Redactie ABM Financial News - Woensdag 22 februari 2017, 14:56 uur

De Amerikaanse futures duiden woensdag op een licht lagere opening voor Wall Street, dat daarmee zijn recordreeks vooralsnog lijkt te staken. Rond de klok van drie uur daalden de futures op de S&P 500 index 0,1 procent. De futures op de Dow Jones index en de Nasdaq stonden fractioneel lager.

"De notulen van de laatste bijeenkomst van de Fed zullen vandaag alle aandacht opeisen", zei Konstantinos Anthis van ADS Securities. "Beleggers willen graag weten hoe positief de beleidsmakers daadwerkelijk zijn over de economie en de ontwikkeling van de inflatie", aldus de marktvorser.

"Voorafgaand aan de hoorzitting van Janet Yellen voor het Amerikaanse Congres hadden beleggers een renteverhoging in maart eigenlijk al afgeschreven", aldus marktanalist Craig Erlam van Oanda. Hoewel de voorzitter van de Fed en tal van bestuursleden de nadruk blijven leggen op de mogelijkheid van een spoedige renteverhoging is de markt daar nog niet helemaal van overtuigd.

"Als de kans op een verhoging in maart heel groot is, dan willen we hiervoor een sterke consensus zien in de notulen", aldus Erlam.

De notulen van de laatste vergadering van de Fed verschijnen woensdagavond. Op macro-economisch vlak is het verder vrij rustig, met alleen de bestaande woningverkopen in Amerika over de maand januari die net na de openingsbel verschijnen.

Olie werd woensdag goedkoper. De april-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,7 procent op 53,97 dollar, terwijl een vat Brent met levering in april ook 0,7 procent goedkoper werd op 56,29 dollar.

De euro/dollar noteerde een half uur voor de openingsbel in New York op 1,0517. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0546 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0600 op de borden.

De eurozwakte is vooral te wijten aan de onrust rondom een aantal Europese verkiezingen die dit jaar op het programma staan, en dan in het bijzonder de Franse presidentsverkiezingen. Daar staat tegenover dat de dollar profiteert van de toenemende kans dat de Fed eerder vroeger dan later de rente verder zal verhogen.

Bedrijfsnieuws
Toll Brothers boekte in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar lagere resultaten dan een jaar eerder, maar was wel positiever over de outlook. Het aandeel van de bouwer van luxe villa's won in de elektronische handel voorbeurs 5,4 procent.

Garmin steeg in de elektronische handel voorbeurs 8,0 procent na goed ontvangen resultaten. De winst, omzet en brutomarge stegen in het vierde kwartaal. Op jaarbasis voldeed de maker van navigatiesystemen ruimschoots aan de eigen omzetverwachting.

Vanavond na het slot op Wall Street is het de beurt aan Tesla Motors, HP Inc en Fitbit.

Maker van zonnepanelen First Solar rapporteerde dinsdagavond laat beter dan verwachte cijfers. Toch daalde het aandeel in de elektronische handel 2,5 procent.

Argos Therapeutics verloor in de elektronische handel in Amerika bijna 66 procent, een dieptepunt voor het aandeel. Het farmaconcern maakte bekend te stoppen met een onderzoek naar een behandeling tegen nierkanker omdat niet de werking niet bewezen is.

Bristol-Myers Squibb kan woensdag mogelijk op extra aandacht van beleggers rekenen vanwege het nieuws dat de bekende activistische belegger Carl Icahn een belang in de New Yorkse farmaceut heeft genomen. Volgens Icahn is het bedrijf een aantrekkelijke overnamekandidaat vanwege de potentiële medicijnen in de pijplijn, berichtte The Wall Street Journal. Het aandeel Bristol-Myers Squibb steeg in de voorbeurshandel ongeveer een half procent.

Slotstanden
Dinsdag bereikten de drie belangrijkste indexen in New York nieuwe recordstanden. Op het slot stond de S&P 500 op een nooit eerder bereikte stand van 2.365,38 punten, een stijging van 0,6 procent. De Dow Jones index won 0,6 procent en sloot op de hoogste stand ooit van 20.743,00 punten. Voor de Nasdaq resteerde een winst van 0,5 procent op een historisch hoogtepunt van 5.865,95 punten.

Leren beleggen

Live koersen