Redactie ABM Financial News - Vrijdag 27 januari 2017, 16:14 uur

ArcelorMittal heeft de winstgevendheid in het vierde kwartaal van 2016 vermoedelijk onder druk zien staan. Dit bleek uit een vrijdag door het staalbedrijf zelf gepubliceerde consensus waaraan 26 analisten bijdroegen.

Volgens de analisten behaalde ArcelorMittal in 2016 een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 6.156 miljoen dollar.

Bij de laatste kwartaalcijfers liet ArcelorMittal weten te verwachten dat de winstgevendheid in de laatste drie maanden van 2016 zou afnemen in vergelijking tot het derde kwartaal, toen een bedrijfsresultaat van 1.897 miljoen dollar werd gerealiseerd.

"We zullen last ondervinden van de onverwachte aanzienlijke stijging van steenkoolprijzen", zei topman Lakshmi Mittal afgelopen november.

In de eerste jaarhelft behaalde het staalbedrijf een bedrijfsresultaat van 2.697 miljoen dollar. Op basis van de eerste negen maanden moet ArcelorMittal in het vierde kwartaal een bedrijfsresultaat hebben behaald van 1.562 miljoen dollar om aan de consensus te voldoen.

ArcelorMittal zei verder bij de laatste kwartaalrapportage dat de staalprijzen evenredig zullen stijgen met de kosten, maar de hogere prijzen voor steenkool zullen de winst drukken. Overcapaciteit blijft daarbij een punt van zorg, aldus topman Mittal, die dan ook aandrong op de noodzaak van maatregelen om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.

Wat betreft de staalleveringen verwacht ArcelorMittal een stabiel niveau ten opzichte van het derde kwartaal, toen 20,3 miljoen ton werd verscheept.

Op 10 februari maakt ArcelorMittal de cijfers over het vierde kwartaal van 2016 bekend.

Op een rood Damrak steeg het aandeel ArcelorMittal vrijdag 0,4 procent naar 7,60 euro.

Leren beleggen

Live koersen