

NIBC heeft maandag het koersdoel voor TomTom verlaagd van 10,00 naar 9,70 euro, maar handhaafde het koopadvies op de navigatiespecialist. De koersreactie op de cijfers over het vierde kwartaal was duidelijk overdreven, aldus analist Martijn den Drijver. Vorige week woensdag verloor het aandeel meer dan acht procent en op weekbasis was dit zelfs bijna tien procent. Den Drijver erkende dat de consumententak van TomTom zal blijven drukken op de omzet- en winstontwikkeling van de onderneming. Toch denkt de analist dat de winstgevendheid en de vrije kasstroom duidelijk zal aantrekken in de komende een tot drie jaar. TomTom zakte 0,1 procent.

Goldman Sachs heeft het koersdoel voor Aperam verhoogd van 51,00 naar 53,50 euro bij een ongewijzigd Neutraal advies. Rekening houdend met een eenmalige post van 11 miljoen dollar, overtrof het bedrijfsresultaat de verwachtingen volgens de analisten. De Amerikaanse zakenbank wees ook op de verhoging van het dividend en het opkoopprogramma die de kracht van de resultaten ondersteunen. De analisten hebben hun winsttaxaties voor 2017 en 2018 met 4 en 3 procent opgeschroefd. ING verhoogde maandag het koersdoel van 42,00 naar 50,00 en hield het advies op Houden. Het aandeel Aperam noteerde maandag 3,6 procent hoger en voerde met deze winst de lijst van stijgers bij de Midkap aan.

Ook bij de AScX-fondsen was het aantal verliezers ondergeschikt aan het winnende deel. Telegraaf Media Groep noteerde maandag 1 procent lager, gevolgd door Van Lanschot dat 0,9 procent inleverde.

Ordina, later deze week bij kwartaal- en jaarcijfers, won maandag 2,8 procent, Fagron kreeg er 2,4 procent bij en Heijmans 2,1 procent.

Kempen Capital Management heeft een eerste belang in ForFarmers gemeld met een kapitaalbelang van 5,27 procent met een dito stemrecht. ForFarmers noteerde maandag een winst van 0,4 procent.

Van de lokale fondsen was Value8 een opvallende stijger met een winst van 4,5 procent bij een hoog volume van bijna 22.000 stukken.

Leren beleggen

Live koersen