Redactie ABM Financial News - Donderdag 2 februari 2017, 18:19 uur

De economie in het Verenigd Koninkrijk groeit dit jaar sterker dan verwacht. Dit bleek donderdag uit een nieuw inflatierapport met daarbij economische ramingen van de Bank of England.

In 2017 groeit de Britse economie naar verwachting met 2,0 procent, onder meer vanwege de toegenomen consumentenbestedingen maar ook dankzij de verbeterde mondiale economische outlook. Dit is beter dan de 1,4 procent waar de centrale bank eerder op rekende.

In 2018 vertraagt de groei tot 1,6 procent, maar dit is wel iets beter dan de 1,5 procent waar drie maanden geleden op werd gerekend. In 2019 trekt de groei aan tot 1,7 procent, wat een lichte opwaartse bijstelling was in verhouding tot de 1,6 procent waar de Bank of England in november van uit ging.

Inflatieramingen

De inflatieverwachtingen van de Britse centrale bank zijn donderdag weinig veranderd. Er wordt voor het eerste kwartaal van 2018 uitgegaan van een inflatie van 2,7 procent, die een jaar later verzwakt tot 2,6 procent en in het eerste kwartaal van 2020 uitkomt op 2,4 procent.

Door de sterkere economische groei en de hoge inflatie, die wordt veroorzaakt door het zwakkere Britse pond, zal de druk op de centrale bank toenemen om niet te lang te wachten met een renteverhoging. De centrale bank benadrukte donderdag dat diverse leden van het beleidscomité wel dichter tegen de limiet aanzitten van wat zij acceptabel vinden qua inflatieniveau.

Wel was het bestuur unaniem in de beslissing om de historisch lage rente van 0,25 procent ongemoeid te laten, net als het obligatie-opkoopprogramma met een omvang van 435 miljard Britse pond.

In een toelichting zei de centrale bank verder dat het qua rentebeleid beide kanten op kan. Wanneer de loongroei sterker blijkt, kan de rente worden verhoogd. Mochten de consumentenbestedingen echter zwakker uitkomen dan de Bank of England momenteel verwacht, dan kan de rente mogelijk verder worden verlaagd.

Brexit

Gouverneur Mark Carney benadrukte in zijn persconferentie dat de in augustus 2016 aangekondigde stimuleringsmaatregelen effect hebben. Het effect van de Brexit zorgt echter wel voor onzekerheid binnen het Britse bedrijfsleven.

Woensdagavond stemde het parlement in Londen in met het activeren van Artikel 50, waarmee het opzeggen van het lidmaatschap van de Europese Unie in werking kan worden gesteld. Dit moet voor eind maart gebeuren.

Volgens Carney is het Brexit verhaal pas net begonnen en is niet uitgesloten dat de rente wordt verhoogd voordat het uittredingsproces is afgerond. De bankgouverneur benadrukte dat er nog veel onduidelijk is over hoe de Brexit uiteindelijk zal verlopen.

Over de net aangetreden Amerikaanse president Donald Trump zei de centraal bankier dat zijn verwachte investeringsbeleid de mondiale groei zal stimuleren. Daar staat tegenover dat deglobalisering, iets waar Trump voorstander van is, een risico vormt voor de economische groei.

Pond daalt

Voor elke euro kregen beleggers na het verschijnen van het rentebesluit en het inflatierapport 0,8600 Britse pond, tegen 0,8539 ervoor. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar verzwakte het pond van 1,2668 voor de publicaties naar 1,2572 erna.

"Er waren vooraf onder enkele leden van het bestuur van de Bank of England de nodige zorgen over de inflatie, waardoor het Britse pond recent gevraagd was. De Bank of England voldoet met zijn zogeheten hawkish toonzetting wel aan de verwachtingen, maar met alle onzekerheden rondom de Brexit is het echter niet waarschijnlijk dat de rente de komende tijd verhoogd wordt. Dat zet de Britse munt nu lager", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO.

De Londense aandelenbeurs FTSE is verder opgelopen en noteerde donderdagmiddag 0,6 procent in de plus. De meeste andere aandelenmarkten in Europa bleven dicht bij huis en de Amerikaanse futures wezen op een lagere opening voor Wall Street.

Reactie markt
Lucy O'Carroll van vermogensbeheerder Aberdeen stelde na de persconferentie van Carney dat de centrale bank lijkt aan te sturen op een renteverhoging. "Het is een understatement om te zeggen dat dit een omslag is sinds de directe nasleep van het EU referendum", aldus e econoom, die er wel op wees dat de centrale bank vaart op wankele aannames, en dan in het bijzonder de verwachte loonontwikkeling.

Volgens macrostrateeg Michael Metcalfe bij State Street Global Markets is het beleid van de Britse centrale bank momenteel neutraal "maar de opeenvolgende bovenwaartse bijstellingen van de groeiprognoses laten zien dat de Britse economie veel veerkrachtiger blijkt dan verwacht".

Dit creëert een dilemma voor de Bank of England, volgens de marktvorser, want de inflatie gaat ook verder oplopen en zonder een vertragende economische groei is het "niet langer zeker dat monetair beleid voor de rest van 2017 zo accommoderend kan blijven."

Naeem Aslam van Think Markets UK wees erop dat de hogere groeiramingen werden verwacht door de markt. Volgens de marktanalist wil de centrale bank geen overhaaste beslissing nemen als het aankomt op het aanpassen van het monetaire beleid.

"Dit is waar de opvattingen van de markt afwijken van die van de centrale bank gezien het feit dat de markt denkt dat de rente eerder verhoogd wordt dan verlaagd", aldus Aslam.

Leren beleggen

Live koersen