Redactie ABM Financial News - Maandag 2 januari 2017, 13:27 uur

De valutamarkten zullen maandag naar verwachting rustig zijn, nu Britse banken gesloten zijn voor een 'bank holiday', terwijl een afschuwelijke aanslag in Turkije geen onrust op de markt veroorzaakte. Dit zei Paul Erdmann van Ebury maandag tegen ABM Financial News.

De euro/dollar koerste maandagochtend op 1,05135 tegen 1,0517 vrijdag rond de slotbel in New York en waar het muntpaar eerder deze week nog onder het niveau van 1,04 kwam. De euro/pond stond vanochtend op 0,8519 en de euro/yen noteerde op 123,30.

Een beperkte koersstijging van de dollar met 0,3 procent ten opzichte van de lira betekent dat de Turkse munt niet onder druk staat door de aanslag op een bekende nachtclub in Istanboel tijdens de nieuwjaarsnacht, die zeker 39 mensen het leven kostte.

Erdmann merkte daarbij op dat het afgelopen jaar al zeer onrustig was voor Turkije, met onder andere een mislukte couppoging en een recente moordaanslag op de Russische ambassadeur in Turkije.

Voor het valutapaar euro/dollar voorziet de valutahandelaar evenmin veel reuring, omdat veel financiële markten maandag gesloten blijven, een dag na het nieuwjaarsfeest.

Op de agenda staan enkele inkoopmanagersindices voor de eurozone, maar deze zullen weinig beweging veroorzaken, verwachtte Erdmann.

Op de wat langere termijn voorziet de handelaar een verdere stijging van de dollar ten opzichte van de euro, nu de inhuldiging van Donald Trump als Amerikaanse president dichterbij komt.

Daarbij zal de euro op gelijk niveau komen met de dollar, verwacht Ebury, onder andere vanwege het verschil in monetaire beleid, waar de Federal Reserve de rente verhoogt terwijl de ECB de verruimingsmaatregelen heeft verlengd.

Leren beleggen

Live koersen