Redactie ABM Financial News - Woensdag 22 februari 2017, 11:57 uur

De Amsterdamse beurzen noteren woensdag richting het einde van de ochtendhandel hoger, waarbij de AEX even door de 500 punten ging. In augustus 2015 sloot de AEX voor het laatst boven dit niveau.

Richting het eind van de ochtend noteerde de AEX index 0,2 procent op 499,74 punten, terwijl de AMX 0,1 procent hoger noteerde. De AScX noteerde een winst van 0,3 procent.

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management schreef de kleine plus van de AEX toe aan de winst op Wall Street van dinsdag. "Maar daarmee nemen de risico's ook wel wat toe. De Amerikaanse data van gisteren waren niet al te geweldig. Met de verkiezingen in Europa op de agenda en Amerikaanse importbeperkingen zou het mij niet verbazen als beleggers vanaf nu meer met de zijlijn lonken. Belangrijk punt van aandacht zijn de notulen van de Federal Reserve, zoals die zijn opgemaakt tijdens de meest recente vergadering. De notulen verschijnen woensdagavond.

Vanochtend werd bekend dat de inflatie in de eurozone in januari is uitgekomen op 1,8 procent op jaarbasis. Dit was gelijk aan een voorlopig cijfer dat eerder verscheen en de verwachting van economen.

Het ondernemersklimaat in Duitsland is in februari weer verbeterd. De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel steeg naar 111,0 deze maand. Er werd door economen vooraf gerekend op een indexniveau van 109,5.

De economie in het Verenigd Koninkrijk is in het vierde kwartaal iets harder gegroeid dan aanvankelijk voorzien. Op kwartaalbasis groeide de Britse economie met 0,7 procent, waar eerder 0,6 procent werd gemeld.

De aandacht gaat vandaag verder nog uit naar de verkoop van de bestaande huizen van de Verenigde Staten over januari.

Olie werd woensdag goedkoper. Een april-future West Texas Intermediate bewoog 0,6 procent lager op 53,99 dollar, terwijl een april-future Brent 0,7 procent verloor op 56,25 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0514. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0546 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0600 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter won KPN 1,0 procent op basis van de verhoogde synergieverwachting door Telefónica Deutschland uit de fusie met E-Plus. Verder bleven de overige plussen bescheiden. Verlies was er voor Randstad en ASML die beide 0,5 procent inleverden en daarmee de sterkste dalers waren onder de hoofdfondsen. Wolters Kluwer heeft over 2016 de omzet en het resultaat licht zien oplopen en overtrof met deze cijfers ook zijn eigen doelstellingen. Het bedrijf stelt over 2016 een dividend voor van 0,79 euro per aandeel. Het interim dividend bedroeg 0,19 euro in contanten. Het totaal dividend komt daarmee op jaarbasis 5 procent hoger uit. Wolters Kluwer kocht in 2016 voor 200 miljoen euro aan eigen aandelen in als onderdeel van een driejarig programma met een totaalomvang van 600 miljoen euro. In 2017 wil het bedrijf weer voor 200 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. Voor het lopende boekjaar mikt Wolters Kluwer op een voor eenmalige items aangepaste operationele winstmarge van 22,5 tot 23,0 procent, een aangepaste vrije kasstroom van 675 tot 725 miljoen euro, een rendement op het geïnvesteerd kapitaal van meer dan 9 procent en een verwaterde en aangepaste winst per aandeel die procentueel met een midden enkelvoudig cijfer groeit tegen constante wisselkoersen. Wolters Kluwer hanteert daarbij een verhouding tussen de euro/koers van 1,11 dollar. CFO Kevin Entricken gaf woensdag in een kort commentaar tegen ABM Financial News aan dat de onderneming in de Verenigde Staten eerst meer wil weten omtrent veranderingen in de wet- en regelgeving in het land onder de nieuwe regering Trump, alvorens daar op te acteren. Analisten van Morgan Stanley schreven in een reactie dat de omzet bij Wolters Kluwer sterker is gestegen dan verwacht in 2016. De analisten van de Amerikaanse zakenbank hielden vooraf rekening met een autonome omzetgroei van 2,7 procent, terwijl het data- en data-analysebedrijf een autonome groei van 3 procent rapporteerde. De bank liet zich positief uit over de sterke kasstroom over 2016 van 708 miljoen euro. Morgan Stanley hield vooraf rekening met een kasstroom van 656 miljoen euro. NIBC verhoogde woensdag het advies van Neutraal naar Accumuleren en het koersdoel van 36,00 naar 40,00 euro. Het aandeel Wolters Kluwer dikte woensdag 2,8 procent aan.

Berenberg heeft het koersdoel voor Unilever verhoogd van 45,00 naar 49,00 euro bij handhaving van het fonds op de kooplijst. Volgens de marktvorsers heeft het huidige management van het concern in principe weinig trek in grote fusie-, acquisitie- en desinvesteringstransacties, of aanpassingen van de concernstructuur. De analisten zien nu, na de benadering door Kraft Heinz, toch mogelijkheden voor een acquisitie van Colgate door Unilever, al dan niet met financiering vanuit het afstoten van de voedingsmiddelendivisie. Het aandeel Unilever noteerde 0,7 procent hoger.

DSM kreeg van Morgan Stanley een lager koersdoel. Er ging 3,00 euro af waarmee het nieuwe koersdoel uitkwam op 57,00 euro. Het advies bleef Gelijkgewogen. De analisten hebben de belangen van het chemieconcern uit Heerlen in zijn niet-kernactiviteiten, waaronder met name Patheon, hoger gewaardeerd en daarmee de taxaties voor de winst per aandeel in DSM voor 2017 licht opwaarts met een procent en voor de periode 2018 tot en met 2020 "bescheiden" neerwaarts bijgesteld met 2 tot 3 procent. DSM noteerde woensdag 0,2 procent hoger.

ING heeft woensdag het koersdoel voor Vopak verlaagd van 52,50 euro naar 46,00 euro, op basis van lagere winstverwachtingen na de teleurstellende cijfers over het vierde kwartaal en de bescheiden vooruitblik van het tankopslagbedrijf, maar handhaafde wel de koopaanbeveling op het aandeel. Volgens analist Quirijn Mulder lijken de resultaten tot de aanloop naar 2019 vlakker uit te vallen dan verwacht, omdat er geen substantiële capaciteit bijkomt en de ontwikkelingskosten hoger uitvallen. Jefferies heeft woensdag het koersdoel voor het aandeel Vopak flink verlaagd van 54,00 naar 48,00 euro met handhaving van het advies op Kopen. Analist David Kerstens verlaagde de winsttaxaties voor Vopak met 12 tot 14 procent en de analist wees in zijn rapport verder op de relatief hogere investeringen.

Daarnaast noemde Kerstens het zicht op capaciteitsuitbreiding, nieuwe contracten, politieke risico's, valuta en de zogeheten product flow beperkt. De analist gaat uit van een strategie van Vopak waarin het tankopslagbedrijf zich richt op capaciteitsgroei, wat wordt gesteund door een gezonde balans, en op productiviteitsverbetering. Vopak noteerde 0,3 procent lager.

Van de Midkapfondsen noteerde BE Semiconductor Industries 2,3 procent lager, op ruime afstand gevolgd door Arcadis dat 0,8 procent moest laten gaan. Aan de winnende zijde was Refresco een opvallende stijger met een plus van 0,9 procent.

ASR Nederland heeft vorig jaar 6 procent meer winst geboekt, geholpen door een winstgevend schadeverzekeringenbedrijf, en keert daarom een 12 procent hoger dividend uit dan een jaar eerder. De nettowinst van ASR bedroeg afgelopen jaar 659 miljoen euro. Het operationeel resultaat van ASR steeg met 11,5 procent tot 599 miljoen euro, door goede bedrijfsresultaten en geholpen door de bijdrage van een reeks kleine overnames in de afgelopen jaren. Het cijfer is hoger dan de gemiddelde verwachting van analisten van 581 miljoen euro. ASR stelde een dividend voor van 187 miljoen euro, of 1,27 per aandeel, wat hoger is dan de afgegeven indicatie van 175 miljoen euro. Over 2015 keerde de verzekeraar 170 miljoen euro uit. De Solvency II-ratio van ASR steeg ten opzichte van het derde kwartaal met een procentpunt naar 189 procent, waar analisten gemiddeld rekenden op een ongewijzigd niveau van 188 procent. KBC Securities heeft het koersdoel voor ASR Nederland verhoogd van 21,50 euro naar 25,00 euro, na de meevallende resultaten in het Leven-segment en een forse verhoging van het dividend. Het aandeel ASR Nederland noteerde woensdag 2,3 procent hoger.

S&P Equity Research heeft woensdag het koersdoel voor BAM Groep verhoogd van 4,50 naar 5,20 euro bij handhaving van een Houden advies. Analist Firdaus Ibrahim heeft op basis van de resultaten van de bouwer over 2016 de taxaties voor de winst per aandeel 2017 neerwaarts bijgesteld van 0,43 euro naar 0,25 euro per aandeel en een nieuwe taxatie van de winst per aandeel voor 2018 van 0,30 euro toegevoegd. Ibrahim voorziet aanhoudend uitdagende marktomstandigheden voor BAM, met de aanstaande Brexit en onzekerheden rondom de komende verkiezingen. De koers van het aandeel BAM noteerde woensdag 0,9 procent hoger.

Bij de AScX-fondsen ging Advanced Metallurgical Group met 3,6 procent omhoog. Daarna kwam Probiodrug in beeld met een winst van 2,7 procent, gevolgd door Fagron dat 1,7 procent aandikte. Verlies was er voor Takeaway.com dat 1,2 procent kwijtraakte. BinckBank zakte woensdag 1,4 procent.

Kendrion heeft in het afgelopen jaar flink meer winst en een hoger bedrijfsresultaat behaald, geholpen door de genomen maatregelen om de kosten te verlagen en de efficiëntie te verhogen. Over 2016 stelt Kendrion een optioneel dividend voor van 0,78 euro per aandeel, vergelijkbaar met het dividend uit 2015. Kendrion houdt vast aan zijn verwachtingen voor de middellange tot langere termijn van een gemiddelde autonome omzetgroei van 5 procent per jaar en een EBITA-marge van 10 procent vanaf eind 2018. Voor heel 2017 worden er eenmalige kostenposten verwacht van 4 miljoen euro, wat uiteindelijk op jaarbasis tot een besparing van 3 miljoen euro moet leiden. Het aandeel Kendrion noteerde 0,4 procent hoger.

Sif Holding heeft een opdracht gekregen voor de productie van alle 71 zogenoemde monopiles voor het het offshore windmolenpark Hohe See van het Duitse energiebedrijf EnBW. Daarnaast gaat Sif in samenwerking met Smulders om alle verbindingsstukken voor het windmolenpark maken.

De productie wordt gestart in de tweede helft van 2017 en moet medio 2018 gereed zijn. Financiële details ontbraken. Sif ging met 3,8 procent omhoog en was daarmee koploper onder de AScX-fondsen.

Leren beleggen

Live koersen