Redactie ABM Financial News - Donderdag 19 januari 2017, 13:15 uur

De dollar kreeg van woensdag op donderdag een duwtje in de rug na de toespraak van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve, waarin zij aangaf dat de Fed zich niet laat leiden door politieke inzichten, maar door economische ontwikkelingen.

"Daarnaast heeft ze tegen The Financial Times gezegd dat het niet verstandig is lang te wachten met een volgende renteverhoging", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO. "Yellen betoogde dat een verhoging tijd nodig heeft om effect te hebben en als het beleid de economische ontwikkelingen niet bijhoudt, kan een besluit te laat zijn om het gewenste effect te hebben", aldus Boele. De valutaspecialist verwacht donderdag vooral dollarbeweging.

Boele kijkt met speciale interesse naar eventuele hints van de zijde van de Europese Centrale Bank op het inperking van het monetaire beleid. "Als die vanmiddag bij het commentaar op het rentebesluit er niet komen, dan kan dat druk op de euro geven", aldus Boele.

De euro noteerde donderdag op 1,0643 dollar.

Voor het overige signaleert zij geen opmerkelijke verschuivingen. De Australische dollar reageerde donderdag met een lichte winst op de stabiele werkloosheidsdata. Het rentebesluit van Canada had geen invloed op de Canadese dollar en de Braziliaanse real bleef eveneens stabiel, ook al meldde de voorzitter van de Braziliaanse centrale bank, Ilan Goldfajn, in Davos bij het World Economic Forum dat de recente verlaging van de rente met 75 basispunten het nieuwe ritme is. "De markt zat nog op 50 basispunten. De real reageert doorgaans op verschuivingen in de grondstoffenmarkt en bleef op deze opmerkingen liggen", aldus Boele.

De Australische dollar kostte donderdag 0,7524 dollar, een winst van 0,3 procent. De dollar noteerde onveranderd op 1,3266 Canadese dollar. De dollar noteerde donderdag 3,2303 Braziliaanse real.

Leren beleggen

Live koersen