Redactie ABM Financial News - Donderdag 16 februari 2017, 18:01 uur

Aegon heeft in het vierde kwartaal van 2016 naar verwachting minder winst geboekt, terwijl de onderliggende winst en de solvabiliteit verbeterden. Zo luidt de consensusverwachting van 21 analisten die werd opgesteld door de verzekeraar.

De nettowinst daalde naar verwachting van 478 miljoen euro een jaar eerder tot 416 miljoen euro. De onderliggende winst voor belasting steeg juist van 486 miljoen naar 509 miljoen euro, volgens de consensus.

De Solvency II ratio steeg volgens de analisten naar 161 procent, van 156 procent aan het einde van het derde kwartaal, onder andere door de hogere rente en lagere risico-opslagen op Nederlandse hypotheken. Alle analisten die bijdroegen aan de consensus verwachten een hogere Solvency II ratio van tenminste 158 en maximaal 163 procent.

De analisten rekenen gemiddeld op een slotdividend per aandeel van 0,13 euro, waarmee het jaartotaal van 0,26 euro 1 cent hoger dan een jaar eerder zou uitvallen.

Analisten zullen naast de cijfers benieuwd zijn naar de Amerikaanse levensverzekeringen, na de relatief hoge sterfteclaims in het derde kwartaal.

Sommige analisten maken zich ook zorgen over nieuwe publicatieverplichtingen en een lopende discussie met toezichthouder De Nederlandsche Bank, die de ruimte voor Aegon Nederland om dividend naar de holding door te sluizen kunnen beperken.

Analist Albert Ploegh van ING verwacht dat de Nederlandse tak geen dividend aan de holding betaalt in het vierde kwartaal, in afwachting van de lopende discussie met DNB over het verliesabsorberend vermogen van uitgestelde belastingen.

Colm Kelly, analist bij UBS, wees erop dat Europese verzekeraars vanaf 20 mei meer details moeten publiceren over hun kapitaal en kasstromen. Een nauwkeuriger vergelijking van de kwaliteit van het kapitaal kan druk op de Nederlandse levensverzekeraars zetten, denkt de analist, waarbij ook het dividend van Aegon Nederland volgens de analist risico kan lopen.

Aegon publiceert de cijfers over het vierde kwartaal vrijdag voorbeurs. Het aandeel noteerde donderdag 0,6 procent lager op 5,28 euro.

Leren beleggen

Live koersen