Redactie ABM Financial News - Dinsdag 14 februari 2017, 11:57 uur

De Amsterdamse beurzen noteren dinsdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index steeg 0,1 procent op 494,23 punten, terwijl de AMX vlak noteerde en voor de AScX een plus resteerde van 0,5 procent.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus sprak van een aarzelende start van de handelsdag, waarbij het Damrak nu toch de weg omhoog heeft weten te hervatten en met name de kwartaalcijfers van Randstad in het oog springen.

Schutte wijst echter op de lage handelsvolumes ten opzichte van vorig jaar, waarbij overigens opvalt dat staalgigant ArcelorMittal goed is voor 30 procent voor de handelsactiviteit. Volgens Schutte suggereert dit dat de markt momenteel niet voor sorteert op mogelijke ontwikkelingen. De beleggingsadviseur refereert tevens naar de afname van de volatiliteit. Dit suggereert volgens hem dat als die terugkomt dit heftig kan zijn. "De markt is in afwachting van een trigger", aldus Schutte. "Vandaag kijkt de markt naar de toespraak van Federal Reserve voorzitter Janet Yellen voor de Amerikaanse Senaat, het is de eerste serieuze speech sinds het aantreden van president Donald Trump, waarbij Yellen inzicht kan geven in de visie van de centrale bank op het beleid van Trump", voegde hij toe.

De markt kreeg voorbeurs een reeks macro-data uit Azië te verwerken. De Japanse economie heeft in december op maand- en jaarbasis respectievelijk 0,7 en 3,2 procent meer geproduceerd. De Chinese consumentenprijzen zijn in januari op jaarbasis met 2,5 procent gestegen, terwijl de producentenprijzen met 6,5 procent toenamen.

Uit cijfers van het CBS bleek dat de groei van de Nederlandse economie in het vierde kwartaal is vertraagd tot een groei van 0,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De export van Nederlandse goederen is in december in opnieuw sneller gestegen dan in de voorgaande maand, terwijl de import minder sterk groeide. De export steeg met 6,1 procent en de import steeg met 2,7 procent.

De Duitse economie groeide in het vierde kwartaal op kwartaal en jaarbasis met respectievelijk 0,4 en 1,7 procent. De Duitse consumentenprijzen stegen in januari op jaarbasis conform de verwachting met 1,9 procent. Op maandbasis was sprake van een daling van 0,6 procent.

De Italiaanse economie is in het vierde kwartaal van 2016 op jaarbasis met 1,1 procent gegroeid. Op kwartaalbasis groeide het bruto binnenlands product met 0,2 procent.

Britse consumentenprijzen zijn in januari op maandbasis gedaald met 0,5 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging van 1,8 procent. De producentenprijzen stegen op maand- en op jaarbasis met achtereenvolgens 0,6 en 3,5 procent.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 1,0 procent op 56,16 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,9 procent hoger bewoog op 53,41 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0691. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0608 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0596 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 11 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Randstad met een winst van 4,0 procent, gevolgd door Altice met een winst van 0,8 procent en Ahold Delhaize, dat 0,7 procent hoger noteerde.

Randstad was daarmee de sterkste stijger onder de hoofdfondsen, nadat de uitzender over het vierde kwartaal een stijging van de omzet en winst rapporteerde, waarmee het concern de verwachtingen van analisten overtrof. De omzet van Randstad steeg in het vierde kwartaal van 4.995 miljoen naar 5.525 miljoen euro. Het onderliggende operationele resultaat (EBITA) steeg van 245 miljoen naar 268 miljoen euro. Analist Marc Zwartsenburg van ING sprak van top-resultaten. "Dit heb ik lang niet gezien. Vooral de omzettrend in januari van een groei met 5 tot 6 procent is zeer sterk. Als Randstad dat nu al laat zien, terwijl de consensus voor het hele jaar daar duidelijk onder zat, dan is dat zeer sterk", aldus Zwartsenburg.

Van de Midkapfondsen was PostNL dinsdagochtend de sterkste stijger met een winst van 1,9 procent, gevolgd door Grandvision en Arcadis met winsten van 1,0 procent. Aperam was met een verlies van 1,3 procent de sterkste daler, gevolgd door TomTom met een verlies van 0,9 procent.

Van de AScX-fondsen was Ordina met een winst van 5,4 procent de koploper. Heijmans steeg 2,5 procent en was daarmee de op één na sterkste stijger, gevolgd door Lucas Bols, dat 1,6 procent won. Basic-Fit was met een verlies van 0,7 procent de sterkste daler.

Van de kleinere fondsen noteerde Snowworld 0,9 procent hoger, terwijl Value8 5,7 procent steeg. Value8 verlaagde zijn belang van 20,07 naar 12,76 procent, terwijl Alychlo, dat gecontroleerd wordt door de Belgische miljardair Marc Coucke, een belang en stemrecht van 9,57 procent meldde. In een toelichting zei Value8 "zeer tevreden" te zijn over de ontwikkelingen van SnowWorld. Daarbij merkte het investeringsvehikel op de entree van een nieuwe aandeelhouder "positief" te vinden. Het aandeelbezit wordt hierdoor meer gespreid.

Leren beleggen

Live koersen