Redactie ABM Financial News - Woensdag 11 januari 2017, 13:14 uur

Het mondiale passagiersvervoer binnen de luchtvaartsector is in november sterker gegroeid dan een maand eerder. Dit bleek woensdag uit cijfers van brancheorganisatie IATA.


CEO Alexandre de Juniac van IATA sprak van een sterkere vraag die het wereldwijde economisch herstel reflecteert en ondersteunt. "Nu het stimulerende effect van lagere olieprijzen steeds verder afneemt, zal de kracht van de economische cyclus een belangrijke rol spelen in de groeivraag [binnen de luchtvaartsector] in 2017", volgens De Juniac.

De omzet gerekend naar passagiers per kilometer steeg in november op jaarbasis met 7,6 procent, na een groei van 5,8 procent in oktober. November markeerde de sterkste stijging in negen maanden.

De capaciteit van de luchtvaartmaatschappijen steeg in dezelfde maand met 6,5 procent in combinatie met een gemiddelde bezettingsgraad van 78,9 procent, wat 0,8 procentpunt hoger was dan in november 2015.

Uit de cijfers van IATA bleek verder dat in alle regio's sprake was van groei. De sterkste groei werd waargenomen in het Midden-Oosten, met een stijging van 11 procent, gevolgd door de regio Azië-Pacific, waar luchtvaartmaatschappijen het passagiersvervoer op jaarbasis met 9,9 procent zagen toenemen in november.

In Europa was sprake van een stijging met 8,4 procent en in Noord-Amerika steeg het passagiersvervoer ten opzichte van november 2015 met 3,1 procent.

Leren beleggen

Live koersen