Redactie ABM Financial News - Dinsdag 7 februari 2017, 16:12 uur

De resultaten van ArcelorMittal in het vierde kwartaal van 2016 staan met name in het teken van de stijgende grondstofprijzen, waardoor de winstgevendheid ten opzichte van het voorgaande kwartaal vermoedelijk lager zal uitkomen. Dit verwachten door ABM Financial News geraadpleegde analisten.


"We zullen last ondervinden van de onverwachte aanzienlijke stijging van steenkoolprijzen", zei topman Lakshmi Mittal afgelopen november reeds over de verwachtingen voor het laatste kwartaal van 2016.

De grondstoffen hebben recent stijgingen doorgemaakt als gevolg van een aantrekkende vraag uit China. Analisten van Citi Research verwachten dat het werkkapitaal van ArcelorMittal hierdoor sterk is gestegen in de laatste drie maanden van het jaar.

De omvang van de nettoschuld van het staalbedrijf kan volgens de analisten verrassen. Zij rekenen op een schuld aan het jaareinde van 12,0 miljard dollar ten opzichte van 12,2 miljard dollar aan het einde van het derde kwartaal.

Analisten van Jefferies denken dat de hogere grondstofprijzen een drukkend effect op de resultaten hebben gehad en dit ook zullen hebben op de outlook van het staalbedrijf voor het lopende eerste kwartaal. De hogere kosten voor de grondstoffen zijn een risico op de korte termijn, maar verder vooruitkijkend zijn de marktvorsers van Jefferies optimistisch vanwege het sterke momentum in de opkomende markten. Voor het tweede kwartaal gaan ze dan ook uit van een sterke stijging van de winstmarges.

Wat betreft de staalleveringen verwacht ArcelorMittal voor de laatste drie maanden van 2016 een stabiel niveau ten opzichte van het derde kwartaal, toen 20,3 miljoen ton werd verscheept.

Outlook

Analisten kijken uit naar opmerkingen van het management over de verwachte winstgevendheid in het eerste kwartaal en voor het volledige jaar.

Citi verwacht bovendien opmerkingen over het begin 2016 aangekondigde plan om dankzij een hogere efficiency het bedrijfsresultaat (EBITDA) tegen 2020 structureel met 3 miljard dollar te verbeteren. “Aangezien 2016 het basisjaar is, verwachten we meer details”, zeiden de analisten. Daar voegden de marktvorsers aan toe dat de initiatieven op dit vlak belangrijk zijn voor de waardecreatie op de lange termijn.

Goldman Sachs schreef in een rapport positieve verwachtingen te hebben voor de staalmarkt dit jaar. De Amerikaanse zakenbank ziet het positieve momentum uit 2016 dit jaar doorzetten. De analisten verwachten dat ArcelorMittal dit beeld zal bevestigen, vooral omdat de vooruitzichten voor de vraag uit Amerika zijn verbeterd en ook vanwege de invoerbeperkende maatregelen in zowel de Verenigde Staten als de eurozone tegen het dumpen van goedkoop staal.

Consensus
Een eerder gepubliceerde consensus door ArcelorMittal, van 26 analisten, gaat uit van een bedrijfsresultaat (EBITDA) in het vierde kwartaal van 1.562 miljoen dollar. Bij de laatste kwartaalcijfers liet ArcelorMittal weten te verwachten dat de winstgevendheid in de laatste drie maanden van 2016 zou afnemen in vergelijking tot het derde kwartaal, toen een bedrijfsresultaat van 1.897 miljoen dollar werd gerealiseerd. In het vierde kwartaal van 2015 bedroeg dit resultaat 1.103 miljoen dollar.

Voor heel 2016 rekenen de analisten gemiddeld op een bedrijfsresultaat van 6.156 miljoen dollar. Dit was in 2015 nog 5.226 miljoen dollar.

ArcelorMittal maakt de resultaten over het vierde kwartaal vrijdag bekend voordat de Europese aandelenbeurzen opengaan.

Dinsdagmiddag noteerde het aandeel op een groene beurs 0,8 procent hoger op 7,40 euro.

Leren beleggen

Live koersen