Redactie ABM Financial News - Woensdag 8 februari 2017, 11:40 uur

De Amsterdamse beurzen noteren woensdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index zakte 0,1 procent naar 483,84 punten, terwijl de AMX vrijwel onveranderd noteerde. De AScX daalde 0,2 procent.

"Het is een wat onnavolgbare markt", stelde beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus. "De kleine plus van eerder op de dag is weg. Het aandeel Royal Dutch Shell noteert woensdag lager mede op basis van een gedaalde olieprijs. Tegelijkertijd blijft de markt gevoelig voor politieke ontwikkelingen. De omzetten zijn woensdag overigens gering en dan kan een koersbeweging zich snel scherper aftekenen dan bij hogere volumes", aldus Schutte.

De Franse centrale bank voorziet voor het eerste kwartaal van dit jaar een lichte groei van de Franse economie. Met een groei van 0,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, wordt de in de tweede helft van vorig jaar ingezette groei van de tweede economie van de eurozone voortgezet.

De macro-economische agenda bevat woensdag twee wekelijks terugkerende items, te weten de Amerikaanse hypotheekaanvragen en de olievoorraden. Verder volgen rond het middaguur de leidende indicatoren van de OESO.

Olie noteerde woensdag lager. Een maart-future West Texas Intermediate bewoog 1,0 procent lager op 51,67 dollar, terwijl een april-future Brent 0,6 procent lager noteerde op 54,72 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0647. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0648 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0678 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter bleven de koersverschillen ten opzichte van de slotnoteringen van dinsdag zonder uitzondering onder het procent. Grootste dalers betroffen Vopak waar 0,5 procent van de koers af ging en KPN dat 0,7 inleverde. De sterkste winst was weggelegd voor ASML, dat net geen 1,0 procent won.

Het terugbrengen van de schulden van Royal Dutch Shell heeft voor de energiereus meer prioriteit dan het dividendbeleid, stelde CEO Ben van Beurden van Royal Dutch Shell dinsdagavond in een interview met de Amerikaanse zakenzender CNBC. Het aandeel Royal Dutch Shell noteerde 0,7 procent lager.

Boskalis en Van Oord gaan samen aan de slag in de haven van het Braziliaanse Santos. De baggerwerkzaamheden zijn goed voor een totale opdrachtwaarde van 110 miljoen euro. Het aandeel Boskalis liep 0,3 procent op.

Van de Midkapfondsen noteerden ook alle aandelenkoersen verschillen die onder het procent lagen, met uitzondering van Air France-KLM en TomTom.

Air France-KLM vervoerde in januari meer passagiers, maar zag dat het vrachtvervoer duidelijk onder druk stond. Société Générale verhoogde verder het advies van Verkopen naar Houden en stelde het koersdoel opwaarts bij van 4,70 naar 5,20 euro. Air France-KLM noteerde een winst van 4,2 procent.

TomTom presenteerde voor 2017 een outlook die niet aan de verwachtingen van analisten kon voldoen. De navigatiespecialist mikt voor dit jaar op een omzet van 925 miljoen tot 950 miljoen euro, wat een aangepaste winst per aandeel van ongeveer 0,25 euro moet opleveren. De resultaten over 2016 voldeden wel aan de verwachtingen. TomTom ging met 9,0 procent onderuit.

Barclays ziet NN Group steeds dichterbij een succesvolle overname van Delta Lloyd komen en verhoogde daarom het advies voor de overnameprooi van Onderwogen naar Gelijkgewogen met een koersdoel dat gelijk is aan het overnamebod van 5,40 euro per aandeel. De analisten hanteerden een Onderwogen advies voor Delta Lloyd vanwege de balans, zwakke kapitaalpositie en moeizame kapitaalgeneratie door de verzekeraar. Het aandeel Delta Lloyd zakte 0,2 procent.

Bij de AScX-fondsen daalde Accell Group met 1,4 procent, Fagron en Beter Bed met 1,7 procent en Van Lanschot met 1,1 procent. Winst was er voor Wessanen, dat 1,7 procent duurder werd.

Heijmans verkocht zijn Belgische activiteiten aan BESIX voor een netto opbrengst in contanten van ruim 40 miljoen euro. De opbrengst zal worden gebruikt om de schuldenlast te verlagen. De bouwer heeft met de verkoop van zijn Belgische activiteiten een belangrijke stap gezet zijn schulden te verlagen, maar raakt tevens een solide contribuant aan zijn winstgevendheid kwijt, aldus Dirk Verbiesen van KBC Securities in reactie. Heijmans noteerde 4,6 procent hoger.

Het Vlaamse Mediahuis heeft een overeenkomst gesloten met Delta Lloyd Levensverzekering voor de overname van het recht op het aandelenbelang van ongeveer 11 procent van Delta Lloyd in Telegraaf Media Groep. De overeenkomst volgt op de eerder aangegane en aangekondigde onherroepelijke toezegging voor het belang van Delta Lloyd in TMG. Het aandeel TMG kwam woensdag niet van zijn plaats.

Van de lokale fondsen bleek SnowWorld tevreden over de eerste drie maanden van het gebroken boekjaar. De outlook voor dit jaar werd herhaald met de verwachting een hogere winst te boeken dan over het gebroken boekjaar 2015/2016. NIBC verhoogde het koersdoel van 9,00 naar 10,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Het aandeel SnowWorld noteerde 0,1 procent hoger.

MDxHealth tekende een overeenkomst met de US Government Services Administration voor het leveren van prostaatkankertest ConfirmMDx. De biofarmaceut deed daarmee opnieuw een stap voorwaarts in Amerika, stelde analist Michaël Vlemmix van KBC Securities. Het aandeel won 4,6 procent.

Leren beleggen

Live koersen